Симеон Дянков: Пари за БАН няма

https://www.24chasa.bg/Article/1615889 www.24chasa.bg
Симеон Дянков

"Никой от моя екип не е обещавал или може да обещава допълнителни средства в рамките на 2012 г. за БАН". Така отговори финансовият министър Симеон Дянков на въпрос ще има ли допълнително пари за академията до края на годината на парламентарния контрол днес.

"В началото на годината обещахте допълнително 14 млн. лв. В началото на август научихме, че 10 млн. лв. се дават допълнително за строеж на спортни зали, а пари за БАН няма", започна Ваня Добрева от БСП.

"Бюджетът вече е приет и никой няма право да обещава повече пари", отговори Симеон Дянков. Той напомни на депутатката, че се намираме в условията на криза, работил е в чужбина и знае как се разпределят парите за наука там.

"През последните 2 г. бюджетът на БАН е постоянна величина - малко над 59 млн. лв. С тези пари обаче Институтът е доведен до невъзможност да провежда адекватно дейността си", каза още Ваня Добрева. Тя добави, че току що завършил млад учен получава 300 лв. заплата, а такъв с дисертация - 400 лв.

"Със закона за държавния бюджет за 2012 г. е утвърден бюджетът на БАН - около 60 млн. лв. За 2012 г. Институтът е получил допълнително около 30 млн. лв. по фонд "научни изследвания" и от проекти. Общо бюджетът му става около 120 млн. лв. Адаптирането на дейностите на БАН към нуждите на обществото и бизнеса е обвързано с финансиране на проектен принцип и не смятам, че някой от моя екип е обещавал или може да обещава допълнителни средства в рамките на 2012 г.", коментира финансовият министър.

"БАН е в изключително тежко състояние. Твърденията ви, че Институтът може да се издържа само от проекти са неверни и вие много добре знаете това. За три години управление докарахте една от най-старите институции в държавата дотам, че да е пред закриване", заяви Добрева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради