Сред Живкови и Малееви най-много са юристи и дипломати

https://www.24chasa.bg/Article/1627532 www.24chasa.bg
Людмила Живкова и Иван Славков с бебето Тошко и каката Жени. СНИМКА: АРХИВ

Безспорно най-прочутата фамилия на миналия век е Живкови. В комбинация с рода Малееви тя управлява държавата почти половин век.

Основоположниците на клана Живкови - Тодор Живков и Мара Малеева, се женят през 1938 г. Тогава той е секретар на РК на БКП в пролетарския квартал “Коньовица”, тя - лекар в с. Говедарци, Самоковско.

През март 1954 г. Тодор Живков става първи секретар на ЦК на БКП, през 1961 г. - председател на Министерския съвет. През 1971 г. създава Държавен съвет и го оглавява. Едноличната му власт трае до 10 ноември 1989 г.

За тези 35 години Живков сваляше и издигаше със замах хората на ръководни постове, но беше винаги много пестелив към родата си. Никого, освендъщеря сиЛюдмила и сина си Владимир, не допусна до голямата властова трапеза. Най-близките му роднини стигаха само до зам.-министерски стол или намираха пристани в дипломацията.

През 1976 г., едва на 34 години, Людмила става член на Политбюро и министър на културата. Още тогава се заговори, че Живков я готви за свой наследник.

Преди това Людмила Живкова има несполучлив брак с Любомир Стойчев, от който през 1965 г. се ражда Жени. Вторият й брак е с Иван Славков, вдовец, от когото е Тодор Славков.

Людмила завършва история в СУ “Св. Климент Охридски” и история на изкуствата в Москва, където става научен сътрудник, после специализира в Лондон.

След нейната смърт Тодор Живков прехвърля амбицията си към сина Владимир. През 1988 г. е издигнат за завеждащ отдел “Култура” в ЦК на БКП с ранг на министър.

Той има несполучлив брак - с красиватаМаруся Мирчевска от Плевен. Разделят се след 4 години през 1982 г., молбата за развод подава той.

Синът им Тодор остава при бащата, но след 1989 г. Маруся успява да го открадне и заминава с него за Москва. Според слухове заживява с известния съветски режисьор Елем Климов.

Жени Живкова твърди, че Маруся нямала друг брак след вуйчо й Владимир, живее в САЩ и се занимава с кинорежисура. Синът им Тодор Живков сега е на 33 години.

През 1989 г. Владимир Живков се жени за Валентина Танчева,която е от обикновено софийско семейство. Завършила е икономика и журналистика. Двамата имат дъщеря Елизабет,която вече е на 21 г. Завършила е Италианския лицей в Горна баня и Американския колеж.

Съпругът на Жени Живкова Андрей Стефанов е бизнесмен. По-голямата им дъщеря Людмила сега е на 22 г. и след Италианския лицей също завършва Американския колеж. По-малката дъщеря Андрея е на 17 г.

Синът на Людмила Живкова и Иван Славков Тодор, известен като Малък Тошко, преди години се занимава с търговия. Сега участва в различни тв формати.

Тодор Живков има брат Георги и сестра Цветана. Братът Георги Живков дълги години е финансист в посолствата ни в Белград и Берн, Швейцария.

Синът му Христо Живков е юрист. Работил е в Договорно-правния отдел на МВнР.

Сестра муМаргарита Живкова е хирург в Правителствена болница. Съпругът й Георги Жендов е анестезиолог в Медицинска академия. Имат дъщеря.

Две дъщери от брака си с Герасим Марков има Цветана Живкова - Яна и Христина. Яна е връстница на Людмила Живкова и двете са отраснали и учили заедно. Била е омъжена за драматурга Панчо Панчев.

След като завършва славянски филологии в СУ “Св. Климент Охридски”, Яна Маркова е изпратена от тогавашния външен министър Иван Башев да усъвършенства чешки език в Прага. Там, след развода си с Панчо Панчев, се омъжва за чешкия поет и дисидент.

Властимил Маршичек, днес вече покойник. По-късно Яна Маркова е културен аташе и директор на Културно-информационния център. След време шеф на същия институт е синът й Боян Панчев.

Христина Маркова завършва външна търговия във ВИИ “Карл Маркс” и дълго време работи в Българската търговско-промишлена палата. До 1989 г. е в информационния отдел на ЦК на БКП.

Била е омъжена за Михаил Бозаров, за известно време зам.-министър на промишлеността. Тяхна дъщеря е Яна Иванова, която беше юрисконсулт, главен секретар и завеждащ международната дейност на БНТ, по-късно и юрисконсулт на телевизия “7 дни”. Другата щерка Цветана е ландшафтен архитект и работи в частна фирма.

Мара Малеева има двама братя и две сестри. Най-известният е Атанас Малеев, дълги годинипредседател на Медицинската академия и първи зам.-министър на здравеопазването.

Неговият син Христо Малееве дипломат, бивш посланик в Холандия. Съпруга му беше писателката Весела Малеева. Синовете им се казват Атанас и Александър.

Другият брат Найден Малеев е бил член на Върховния съд, умира през 60-те години. Той има двама синове. Христо Малеев завършва МИО в Москва, бил е посланик в Испания. След това е издигнат за зам. завеждащ външния отдел на ЦК на БКП. Малко преди промените през 1989 г. е подготвян за външен министър на мястото на Петър Младенов. Редактор е на мемоарите на Тодор Живков.

Другият син на Найден Малеев Михаил е геолог. Той е създател на Музея за земята и хората в София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.