Илко Илиев, началник на сектор "Грабежи" в СДВР: Десетина по-сериозни банди ограбват в София

https://www.24chasa.bg/Article/1616779 www.24chasa.bg

- Г-н Илиев, в последните дни зачестиха грабежите на аптеки. Какви са подробностите след последния в сряда? Защо поискахте и списък с лични данни на наркомани, записани на метадоново лечение?

- Списъка сме го поискали още преди да бъде задържан 51-годишният мъж за въоръжени грабежи на аптеки преди седмица. Данните ни трябваха, защото от информацията, с която разполагахме тогава, мислехме, че извършителят е наркоман, понеже след като взел парите, търсил диазепам и кодеин.

При грабежа в сряда на бул. "П. Славейков" обаче не са търсени такива лекарства, но нападателят взел няколко кутии с виагра, които са скъпи медикаменти. Версията за извършител наркоман не отпада, но не е водеща за този грабеж.

- Какво знаете за този грабител?

- Бил е с бяла маска и качулка на суитшърт. Аптекарката вече се е била отчела и е затваряла, когато той влязъл. Отворил едно чекмедже и видял, че има около 10 лв. на дребно. Поискал ключ от сейфа, откъдето взел към 4000 лв.

- Имаше напоследък и няколко удара, извършени от мотористи. Една и съща ли е бандата?

- Не може във всеки моторист да виждаме потенциален грабител. Моторът е по-проходим, с него извършителите се оттеглят по-бързо и не чакат в задръстването. Не можем обаче да кажем, че последните грабежи са дело на една банда.

- Имате ли данни за банди, които действат точно с мотори?

- Подозираме около 30 лица от криминалния контингент, които отговарят на описанието като физически данни. Има хора, които обичат да ползват такова превозно средство при извършване на грабежите. 4-5-има души са ни в полезрението.

- Забелязвате ли тенденция да се предпочитат мотори за грабежите?

- През есента на 2010 г. имаше едно неустановено лице, което ползваше мотор при извършване на грабежи. За съжаление, не можахме да докажем грабежа, но лицето беше задържано за друго престъпление и грабежите спряха. Не че няма други, които ползват мотори, но тогава спряха. Той все още е задържан, но сега се появяват и други, които ползват мотори.

- Колко са грабежите от мотористи?

- От 2009 г. има около десетина грабежа в магазини, склад, офис, банки, но от тях няма разкрити. При всички тях бандитите са въоръжени, носят каски и използват мотори. Ако служителите им се опълчат, може и да ги ударят.

- Какъв е броят на грабежите и кои от тях представляват най-голям проблем?

- За първите 6 месеца на 2012 г. въоръжените грабежи са 32, разкрити са 13. През м.г. са били съответно 59, от които 22 разкрити, а през 2010 г. - 63 с 23 разкрити. Уличните грабежи през тази година, в които попадат и такива в паркове, входове, са 422, от които са разкрити 174. За м.г. са 509, от които 150 са разкрити.

В жилища и търговски обекти са регистрирани 18, от които 10 са разкрити. В тях влизат заложни къщи, банки, трезори. В магазини са регистрирани 54 грабежа, от които 16 разкрити. През 2011 г. са извършени 79, 43 са разкрити. Уличните грабежи са най-чести, но тези от търговските обекти са сериозен проблем.

- Има ли напредък разследването по грабежа в клона на "Алианц" в центъра на София преди дни?

- Няма. Казаха ни, че са взети 60 000 лв. Поради бюрократщини от банката чак в понеделник ни предоставиха записа на грабежа от вътрешните камери. Искаха писмото да мине през няколко директори. Ние не можехме да анализираме записа и да работим. Навсякъде другаде първо ни дават записа на флашка и после се оформят документите. Записът ни трябваше, за да го разпратим към районните в страната - някой може да разпознае шлема, облеклото.

- Само на записа от вътрешните камери ли разчитате?

- Да, защото по данни на шефа на сигурността на банката външните са били откраднати.
От другите външни камери в района нищо не се вижда, защото са с много лошо качество. От тях не можем да разберем с какво са дошли или как са се оттеглили извършителите. Единственото сигурно е, че са дошли и са се оттеглили пеша. Досега нито има очевидец, нито сме засекли на камери, че има мотор.

- А докъде стигна разследването по обира на пощата в Челопечене?

- Има развитие, събираме доказателства. Много трудно се доказват тези престъпления, защото вземат само пари, почти не оставят следи.

- Допускате ли теч на информация, когато грабежите стават непосредствено след зареждане на съответния обект с пари?

- Можем да го твърдим, след като достигнем до човек, дал информацията. Това може да се извърши и с добро наблюдение.

- Какви са тенденциите при грабежите на златарски ателиета?

- Слава Богу, откакто заключиха Опасните (Опасните бяха задържани през май т.г., след като ги спипаха при обир на заложна къща в София. В групата имаше полицай, военен и една жена. Лидерът Върбан Борисов-Боксьора се измъкна след преследване и се предаде дни по-късно - б.а.) и още една друга група, няма такива случаи. Заради конфликт Опасните се разделиха на две групи.

След тях имаше един самодеец, който сам извърши два грабежа и една кражба от златарски магазини. Той влиза, иска да види това-онова, удря служителката и бяга. В единия случай не е удрял, а е избягал с откраднатото. На третия път хора, които са били наоколо, се намесили и го хванали.

- Кой е най-големият удар?

- 5 кг злато за около 250 хил. лв. от РУМ в жк "Младост", където извършители са част от Опасните, а останалите са от друга група. Всички имат обвинения и са задържани под стража. Те са добре организирани, въоръжени, работят с крадени автомобили. По-сериозните извършители действат така.

- Какво се случва после с откраднатото злато?

- Продават го на много по-ниска цена на златари, които го изкупуват и го преработват. Златарите го узаконяват покрай легално внесеното. Ако внесат 1 кг, продават 1,5 кг и отчитат само внесеното.

- Златари подават ли ви информация, ако им предложат крадени накити?

- Не, подават сигнал само когато станат жертва на следващия грабеж.

- Има ли осъдени за подобен род грабежи?

- Един човек е осъден на 17 г. затвор за грабеж на златарски магазин през 2010 г. в търговски център "Илинден" на бул. "Сливница".

- Колко банди се занимават с грабежи в София?

- Тази година сме задържали 2 сериозни групи. Бандите, които извършват грабежи в София, са около 10. Разбира се, те се занимават и с кражби, и с всичко, от което могат да изкарат пари, включително и дрога.

- Увеличават ли се престъпленията в кризата?

- Битовата престъпност се увеличи в последните години. Грабежите от търговски обекти са по-организирани. Като има удобен момент, удрят. Наблюдението преди грабежа зависи от обекта - може месец или повече.

- Каква е ситуацията при уличните грабежи?

- Уличните грабежи се извършват и от групи, и поединично. Най-често са двама - единият седи като отцепка, а другият действа. Сред тях има гастрольори, непълнолетни, 80% са роми, а почти всички са наркомани. Грабежите на улицата намаляват може би заради превенцията - има повече полицаи на улицата, видеонаблюдение.

Преди години заловихме двама от Сливница, които сутрин се качваха на влака, слизаха на Подуяне, извършваха грабежи, след което си хващаха влака и си отиваха.

- Какво бихте посъветвали хората, за да се предпазят от улични грабежи?

- За да не стават жертви на престъпление, хората трябва да се движат по осветени места, по възможност жените да не се прибират сами. Входовете на жилищата също са опасни, така че да влизат на запалена лампа и да внимават да не се вмъкне някой след тях.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо