Асен Блатечки научи италиански заради роля в чужд сериал

https://www.24chasa.bg/Article/1617083 www.24chasa.bg
Актьорът позира на червения килим по време на премиерата на филма “Пъзел”.

Застане ли Асен Блатечки пред камерата, всички режисьори настояват да запали цигара. "Пичове, недейте. Престанете", моли им се актьорът. А те: не, не, задължително в тази сцена трябва да пушиш.

Горе-долу подобен е разговорът и с хората на Димитър Митовски. Това се случва преди две години, когато го канят да играе Чарли Атанасов в хитовия сериал "Стъклен дом". По това време Блатечки не е посягал към тютюна повече от седем месеца. Отказва цигарите от раз с воля. Още на първия снимачен ден обаче пали поне две по нареждане на екипа. И отново пропушва. Най-малко по една кутия дневно си купува Асен Блатечки сега.

Сценаристите на поредицата са далече по-благосклонни. Най-хубавите жени в лентата все са за него.

По сценарий той има няколко любовни сцени. Първо с Радина Кърджилова, след това и с Диляна Попова. Между другото той е актьорът с най-много подобни емблематични кадри във филма. Ентусиасти дори ги събират и ги монтират в няколкоминутни клипчета върху фона на романтични песни. Всичките са публикувани в сайта ютюб и се гледат по стотици пъти на ден.

"Ако някой си мисли, че в тези сцени може да се случи нещо по-интимно, е безумно", обяснява Блатечки. Само първия път е неловко. Така стоят нещата и ако самите актьори не са се виждали никога. Това обаче е почти невъзможно, защото у нас всички се познават. Затова притеснения няма.

Когато Сиана, героинята на Кърджилова, и Чарли трябва да изиграят такава любовна сцена пред камерите, около тях има поне 10 души. И никой от тях не е там да гледа, всички работят усилено. Един държи микрофон, прикрепен към дълъг лост, който е около главите на актьорите, в същото време операторът снима, има и човек, който отговаря за фокуса, други - за осветлението. Режисьорът наблюдава процеса и говори: "Обърни се наляво, мръдни напред, дай да ти видя еди-кое си."

Ето по този начин обичайно протичат любовните сцени. Понякога сценарият изисква героите да са чисто голи. Възглавници между телата не се слагат, както си мислят повечето зрители. Има специални чорапи, които се поставят на гениталиите на
мъжа - такива Блатечки е виждал, но не е използвал досега. Например във филма "Шивачки", който снима през 2007 година, има любовна сцена с Александра Сърчаджиева. На екрана изглежда, че и двамата са голи, а всъщност актрисата е с бикини, които той умело прикрива с ръце.

На съвсем други изпитания го подлага екипът, с който в момента снима "Съдилището" на Стефан Командарев. За тях, а и за много други е страшен проблем, че Асен няма бяла коса. Те обаче не го боядисват, а всеки път преди снимки му слагат на темето над ушите специален грим за коса. В началото Блатечки изобщо не се възприема с новата визия. Вече се харесва - така много приличал на дядо си Велко.

Същата прическа има и героят му в италианския сериал "Целуваме ръка". В лентата Блатечки е лошият - главорезът на мафията. Снимките започнаха през пролетта в София, а преди дни приключиха в Рим. Оттам той се върна, понаучил италианския.

Преди да подпише договора за поредицата, не знае нито дума от езика. С помощта на учител в България учи репликите си идеално. Миналата седмица е в Италия. Така и не се осмелява да проговори, но разбира почти всичко. Общува си с местните на английски.  


Когато стъпва в Рим, най-напред отива до рент-а-кар, за да си вземе кола под наем. Избира спортен модел "Алфа Ромео". Качва се и с помощта на джипиес система обикаля околните градчета.

"Не харесвам туристическите маршрути. Исках да усетя атмосферата на страната, като видя по-малките и затънтени улици, да ям от тяхната храна, ходих и до морето."
Той изкарва зад волана 5 или 6 часа на ден. Неведнъж полицаи му пишат актове за
превишена скорост и неправилно паркиране.

Добре познавам лошите навици на шофьорите у нас. Но толкова луди като италианците не бях виждал", казва Блатечки.

Така говорят помежду си и приятелите на Блатечки за него. Знаят го как кара, защото често пътуват заедно за постановки. Веднъж трябва да вози Силвия Лулчева от Сливен до Бургас. Няколко минути преди тя да се качи в колата, нейна колежка й казва: "Ти добре ли си? Толкова е опасно. Асен не мисли, Асен кара като луд."

Въпреки предупрежденията Силвия се качва. И е изненадана. Асен наистина натиска силно газта, но не безумно. Оказва се много разумен и отговорен водач.

Жената до него Катерина, с която нямат брак, и 11-годишната му дъщеря, която носи името на майка си, също мислят като Лулчева. Преди 4 месеца Асен купува голям семеен джип, в който да се събират всички заедно с двете кучета - 13-годишната немска овчарка Арес и болонката Ричи. Така ходят на почивки.

Актьорът откровено не обича да говори за личния си живот.

"И точно това е съхранило семейството ми. Предпазвам ги от целия интерес, който ми се струва много нечистоплътен."

И сега продължават да му звънят най-големите режисьори у нас с молбата: "Имам роля за дъщеря ти. Искам да я снимам в новия си филм." Той винаги отказва. Съгласява се само веднъж - през 2004 година, когато в София е Патрик Суейзи за снимките на филма на "Холмарк" "Икона". Тогава Катерина е на 3 години и играе дъщеря на американския актьор.

"В моя постановка също няма да я взема. Не съм от родителите, които бутат децата си навсякъде. Дори и да стане актриса, пак няма да я взема."