От 14:00 часа заседава комисията "Белене"

https://www.24chasa.bg/Article/1631253 www.24chasa.bg
Подписка за АЕЦ Белене Снимка: Румяна Тонева, Архив

В 14 часа днес започва редовното заседание на Временна парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства по проекта АЕЦ "Белене".

Депутатите ще продължат с разглеждането на докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция. Още на първото заседание директорът на агенцията Теменужка Петкова обяви, че най-голямото нарушение е по Закона за обществените поръчки.

Експертите са констатирали, че по време на Тройната коалиция е подписано споразумение НЕК и "Атомстройекспорт" да продължат преговорите без да има договор за изграждането на АЕЦ "Белене". Преди седмица бившите директори на Националната електрическа компания отхвърлиха обвиненията и заявиха, че споразумението има сила на договор. Днес се очаква да бъдат изслушани и други бивши длъжностни лица.

Припомняме, че комисията беше създадена на 3 октомври 2012 г. с решение на Народното събрание. Тя ще работи в срок от два месеца и има за цел да разследва периода от 2002-а до края на март 2012 г. В нея участват 13 народни представители - 6 от ГЕРБ, двама от Коалиция за България, двама от ДПС, един от Синята коалиция, един от партия „Атака" и един независим.

Парламентарната Комисията по финанси ще обсъди на второ четене законопроекта за данъка върху добавената стойност, внесен от Министерския съвет. На първо четене ще бъдат разгледани и промените в Закона за публичните финанси.

Очаквайте подробности.