Сивата икономика ощетява с по 10 млрд. лв. годишно държавата и бизнеса

https://www.24chasa.bg/Article/1626655 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

По груби изчисления държавата и бизнеса губят 10 милиарда годишно от сивата икономика. Това съобщи в Хасково Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, цитиран от Дарик.

Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено през последния месец сред работодатели и работници във връзка с проявленията и размера на неформалната икономика в България.

Като се има предвид, бе Брутният вътрешен продукт за тази година и по прогнозите за следващата е 90 милиарда лева и че бюджетът преразпределя около 40 процента от него, бюджетът на страната е около 30 милиарда годишно. Ако сивият сектор е 30 процента, това прави 10 милиарда годишно по-малко за хазната - от неплащане на данъци и осигуровки, заяви още Иванов.

Може да се каже, че това са 10 милиарда по-малко и в бизнеса, не само в бюджета, допълни заместник-председателят на Асоциацията Боян Бойчев. Защото всеки лев, който са завърти, той дава лев прим и съответно сумата става по-голяма. Това обаче все пак са някакви наблюдателни изчисления, каза още той.