Трима души изгоряха като факли в къща в Созопол

https://www.24chasa.bg/Article/1635747 www.24chasa.bg
Оперативно следствена група направи повторен оглед вчера сутринта. Криминалистите взеха и останки от изгорелите греди за анализ за запалителни вещества. Снимка: Елена Фотева

Трима души загинаха при пожар в къща в стария Созопол. Един човек е оцелял - мъж на име Георги Георгиев, който има частен бизнес в курортния град.

По думите на Георги, се усещала силна миризма на нафта, което навежда на мисълта, че палежът е умишлен, съобщи bTV.

Бизнесменът разказва, че преди дни е правен опит да се опожари къщата му, но оплакване не е подадено в полицията. Самият той обаче е категоричен, че няма врагове и зложелатели.

Починалите са съпругата на Георги - Диана и нейните родители. Ресторантьорът Георги и жена му Диана живеели на втория етаж в старинната постройка на ул. "Тюлен" N2. С тях били и родителите на Диана. Възрастната жена била с инсулт и на легло. В опитите си да спаси майка си, Диана изгоряла в къщата заедно с родителите си. Георги пък скочил от втория етаж на къщата.

Според свидетели, човекът дълго крещял за помощ, но никой не се притекъл да му помогне. Пламъците са лумнали около полунощ и погасяването им продължило 2-3 часа. Къщата е напълно изгоряла заедно с всички вещи и пари на Георги, който сега се чуди как ще погребе близките си.

Цветанов: Има съмнения за умишлен палеж, ще търсим виновните

Има съмнения за умишлен палеж при пожара в Созопол тази нощ. Ако е умишлен, ще търсим извършителите. Преди седмица също е имало опит за палеж на къщата на Георги Георгиев в Созопол, свидетелстват съседи на потърпевшия пред медии.Цяла нощ се работили колегите, прави се оглед за причините за пожара. Това каза вицепремиерът Цветан Цветанов пред ТВ 7 във връзка с инцидента в Созопол от тази нощ, при който загинаха трима души.

Мъжът, който е бил в къщата и единствен е успял да се спаси споделил, че палежът е възникнал от вратата. Той излязъл, а жената, с която е живял, се е върнала за родителите, защото са били трудноподвижни. Това семейство няма конфликти с представители на местната общност, уточни министърът.

Според бизнесмена Георгиев заплахи не били получавани. Той е в шок от трагедията.
Семейството има две деца, но за щастие те не са били в къщата по време на инцидента.

В момента на мястото има полиция, очакват се и съдебните медици.

Оцелелият в пожара е в шок, не е в състояние да даде подробности

Единственият оцелял от огнения ад в Созопол Георги Георгиев е в лошо психическо състояние, много е разстроен и е в шок, съобщи говорителят на ОД на МВР - Бургас Цветелина Рандева пред bTV.

Именно той трябвало да разкаже подробно за всичко, но сега не е в състояние, обясни Рандева.

От полицията обясниха, че данни за конфликти с когото и да било няма.

Пожарникарите са предотвратили прехвърлянето на пожара от горящата къща, която е със статут на паметник на културата, върху съседни постройки - също са паметници на културата.

"Ако пожарът се беше разпрострял, щеше да е огромна загуба за града", каза още говорителят на ОД на МВР - Бургас Цветелина Рандева.

Тя уточни, че сигналът за пожара в местното управление на МВР в Созопол е получен в 22:40 ч. снощи.

Три пожарни и водоноски, с общо 10 души са гасили огъня. Двуетажната къща обаче горяла като факла много бързо, тъй като е на гредоред и е много стара.

Тя потвърди, че загиналите са мъж на 77 години, жена на 81 и тяхната дъщеря на 51 години. Семейството от Добрич живеело в изгорялата къща под наем.

По думите на Рандева все още е рано да се посочи причината за пожара с категоричност. "Продължава огледа на местопроизшествието, рано е за версии, ще е нужно време за тях", заяви тя. И макар оцелелият мъж да смята, че палежът е умишлен, ще е необходимо време това да се потвърди със сигурност", каза още говорителката на бургаското МВР.