Сред Живкови и Малееви най-много са юристи и дипломати

https://www.24chasa.bg/Article/1627532 www.24chasa.bg
Людмила Живкова и Иван Славков с бебето Тошко и каката Жени. СНИМКА: АРХИВ

Безспорно най-прочутата фамилия на миналия век е Живкови. В комбинация с рода Малееви тя управлява държавата почти половин век.

Основоположниците на клана Живкови - Тодор Живков и Мара Малеева, се женят през 1938 г. Тогава той е секретар на РК на БКП в пролетарския квартал “Коньовица”, тя - лекар в с. Говедарци, Самоковско.

През март 1954 г. Тодор Живков става първи секретар на ЦК на БКП, през 1961 г. - председател на Министерския съвет. През 1971 г. създава Държавен съвет и го оглавява. Едноличната му власт трае до 10 ноември 1989 г.

За тези 35 години Живков сваляше и издигаше със замах хората на ръководни постове, но беше винаги много пестелив към родата си. Никого, освендъщеря сиЛюдмила и сина си Владимир, не допусна до голямата властова трапеза. Най-близките му роднини стигаха само до зам.-министерски стол или намираха пристани в дипломацията.

През 1976 г., едва на 34 години, Людмила става член на Политбюро и министър на културата. Още тогава се заговори, че Живков я готви за свой наследник.

Преди това Людмила Живкова има несполучлив брак с Любомир Стойчев, от който през 1965 г. се ражда Жени. Вторият й брак е с Иван Славков, вдовец, от когото е Тодор Славков.

Людмила завършва история в СУ “Св. Климент Охридски” и история на изкуствата в Москва, където става научен сътрудник, после специализира в Лондон.

След нейната смърт Тодор Живков прехвърля амбицията си към сина Владимир. През 1988 г. е издигнат за завеждащ отдел “Култура” в ЦК на БКП с ранг на министър.

Той има несполучлив брак - с красиватаМаруся Мирчевска от Плевен. Разделят се след 4 години през 1982 г., молбата за развод подава той.

Синът им Тодор остава при бащата, но след 1989 г. Маруся успява да го открадне и заминава с него за Москва. Според слухове заживява с известния съветски режисьор Елем Климов.

Жени Живкова твърди, че Маруся нямала друг брак след вуйчо й Владимир, живее в САЩ и се занимава с кинорежисура. Синът им Тодор Живков сега е на 33 години.

През 1989 г. Владимир Живков се жени за Валентина Танчева,която е от обикновено софийско семейство. Завършила е икономика и журналистика. Двамата имат дъщеря Елизабет,която вече е на 21 г. Завършила е Италианския лицей в Горна баня и Американския колеж.

Съпругът на Жени Живкова Андрей Стефанов е бизнесмен. По-голямата им дъщеря Людмила сега е на 22 г. и след Италианския лицей също завършва Американския колеж. По-малката дъщеря Андрея е на 17 г.

Синът на Людмила Живкова и Иван Славков Тодор, известен като Малък Тошко, преди години се занимава с търговия. Сега участва в различни тв формати.

Тодор Живков има брат Георги и сестра Цветана. Братът Георги Живков дълги години е финансист в посолствата ни в Белград и Берн, Швейцария.

Синът му Христо Живков е юрист. Работил е в Договорно-правния отдел на МВнР.

Сестра муМаргарита Живкова е хирург в Правителствена болница. Съпругът й Георги Жендов е анестезиолог в Медицинска академия. Имат дъщеря.

Две дъщери от брака си с Герасим Марков има Цветана Живкова - Яна и Христина. Яна е връстница на Людмила Живкова и двете са отраснали и учили заедно. Била е омъжена за драматурга Панчо Панчев.

След като завършва славянски филологии в СУ “Св. Климент Охридски”, Яна Маркова е изпратена от тогавашния външен министър Иван Башев да усъвършенства чешки език в Прага. Там, след развода си с Панчо Панчев, се омъжва за чешкия поет и дисидент.

Властимил Маршичек, днес вече покойник. По-късно Яна Маркова е културен аташе и директор на Културно-информационния център. След време шеф на същия институт е синът й Боян Панчев.

Христина Маркова завършва външна търговия във ВИИ “Карл Маркс” и дълго време работи в Българската търговско-промишлена палата. До 1989 г. е в информационния отдел на ЦК на БКП.

Била е омъжена за Михаил Бозаров, за известно време зам.-министър на промишлеността. Тяхна дъщеря е Яна Иванова, която беше юрисконсулт, главен секретар и завеждащ международната дейност на БНТ, по-късно и юрисконсулт на телевизия “7 дни”. Другата щерка Цветана е ландшафтен архитект и работи в частна фирма.

Мара Малеева има двама братя и две сестри. Най-известният е Атанас Малеев, дълги годинипредседател на Медицинската академия и първи зам.-министър на здравеопазването.

Неговият син Христо Малееве дипломат, бивш посланик в Холандия. Съпруга му беше писателката Весела Малеева. Синовете им се казват Атанас и Александър.

Другият брат Найден Малеев е бил член на Върховния съд, умира през 60-те години. Той има двама синове. Христо Малеев завършва МИО в Москва, бил е посланик в Испания. След това е издигнат за зам. завеждащ външния отдел на ЦК на БКП. Малко преди промените през 1989 г. е подготвян за външен министър на мястото на Петър Младенов. Редактор е на мемоарите на Тодор Живков.

Другият син на Найден Малеев Михаил е геолог. Той е създател на Музея за земята и хората в София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.