Каруца лети по Околовръстното

https://www.24chasa.bg/Article/1632212 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Двама роми, кон и каруца попаднаха в капана на катаджийска акция по метода "широкообхватен контрол" вчера на околовръстното шосе на София и бул. "Бъкстон".
За около час бяха проверени 150 шофьори. 20 от тях бяха хванати в нарушения - липса на "Гражданска отговорност", на годишен технически преглед, на лични документи и др. Все още има шофьори, които карат без включени фарове и без колан. От КАТ смятат, че това се дължи на моментна разсеяност.

Двамата роми бяха засечени, докато препускат с каруцата в крайната лява лента на околовръстното шосе. Като ги спряха, им се наложи да разпрегнат коня. Униформените повикаха паяк, за да откара каруцата. През това време единият от младежите скъса съставения му акт за това, че е влязъл след забранителен знак за превозни средства, теглени от животни, с което е създал опасност от произшествие.

Докато от Центъра за градска мобилност вдигаха каруцата, младежите се интересуваха как могат да си я получат обратно. Встрани конят пасеше кротко и обърна глава към репатрака, докато я товареха. После единият ром яхна коня, а другият хвана юздите и потеглиха.

Всекидневно се натъкваме на каруци в нарушение в София. Всяка седмица прибираме поне по две, каза Любомир Костадинов, шеф на отдел "Пътна полиция" в СДВР.
Каруцата може да бъде освободена срещу заплащане, обикновено срещу 60 лв. Ако тя е без регистрационен номер обаче, няма как да бъде освободена, защото не може да се докаже собствеността й. Обикновено каруци с неясна собственост се разпродават на търгове, казаха от Пътна полиция.

В три акции през миналата седмица са проверени 250 водачи. 50 от тях са санкционирани, няма хванат с алкохол.

Във вчерашната акция участваха към 10 екипа униформени. Предвижда се подобни мащабни проверки да се провеждат из цяла София. Следващите обекти на катаджиите ще са в жк "Дружба" и "Люлин".