Воеводите настояват Ахмед Доган да напусне парламента

https://www.24chasa.bg/Article/1620030 www.24chasa.bg
Снимка: Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

ВМРО поискаха да „извадят" Ахмед Доган от парламента. Повод за реакцията им стана вчерашното изказване на Сокола в Кърджали, че общинарите от местното ДПС са постъпили правилно, отказвайки да почетат ген. Васил Делов.

След тези изказвания Ахмед Доган няма моралното право да бъде български депутат, пишат Воеводите в писмо до медиите.

„България участва в Балканската война, за да освободи останалите под турско робство 1,5 млн. българи в Македония и Тракия. Етническо прочистване по време на войната извършва Турция с избиването на хиляди и прогонването на 150 000 българи от Одринска Тракия", припомнят от ВМРО.

„Ролята си на лобист на Турция лидерът на ДПС доказа за пореден път и с изказването си против ядрената енергетика в България", се посочва още в писмото. Според ВМРО целта на Доган е България да бъде енергийно зависима от Турция. „Ако ние не изградим нови ядрени мощности, след 10-15 години ще бъдем принудени да купуваме ток от петте проектирани турски ядрени реактора", аргументират се от партията.

„Смятаме, че скандалните действия на ДПС са тактика да мобилизират своите избиратели, като ги противопоставят на останалите български граждани. Така Доган се гаври и със своите избиратели, и с всички български граждани. Затова настояваме Ахмед Доган да напусне българското Народно събрание", завършва текста.

От ВМРО и съмишлениците им са започнали обсъждането на възможните варианти Доган да напусне Народното събрание. Едно от предложенията е това да стане чрез гражданска петиция за изваждането му от Народното събрание, което ще стане трудно, тъй като не е уреден в законодателството.

И културният министър Вежди Рашидов коментира остро казаното от Ахмед Доган, че Балканската война не е само война на победители и победени, а е война за етническо прочистване и други форми.

"Не съм експерт по божествените работи. Карате ме да коментирам на боговете приказките. Вие журналистите го определихте за полубог - сега питайте него какъв му е проблемът. Ако е болен, предложете му болница, ако е здрав - да почерпи нещо, заяви Рашидов и добави: „Трета година никой не е питал какво се случва там (Кърджали). Не съм виновен, че капсулираме етносите и след това се чудим защо нещата са такива, подчерта културният министър. "Трябва да се интегрират, трябва да живеят като свободни хора. Те имат нужда да живеят по-добре, а не все по-зле. Не може да има компютърен век, а те да носят фереджета", категоричен бе културният министър.