Тракийски тиквеник с домашно точени кори

https://www.24chasa.bg/Article/1620549 www.24chasa.bg

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви:

Йовка Лукова от гр. Раковски приготвя вит тиквеник с домашно точени кори.


<B>СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Продукти:

Тракийски тиквеник с домашно точени кори

За корите: 350 мл вода,1 щипка сол,1 щипка захар, 2-3 с.л. олио, брашно (около 1 кг), 1 с.л. оцет

Тракийски тиквеник с домашно точени кори

За плънката: 700 г тиква, 1 и 1/2 ч.ч. захар,1 ч.ч. орехи, 1 ч.л. канела, 2-3 карамфилчета, 200 г краве масло, 3-4 с.л. олио, 1 ч.ч. пудра захар

Тракийски тиквеник с домашно точени кори

Начин на приготвяне:

Омесваме тесто от посочените продукти, което не трябва да лепне. Месим около 10-15 мин на набрашнена повърхност, след което го оставяме да отпочине за около 20 мин.

Настъргваме тиквата и я слагаме в 50 г от маслото заедно с 2 с.л. от олиото да се запържи. Когато омекне, добавяме кристалната захар, канелата, карамфила, счуканите орехи, разбъркваме и оставяме да се охлади.

Разделяме тестото на 4-5 части, като всяка разточваме на максимално тънка кора. Всяка кора намазваме с масло, поръсваме с тиквената плънка и завиваме на руло.

Оформяме рулото на охлюв и го поставяме в намазнена тава.Така процедираме с всички кори, докато се изпълни тавата. Заливаме с останалото масло и печем на 180 градуса до готовност. Още топъл, поръсваме обилно с пудрата захар.