Патриарх Максим почина (видео)

Патриарх Максим е починал тази нощ в 3,50 часа, съобщиха митрополити пред БНТ. Новината потвърдиха и от правителствена болница.

Последните седмици от живота си той прекара в болница "Лозенец", където преди седмица  навърши 98 години. Там се поклони пред чудотворното копие на иконата "Достойно есть", което пристигна у нас от Атон на 27 октомври.

Предстои новината за смъртта му да бъде обявена официално, да се насрочи поклонение, да се уведомят православните патриарси и властите. Предполага се, че в завещанието си дядо Максим е посочил къде да бъде погребан.

Днес митрополитите ще се съберат на извънредно заседание, на което ще определят и.д. ръководител на Църквата и на Софийската митрополия.

Виж видео как хората се молят за партриарха тук, тук и тук (видеото засне Йордан Симеонов).

Марин Минков, както е светското име на патриарха, е роден на 29 октомври 1914 г. в с. Орешак в семейството на Найден Минков Рачев и Пена Борджукова. От ранно юношество е послушник в Троянския манастир. Основно и прогимназиално образование получава в родното си село. Завършва Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет.

През 1941 г. приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет с името Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.

От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. Там е обучаван от КГБ за бъдещия му патриашески пост.[източник?] След завръщането си в България, през 1955 г., е назначен за главен секретар на Светия синод, на този пост е до 1960 г. На 30 декември 1956 г. е хиротонисан в епископски сан като епископ Браницки по предложение на патриарх Кирил. През 1960 г. е избран и утвърден за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председател на Светия синод. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

Легитимността на избора на патриарх Максим е поставена под съмнение през 90-те години на 20 век, което довежда до разкол в БПЦ и създаване на втори синод на митрополит Пимен и митрополит Инокентий. Оспорването на легитимността се основава на факта, че на 8 март 1971 г., няколко месеца преди интронизацията, Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия на свое заседание взема решение за глава на Българската православна църква да се предложи и поддържа Ловешкият митрополит Максим (Решение №145/8.03.1971 г. на Политбюро на ЦК на БКП). Задачата се възлага за изпълнение на тогавашния шеф на Комисията по църковните въпроси към правителството Михаил Кючуков. Подкрепя го и младият министър на отбраната Добри Джуров. Тодор Живков също е в добри отношения с патриарх Максим, като изпълнява молбите му за възстановяване на църквата „Св. Спас" в София, както и Духовната семинария в Черепишкия манастир.

През 1998 г. на Всеправославен събор в София главите на всички православни църкви потвърждават каноничния избор на патриарх Максим и призовават духовници, които го оспорват, да се покаят. С приемането на нов Закон за вероизповеданията през декември 2002 г. държавата прекратява намесата в делата на БПЦ и потвърждава каноничността и легитимността на патриарх Максим.

Очаквайте подробности

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Трифон за последно бил на сбирка във Враца

Часове преди смъртта си Трифон Иванов е бил на среща с регионалната структура на БФС във Враца. Той отговаряше за целия североизточен регион във футболната ни централата.

Трифон е четвъртият починал от славното американско лято

Трифон Иванов е третият починал от отбора, който стана четвърти в света през 1994 г. Първо си отиде легендарният лекар д-р Димитър Гевренов. След него почина и треньорът по физическата подготовка

Внезапно почина футболната легенда Трифон Иванов

Футболната леегенда Трифон Иванов и починал вн4запн тази сутрин в дома на приятелката си Валя Павлова във великотърновското село Самоводене. Нещастието е настъпило около 10 ч докато звездата от САЩ

Димитър Иванов: Отстраняването на Местан беше предизвестено

Отстраняването на Местан беше предизвестено. Неговото поведение през последната година и половина – на самохаресване, самолюбие, опиянение от изказа си, показа, че човек лековат,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Георги Марков: Чест прави на Борисов, че е казал на турския премиер, че дори му е неудобно да го слуша

Има едно нещо, което е факт. ДПС е етническа формация. И е съвсем нормално турската държава да има интерес към нея. ДПС не е единствената етническа партия.

5.5 милиона души умират годишно заради замърсяване на въздуха

Над 5 милиона и половина души умират годишно по света в резултат от въздушно замърсяване. Това показва ново изследване, с което е установено, че най-много смъртни случаи има в развиващите се

Бившият главен архитект на София Петър Диков обмисля да направи курс по общинско управление

Бившият главен архитект на София Петър Диков обмисля да направи курс по общинско управление Никога няма да се занимавам с политика, ще се върна към проектирането.

Богомил Манчев: Щях да подаря на Цветан Василев бизнеса си, ако за 6 месеца бе спечелил 1 лев

Предложих на Цветан Василев да му подаря бизнеса си. Казах му „Ти лично ще ръководиш фирмата в продължение на шест месеца и, ако реализираш един лев печалба над нашата, ще ти подаря бизнеса си”.

Венци Мицов: Забраната за цигарен дим във филмите е фашизъм

Като човек на изкуството, защото аз за малко съм общински съветник, смятам, че намесата в изкуството е фашизъм, коментира Венци Мицов от „Глас народен”.