Сивата икономика ощетява с по 10 млрд. лв. годишно държавата и бизнеса

https://www.24chasa.bg/Article/1626655 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

По груби изчисления държавата и бизнеса губят 10 милиарда годишно от сивата икономика. Това съобщи в Хасково Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, цитиран от Дарик.

Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено през последния месец сред работодатели и работници във връзка с проявленията и размера на неформалната икономика в България.

Като се има предвид, бе Брутният вътрешен продукт за тази година и по прогнозите за следващата е 90 милиарда лева и че бюджетът преразпределя около 40 процента от него, бюджетът на страната е около 30 милиарда годишно. Ако сивият сектор е 30 процента, това прави 10 милиарда годишно по-малко за хазната - от неплащане на данъци и осигуровки, заяви още Иванов.

Може да се каже, че това са 10 милиарда по-малко и в бизнеса, не само в бюджета, допълни заместник-председателят на Асоциацията Боян Бойчев. Защото всеки лев, който са завърти, той дава лев прим и съответно сумата става по-голяма. Това обаче все пак са някакви наблюдателни изчисления, каза още той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"