Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви:
Йовка Лукова от гр. Раковски приготвя вит тиквеник с домашно точени кори.
Продукти:
За корите: 350 мл вода,1 щипка сол,1 щипка захар, 2-3 с.л. олио, брашно (около 1 кг), 1 с.л. оцет
За плънката: 700 г тиква, 1 и 1/2 ч.ч. захар,1 ч.ч. орехи, 1 ч.л. канела, 2-3 карамфилчета, 200 г краве масло, 3-4 с.л. олио, 1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
Омесваме тесто от посочените продукти, което не трябва да лепне. Месим около 10-15 мин на набрашнена повърхност, след което го оставяме да отпочине за около 20 мин.
Настъргваме тиквата и я слагаме в 50 г от маслото заедно с 2 с.л. от олиото да се запържи. Когато омекне, добавяме кристалната захар, канелата, карамфила, счуканите орехи, разбъркваме и оставяме да се охлади.
Разделяме тестото на 4-5 части, като всяка разточваме на максимално тънка кора. Всяка кора намазваме с масло, поръсваме с тиквената плънка и завиваме на руло.
Оформяме рулото на охлюв и го поставяме в намазнена тава.Така процедираме с всички кори, докато се изпълни тавата. Заливаме с останалото масло и печем на 180 градуса до готовност. Още топъл, поръсваме обилно с пудрата захар.
-
Моторист на 71 г. се заби в билборд край Стражица, загина на място
-
Украйна: Близо 20 000 военни престъпления са извършили руските войници
-
204 бойци от Донецката република отказват да се бият за Русия в Луганск
-
Ясни са българите за Световната купа по конен спорт тази седмица
-
Вижте погребалния агент Георги, който заравял старци в гората
-
Улица с името на проф. Живко Сталев ще има в район „Студентски“