От градски кошмар Жоро Павето стана селски любимец

https://www.24chasa.bg/Article/1623382 www.24chasa.bg
Така изглежда някогашното страшилище Жоро Павето в наши дни. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Как я кара един сериен изнасилвач, когато излезе в пенсия? “168 часа” потърси отговора на този въпрос при Жоро Павето - страшилището за софийските жени от 1968 г.

Истинското му име е Милчо Кирилов Миланов. През 1968 г. 20-годишното глухонямо момче с обща умствена изостаналост нападнало 5 жени и след удар по главата с паве, увито в кърпа, блудствало с тях. Едната от жертвите му впоследствие умира.

Сега хормоналният порив на 63-годишното Паве изглежда стихнал и той се радва на спокойни старини в родното си село Ракита, доста близо до София. Живее сам с пенсия от 114 лева, в прилична къща. След като излиза от затвора, той е станал любимец на съселяните си.

И съседите на Милчо сега ревностно го защитават. Те вярват, че е невинен. Всъщност той живее на 3 км от селото в местността Локвата. “В двора си има зли кучета и не е удобно да го безпокоите”, разясни негов съселянин. “На всички помага и с каручката кара дърва на възрастни хора”, похвали го комшията му.

“Никому лошо не е направил, помага на всеки. Толкова години, след като е излязал от затвора, нито се е скарал с някого, нито се е чуло да открадне, да се сбие или да се напие. Напротив, много добре се отнася с всички.

Миналата година го хванах да ми коси в двора и изкара и боклуците с каруцата. Вместо да го търсят само като сензация, нека да му дадат някакво обезщетение за това, че е лежал в затвора заради тоя, дето клати гората”, разказва възрастна жена.

"Почти цялото село е на мнение, че Милчо не е извършил приписаните му деяния. Уважават го хората. Който и да го викне за нещо да му помогне, винаги се отзовава. Преди гледаше овце, но откак почина брат му, вече няма животни и остана без никакво препитание", брани го и кметът Петър Асенов.

Въпреки ласкавите отзиви на съселяните, когато Жоро Павето се бе развихрил, нощна София бе призрачен град. Жените не смееха да стъпят на улицата сами. Останалите минувачи в тъмното бяха или милиционери под прикритие, или техните заподозрени. Засадите и хайките 2 месеца не дадоха резултат. Знаеше се само, че нападателят действа нощем в различни квартали и че оръжието му е улично паве, увито в носна кърпа.

Той очевидно е сексуален маниак, защото разсъбличал жертвите си, но пък не ги изнасилвал. Първата му жертва е 41-годишна, причакана призори пред дома , зашеметена и оставена полугола в безпомощно състояние.

На 6 ноември 1968 г. към 21,30 часа младеж е хванат да наднича през прозореца на 58-годишна жена, докато тя се събличала да си ляга. Воайорът е покачен на наредените под прозореца дърва, но купът се срутва и жената писва, а младежът напира да влезе при нея. Зет я чува и се втурва, но онзи побягва. В гонитбата му се включва и съсед, който по случайност е и криминалналист. Беглецът влиза в общежитието за глухонеми на улица “Козлодуй” 187. Криминалистът го следва и го спипва в едно легло, където онзи се прави на заспал.

За залавянето на Жоро Павето със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи е обявена награда -апартамент в София или паричната равностойност на жилището. Заповедта обаче не е спазена и храбрият криминалист не получава нищо.

Според следователите при разпитите Павето казва, че избирал обли камъни и ги увивал с кърпа, за да зашемети жертвите, а не да ги убие. Нападал, защото мразел чуващите жени. Следствието излиза със заключение, че той не е имал реални сексуални връзки, а само задоволявал фантазиите си. Въпреки това някои източници твърдят, че пострадалите са изнасилвани, а официалната версия е имала за цел да намали създалото се напрежение в обществото.

В арестантската килия на Милчо е вкаран агент на милицията под прикритие, който владее езика на глухонемите. Представя се за арестуван за изнасилване и така сексът става главна тема на разговорите им. Миланов разказва за своите нападения, като ги украсява с измислени сексуални подвизи. Пред следователите Милчо обаче отрича всичко. Но детският му мозък не може да устои на изкушението: той е запален левскар, а на 17 ноември предстои футболното дерби с ЦСКА. Обещават да му разрешат да гледа мача, ако признае всичко. “Левски” бие с историческото 7:2, а Милчо разказва за 5 нападения.

Три следови кучета разпознават неговата миризма по кърпата, в която е намерено паве - предполагаемото оръжие. Има и следствен експеримент - плащат на доброволка по 10 лева, за да изиграе ролята на жертвите, а Миланов демонстрира петте си нападения.

Когато прокурорът внася делото в съда, общественото мнение настоява за смъртно наказание. Делото е през февруари 1969 г. Според съдебнопсихиатричната експертиза Миланов е вменяем. На 19 февруари е произнесена присъдата - 20 г. загвор.

Зад решетките Миланов се откроява с добро поведение. Става бригадир на дърводелския цех и всява респект у останалите затворници. Затова след 13 години и половина е помилван, но му е забранено да живее в София и да пътува сам.

ИВАН БУТОВСКИ

Болен, но осъден на строг затвор

Въпреки че Милчо Миланов страда от доста заболявания, заради силния натиск на общественото мнение съдът го признава за вменяем и го осъжда на затвор.

Милчо е средният син в селско семейство. Като бебе на 6 месеца заболява от менингит, в резултат на което губи слуха си и съответно така и не проговаря. Родителите му разбират, че е глух и ням чак когато той става на 2 години.

На седем го записват в специализираното училище в София, но той няма интерес към уроците и едва завършва седми клас. Прави впечатление на околните като човек със слаби задръжки и повишен интерес към секса. Безцеремонно опипва момичетата. Освен това е много ранобуден и чистачката в общежитието често заварвала леглото му празно в шест сутринта. При обиска под дюшека му намират италианско порнографско списание, което Миланов откраднал от бригадира си.

Съобщението на БТА за делото под заглавие “Справедливо наказание” звучи като оправдание, но и като пропаганда:

“Вчера приключи съдебният процес срещу Милчо Кирилов Миланов - извършителя на петте дръзки нападения срещу жени в столицата през миналата година. По време на процеса бяха изнесени данни от неколкократните медицински експертизи, които доказаха, че подсъдимият е глухоням, но той страда също от олигофрения, психопатия и пуерилизъм (вдетиняване), има данни за наличието на хидроцефалия. Вследствие на тези увреждания у него се наблюдава твърде забавено умствено развитие и характерова незрелост.

Всичко това сериозно е ограничавало възможностите му за оценка на извършените престъпления. Немалка роля върху такава дефектна, непълноценна личност като Милчо Миланов са изиграли и попадналите порнографски снимки от западни списания. Доказано е обаче, че той не се очертава като антисоциален тип, от когото обществото трябва да се пази, а по-скоро една личност, която трябва да се лекува.”

Четете още интересни новини в новия брай на "168 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи