Закриват домовете за деца във Видинско до 2015 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1618841 www.24chasa.bg
Социалният дом за деца с увреждания във видинското с.Гомотарци трябва да бъде закрит до 2015 г. Тогава изтича срокът за деинституализация и на дома в град Кула. Снимка: Ваня Ставрева

Последните два социални дома за деца с увреждания във Видинска област в град Кула и с.Гомотарци ще бъдат закрити до 2015 г., а на живеещите в тях ще бъдат предоставени алтернативни услуги - настаняване в защитени жилища и центрове от семеен тип, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Венци Пасков.

Със заповед на Агенцията за социално подпомагане от 30 октомври т.г. е преустановено приемането в Дома за деца лишени от родителски грижи в с.Ново село и предстои през 2013 г. последните му обитатели да бъдат изведени в център за настаняване от семеен тип. Два центъра от семеен тип ще заменят и дома за сираци в Белоградчик, за чието закриване също има заповед.

През юли и август са затворени и две специализирани институции за възрастни с психически разстройства в с.Бориловец и за възрастни с физически увреждания в с.Балей, а живеещите в тях са преместени в нови социални услуги от резидентен тип. Предстои закриването и на дома за възрастни с деменция в с.Салаш.