Откриха 300-килограмов метеорит

https://www.24chasa.bg/Article/1614186 www.24chasa.bg
Кратера на метеорита Снимка: thenews.pl

Полски геолози откриха най-големия в Източна Европа досега метеорит, който тежи 300 кг. Учените се надяват находката да им даде отговори за състава на вътрешния слой на земната кора, пише английският сайт Thehindubusinessline.

"Знаем, че земната кора се състои от желязо, но не можем да го изучаваме. Сега имаме "гост" от космоса, който е подобен по структура и ще можем да го изследваме спокойно", каза проф. Анджей Мижински пред журналисти в Познан, където по-рано бе съобщено за откритието.

"Изучаването на метеорита ще може да разшири нашите познания за произхода на Вселената", каза професорът, цитиран от полската агенция ПАП. Редкият заради размерите си обект е открит от двама търсачи на метеорити. Формата му наподобява конус. Той е открит под два метра почва в Кратерното поле в Мораско, северно от Познан.

Това е най-голямото откритие от този вид в тази част на Европа. Геолози от университета "Адам Мицкевич" в Познан считат, че той е паднал на Земята преди около 5 000 години и че се състои основно от желязо със следи от никел.

Учените искат да продължат „лова" си на метеорити в региона.