Нов сайт информира за собствеността на имотите (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/1633324 www.24chasa.bg

Нов информационен сайт към Агенцията по вписванията ще помага на чуждите граждани при закупуване и управление на недвижими имоти в България. Сайтът беше представен официално от премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Диана Ковачева.

След 5 декември ще тръгне допълнителна услуга на сайта - есемес за имотни измами.

Всеки, на който неправомерно бъде продаден имот или бъде извършена измама с него или от негово име - без да знае, се направи някаква сделка, веднага ще получава смс, че с неговия имот се случва нещо, уточни Бойко Борисов.

Принципът ще бъде същият като при тези, които имат кредитни карти: ако някой започне да тегли пари от тях, получават смс, че са изтеглени парите.

Нов сайт информира за собствеността на имотите (обновена)

Това ще бъде изключително добра услуга, предотвратяваща измамите.

Борисов посочи, че Министерство на правосъдието е положило много усилия. "Разговарях и с посланика на Великобритания, че две години те искат да се направи подобен сайт. Нашият за шест месеца е готов и бива аплодиран."

За разработването на сайта са били отпуснати 30 хиляди лева. Той ще предоставя пълна информация за чуждите физически и юридически лица за реда и условията за придобиване и управление на недвижими имоти у нас, компетентните органи и процедури. Освен това ще предоставя възможност за препращане на получени сигнали до компетентното ведомство.

Сайтът е на български, английски и руски език. Има и специална секция, в която се обясняват видовете имотни измами.