Обичам те, сине, написа Дамян за Петър

https://www.24chasa.bg/Article/163149 www.24chasa.bg
Петър Дамянов пред пишещата машина на баща си

Петър Д. Дамянов си отиде от света едва на 41 години. От инфаркт. Масиран. Паднал на пода на банята. Намерил го брат му Явор. Извикал "Бърза помощ". Уви. Вече никой лекар не можел да му помогне...

Истината е, че много пушеше. Пиеше, понякога щедро - както мнозина от нас, но не прекаляваше. Е, имал е и тежки случаи, това са изключения. Просто изгоря, казват негови близки.

А пишеше прекрасни стихове. Мечтаеше за стихосбирка. Често питал в последните месеци: "Майко, кога ще ми излезе книгата?" А тя - Надежда Захариева - зам.-министър на културата, от която много зависи коя книга ще е под печат, отговаряла: "Изчакай, сине, все още нямаш достатъчно стихове... дай още нови. "

Той не я дочака... Първата си и единствена книга. А толкова я мечтаел да я види отпечатан. Но написа за нея едва 10-ина стиха...

Една от снимките, която ще влезе в сихосбирката "Заедно" - баща и син Дамянови

Петър е първородният син на известния поет Дамян Дамянов. Петренцето, както го нарича с много обич майка му Надежда. Нейната болчица... Детето, към което е имала най-голяма отговорност и грижа. Неизпълнена... Кръстен е на дядо си, който, както си спомнят роднини, не загасял една цигара, преди да запали друга... Така и внукът, наследил името му, ги палеше една след друга.

"Много му се карах за цигарите. Като всяка майка. Бях загрижена, говорих, говорих... Кой да ме чуе. Никой не е пророк за децата си", казва с много тъга Надежда Захариева.

Тя е цялата в черно. Посрещаме в апартамента, който е споделяла с Петър. Той е на 16-ия етаж на един блок в кв. Дружба. След смъртта на съпруга си - прочутия поет лирик Дамян Дамянов, Надежда замени легендарното им жилище в кв. Изток, в което е гостувала цялата толичната бохема, срещу апартаменти за трите им деца. Петър остана с нея...

Заварвам я да подготвя стихосбирка. Нейна близка набира стиховете на Петър от ръкописи. А жълти листчета бележат текстове от томчета на бащата - отбелязани са редовете, посветени на първородния син. Книжката няма да се продава. Ще се подарява на приятели. Нещо като помен за детето, към което имат най-големи грехове... Въображаеми или истински? Отишло си вече от света. Ще е съставена от стихове на Дамян Дамянов, посветени на първородния му син, и от тези на Петър.

Мистерията е пълна. Говорейки за Петър, Надежда посяга да ми покаже един подарък, който Петрето е направил за 40-годишнината на баща си. Това е хубава кръгла дървена чиния с фина резба. Знае се, че Дамян е ценил много това изкуство. Чинията стои високо върху библиотеката, събрала книгите на поета.

"Когато я забеляза на една изложба, Петьо ми каза: "Мамо, ще ми дадеш ли пари назаем? Искам да направя подарък на татко.

Ще ти ги върна, когато порасна”, спомня си с тъга Надежда.

Двамата купили дървената чиния - наистина много красива. Но посягайки към нея, качена най-отгоре на библиотеката и потънала в прах, тя откри върху книгите... папката със стихове на Петър.

"Знаех си, че пази някъде ръкописите си, но не подозирах къде да ги търся. А те били точно тук, под тази чиния!", възкликва Надежда, откривайки случайно тънката папка със стихове. Просто невероятно! Да ги сложи тук. До подаръка за баща си преди толкова години... Нямаше да ги намеря, ако не бяхме заговорили за връзката между Петър и баща му. Няма и как да ги видя щом ги е качил толкова високо! Направо знак от отвъдното."

В папката са ръкописи, някои нахвърляни върху случайни листчета, откъснати от различни бележници. Петър се е опитал да бъде себе си. Да не е синът на Дамян Дамянов. Наистина е различен.

Сега въпреки скръбта Надежда иска да издаде паметната стихосбирка. Към нея ще има много снимки на бащата и сина... Тя отваря безброй кутии, вади купища снимки, раздипля спомени - вижте колко е бил красив Петър!, възкликва майката, току-що оплакала детето си. Но не е прежалила загубата му. И дали ще я прежали?

"Беше непретенциозен, несутен. Но пък не крия, че беше трудно дете, с деликатна душа. Защо реши да си замине? Натоварихме го с повече очаквания, отколкото можеше да понесе. Да те е страх да му направиш забележка. Да, пишеше стихове, но мечтата му беше да свири. Ето - една хармоника и един кавал останаха след него. Обичаше музиката. Искаше да прави музика. А през цялото време в стаята му звучаха цигански балади", разказва Надежда, показвайки инструментите. Чувала е, че Петър бил свирел в подлези... Не го е виждала. Не знае.

Петър не допускаше лесно хора до себе си. Имах късмет да ми повярва. Разказваше ми за несретници, които обитават катакомби в кв. Дружба. Беше се сближил с тях. Имало какви ли не интересни хора, счупили съдбата си и пропаднали до дъното. Палеше се от мисълта да ги опише. Обеща да го направи. Не успя.

"Той и татко му много си приличаха. Бяха деликатни души и имаха таланта да привличат около себе си нечистоплътни хора. Просто бяха щедри. Случвало се е Петьо да слезе от колата и да премести охлюв от пътя. Наскоро един съсед ми каза, че ако той е имал някой лев, е качвал циганетата от квартала и ги е карал в лунапарк да се возят на колички. Е, има такъв стих - последният залък на гладен на две да разчупя...Дамян казваше - все мечтах да остана бедняк, поне тази мечта ми се сбъдна... Случи се и със сина му", разказва Захариева.

Ето и стихотворение на Дамян Дамянов, посветено на сина му Петър:

Не защото си, сине, мой пръв.

Не защото момчето, момичето

подир теб са ми по-малко кръв,

а защото на теб, най-големия,

най-големи надежди съм дал.

Да си мек по душа като мене и

як в юмруците - мен цял одрал.

Да си с мойте криле. Но товарът ти

твоя гръб да си жули. До смърт.

И на "тате" позорът и славата

да не славят теб, ни позорят.

Че баща ти, богат на ласкатели,

е богат на душмани. И те

всичко, дето по мен не са пратили,

ще изпратят, мой синко, по теб.

За добро и за зло мойто можене

ще наричат твой немощен ген.

И ще срещнеш и ласки, и ножове,

неулучили някога мен.

Ще ти викат "глупак", ако глупав си.

А пък "гений" - дори да не си.

Зарад мен ще те плюят поплювковци,

зарад мен ще те хвалят: „Чий син!..."

Ни едните не слушай, ни другите.

Тъй по мъжки пресрещай ги, че

да им кажеш: "Срамът и заслугите

са си мои!" Да, мойто момче.

Имам борчове, знаеш - най-трудните...

Не успях, сине... Ти ги плати...

Имам много шамари за удряне-

аз не смогнах - доудряй ги ти.

Не е лесно, момчето ми... Вричам те:

и до гроб, и след гроб да си син

на баща като мен. Кръст мъчителен!

Нямам друго - вземи го! Обичам те!

Като жезъл носи го! Амин!

Сякаш Дамянов е предначертал съдбата на първородния си син... Но поетите са и малко медиуми, казват хора, наясно с окултното.

А ето и стих на Петър Д. Дамянов, наречен

"Заветът на баща ми"

Преди да си отидеш -

във последната утроба,

тоест в гроба, -

ти каза:

- Пиши от името на шапката!

- Коя?

На циганина,

бъркащ в боклукджийска кофа?

На президентската глава?

На шеф на мафия?

Или на овчар калпака?

Но докато аз си отговоря,

ти умря.

А шапката май беше

на ковчега похлупака.

А! Някой някъде заплака...

И звуците потънаха във мрака...

Прахът на Петър, едно различно дете, което не можа да се впише в този свят по думите на майка му, човек с чуплива и ранима душа, ще бъде положен днес в гроба на баща му. Под звуците на любимите му цигански балади. Майка му и сега пуска записите в стаята му. В спомен за него!

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уникален дует заформиха фолклегендата Софи Маринова и бившият български национал по футбол Благой Георгиев. Джизъса и ромската кралица се засякоха по време на абитуриентски купон в столичен хотел. Естествено, Благо веднага стана център на внимание и бе поканен от Софи да пеят заедно на микрофона. "За нашата икона Благо Георгиев", афишира Софи.

Пакостници на четири крака  Змия се вози в такси, оси прекратиха мач  Котарак хулиган нападна беззащитна катерица в София и вдигна пожарната накрак. Прочулият се в цялата страна като разбойник Васко бе задържан за 24 часа, а съседите го описаха като хитър, опасен и безскрупулен рецидивист. "България Днес" представя и други пакостници на четири

След като военен уби гаджето й ченге Разследващата полицайка изчезва след два разпита Изчезнала от дома си е 32-годишната разследваща полицайка Люба Алексова, заради която ченге бе убито от военен в Пловдив, научи "България Днес". Младата жена не се е прибирала в апартамента си след касапницата, при която приятелят й Ангел Желязков прободе с нож