Помъдряване с любов (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/1631102 www.24chasa.bg

Тя може просто да обича - ей така: всеотдайно и посветено. С нежни, искрени слова, с лирична музика, със сърце и много смелост, без никакви предрасъдъци... Където срещат се всевъзможните стихии на природата. Където тялото изпълва се със смисъл. Където душата си намира своите крила. Където тя лети като най-истинска жена...

Даниела Капинчева отдавна е прозряла, че щастието не е въпрос на обстоятелства, то е състояние на духа, константно усещане за хармония, цялостност и пълнота, които никой и нищо не може да й отнеме.

"В крайна сметка нали сме тук за да се учим, да растем и да помъдряваме с Любов?!..... Всичко друго е плод на напразната ни самовлюбеност и незрялото ни Его...... Суета на суетите, която няма как да ни отведе до Вечността, към която всички неизбежно пътуваме!!!", споделя поетесата.

Любовта е най-разгърнатият й образ в творчеството, който не случайно намира упование в нестандартна за българската поезия форма - чрез изразните средства на мултимедията - тук картината не иззема функциите на словото и думите не се заличават при смяната на всеки кадър. Напротив: те се допълват както боите на опитен художник, дръзнал да използва сред светлите нюанси и малко черно. Тъмният контур само ограничава мисловно лирическия свят от външния, за да не бъде безпричинно наранен и потъпкан вътрешният мир.

Не, поезията на Даниела Капинчева не е толкова тъжна, колкото на пръв прочит или слушане може да се стори на някои.

Да, има тъга понякога, когато Аз-ът остава неразбран, наранен и самотен заради обкръжението и обстоятелствата. Но само за малко. За да преоткрие себе си, за да намери изгубеното или ново лично щастие.

Любовта известява в тази поезия "ангелска пролет", "канелена приказка", "танц на душите свещен", "избухнал екстаз" - пълен със страст и посвещение в живот.

Любовта е и покаянието, че утре ще сме по-добри, както се казва в един стих.

"Нужно ми е просто да обичам, за да живея", "сърцето ми да възкръсне", "да се раздавам".

Чувствата са винаги насочени към мисията "да раздавам" "радост", за да "живея искрено, изцяло".

Любовта дава смисъла на началото и ето защо тя трябва да се съхранява при всякакви условия.

"Преродих се с любов и не искам без теб да позная съдбата си", не скрива Даниела Капинчева почти във всяка своя творба.

Понягота любовта е лава, течала във вените, друг път е полъх от крила на пеперуда или ручей.

Всички тези контрастни състояния говорят за една всеобхватност на символичната поезия на авторката, която вижда в най-дълбоките чувства святостта на любовта, равнозначна на всеотдайност - "дарявам ти се без остатък".

Никъде няма да се узнае за тайнствения обект на любовта. Той не е толкова важен, колкото начинът, по който се възприема. Плътен образ. Веднъж е "тъжната част от душата ми", "наранената вяра на утрото", "тайната, грубо гримирана". При всички случаи обаче става въпрос за "моето тихо "Обичам те". Повече като че ли не е нужно.

По-нататък въздейства на емоционално ниво мелодията, под чийто съпровод рецитира поетесата Даниела Капинчева.

"Презряното право на щастие, без което едва ли можем" да усетим вярата, надеждата и любовта. Тези уроци карат читателя да бъде истински, искрен и със самия себе си.

"Осмелете се да бъдете себе си и да бъдете свободни!!! Окованият дух ражда роби, свободата ражда титаните на духа!!! Така е било откакто свят светува, така ще е и докато нашата малка синя планета е част от необятната Вселена", разкрива без свян Капинчева.

Тя е на 36 години, родена в Асеновград, живяла къде ли не из България. "Номадската ми душа лесно и естествено приемаше смяната на местожителството и отрано намираше начин да се себеизразява с думи, откривайки красотата на поезията.

Прозата и до днес си остана един мой флирт с думите, на който понякога се отдавам, но който така и не се превърна в Любов. Кой знае, може след време да се преоткрием по един нов и различен начин с прозата, но за сега си оставам вярна на римите и пулсиращите от разнопосочни чувства строфи, в които редя изповедите на душата си. И защото не съм егостична по природа, ги споделям с хората".

Ако човек е предопределен да бъде творец, той е избран да предава посланията на Вселената на себеподобните си посредством красотата на словото, багрите, формите, музиката и речта.

Вярна на потребността да дарява радост, Даниела избра преди години радиото за своя мисия и професия. Общуването с хората, прекия и наситен с емоции контакт, възможността да рисува картини с думи в ефира беше естествено и логично продължение на любовта й към словото и към хората.

Освен това тя е минала през близкия досег с фонда на една художествена галерия, през писането за вестник, през телевизионния ефир и обслужването на онкоболни. От скоро се посвети на творбите на изключително талантлив художник, превръщайки се в негов артмениджър - Павлин Петров.

"Всъщност простичката истина е, че във всичко, на което се отдавам, влагам огромна част от себе си. Явно съм си такава по рождение - сърцата и всеотдайна, но пък нали великите неща в този свят са сътворени от сърцати и оптимистични до безразсъдство хора".

Зад гърба си Капинчева има 3 поетични книги - „Дневник на сърцето" (1997), „Душа под маската" (2004) и „Три поеми за любовта" (2009).

"Аз мога да обичам така" се подготвя като четвърта творба. Към нея ще има аудиовариант със студийни записи на стихове с гласа на авторката. Новата стихосбирка всъщност е част от един по мащабен проект, който включва печатно издание на поетична книга с черно-бели фотографии, на които присъства Даниела Капинчева - артистични и романтични фотографии. Книгата ще има раздвижена и малко по различна от стандартната визия, а дискът ще е прекрасно допълнение към нея.

Идеята за такава аудио книга е моя отдавнашна мечта - обяснява поетесата, която започнах да сбъдвам още преди година - спечелих финансиране на аудио проекта си по програмата за подпомагане на местните творци в град Пазарджик от страна на общината, но поради технически причини проектът не беше завършен в този си вид. От това начинание ми останаха 10-ина записа, които превърнах в клипове и качих в канала си в YouTube. Отзивите от страна на почитателите ми бяха повече от вдъхновяващи и сега съм в процес на преговори с няколко проятели, с които да подновим проекта, както и да подготвим поетичен спектакъл за публиката ни.

"Животът ми направи най-големия подарък в лицето на прекрасната ми дъщеричка Габи, а за себе си какво да кажа, освен че съм една щастлива жена, която не спира на обича, да вярва и да се надява, не спира да върви напред и нагоре към своето щастие и към селенията на Духа, в които царуват Мъдростта и Добротата. Имам си и едно съкровено, прозрение, което ме държи изправена и тогава, когато се очаква от мен да падна, да се превия или да се пречупя необратимо........ Затова бъдете истински, бъдете искрени, осмелете се да бъдете себе си и да бъдете свободни!!! Окованият дух ражда роби, свободата ражда титаните на духа!!! Така е било откакто свят светува, така ще е и докато нашата малка синя планета е част от необятната Вселена".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,