Доган: По казуса „Делов" е необходим общ прочит на нашата история

https://www.24chasa.bg/Article/1618713 www.24chasa.bg

Казусът „Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и Балканската война. Това каза на брифинг пред журналисти в Кърджали лидерът на ДПС Ахмед Доган, съобщиха от партията. „Да се мисли кой е действал отвън или отвътре, мисля, че е неправилно зададен въпрос. Може би трябва да се направи семинар, всички да се ограмотим за това какво означава това, че е необходим общ прочит на нашата история, на балканската история, най-вече историята на Балканите.

Самият факт, че този въпрос за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по Царско време, не е решен по време на тоталитарния режим, най-малкото би трябвало да ни подскаже, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, засяга все още неизлечими спомени за ужасите на Балканската война", каза Доган. „Затова аз мисля, че нашите съветници са постъпили правилно, защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с това. Мисля, че този въпрос може да се постави само на национално равнище от президента на Републиката. Дори не съм сигурен дали парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос. Под правилно разбирам от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващи принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделение и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът „Делов" е един нравствено-психологически, а не само държавно-политически казус. Дори самото поставяне на въпроса на този етап мисля, че ерозира самата държавност", каза още Ахмед Доган.

Той посочи, че напоследък има нова анти-ДПС стратегия, като анти-ДПС кампания и тази кампания има две измерения. „Първото измерение е свързано с "обвинителя" Марков, че видите ли, ДПС е проводник на неоосманизма в България. Това е чиста конструкция на базата на определени идеи, които са в духовното пространство на различни елити на Балканите. ДПС винаги е отстоявала като организация, като партийна структура националните интереси на страната в човешките му измерения. Доколкото пък във второто измерение това е свързано с идеята, че ДПС едва ли не е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик. От тази гледна точка, свързано с предстоящите избори, си измислят различни сатанизиращи елементи в образа на ДПС, само и само да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящия изборен процес. А почти всички партии ще яхнат вълната на национализма", каза още Ахмед Доган.