Видин и Лом се карат заради гълъби

https://www.24chasa.bg/Article/1628091 www.24chasa.bg
Гълъбът, за чието име Видин и Лом спорят, е изключително елегантен. Снимка: Ваня Ставрева

Видинчани не са съгласни с компромисния вариант на Съюза на гълъбовъдите породата да се нарича Ломско-Видинска, заяви председателят на местното дружество на гълъбовъдите Илиян Илиев по време на международната експозиция, която бе открита във Видин в събота.

Предполага се, че породата е създадена през 18 век на базата на гълъби от Средна Азия, кръстосани с местни породи с близки качества, като това е станало при видинския владетел Осман Пазвантоглу. Това е и основанието да се нарича Видински гълъб. Ломчани обаче били по-бързи и през 1987 г. стандартът за тази порода бил приет от дружеството в Лом с името Ломски гълъб.

В международната изложба са представени над 30 декоративни видове гълъби, расови кокошки и зайци от България, Сърбия и Румъния.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата