Тодор Колев с нова роля в Италия. Актьорът надви болежките

https://www.24chasa.bg/Article/1637161 www.24chasa.bg
Тодор Колев се прощава с проф. Хачо Бояджиев.

"Ако един известен артист като Тодор Колев мизерства или рови в кофите за смет, или боледува от тежка болест, това вече е новина! Но не е новина, че наскоро във Варна е имало панорама от три филма с негово участие, преминали при голям успех... Или че той се снима в италианска продукция..."

Така много емоционално реагира Мария - съпругата на мистър "Опасен чар", на въпроса на "24 часа" как се чувства Тодор Колев. Тя вдигна мобилния му телефон и ни посъветва да го потърсим след 10-ина дни, когато се върне от снимки в Италия. Там за нов филм са го поканили продуцентите на "Октопод", в който участваше и Стефан Данаилов.

"Какво друго му остава? Той е на 73 години. Трябва да продължи да работи, защото с 200 лева пенсия не се оцелява.

Но Тодор не е от хората, които се оплакват, хленчат и размахват фишовете си за пенсия Никога не го е правил. Не го прави и сега. Тихо, скромно, спокойно, просто продължава да работи както може на тази възраст и не иска никой да му е длъжен за нищо", казва Мария.

На достолепната дама омръзнало да отговаря на въпроси какво е здравословното състояние на съпруга . В жълтата преса, на която тя не обръща внимание, но която редовно спекулира с "болежките му", са се появявали какви ли не диагнози - от рак до сърдечни проблеми. От операция на тумор в главата, заради който му е отворен черепът, до тежък инфаркт ли инсулт...

 "Истината е, че преди доста години Тодор беше в прединфарктно състояние. В клиниката на проф. Чирков му направиха стент и това беше всичко. Оттогава е добре и няма проблеми със сърцето. Беше просто един запушен капиляр. И това стана преди години. Точка! Отдавна вече проблемът е преодолян и не е имал сърдечни оплаквания", казва Мария.

Но защо известният актьор е забелязан на 18 октомври да излиза от известна столична болница, подкрепян от близки? "Просто рутинен преглед", категорична е Мария.
Другият слух, който подкладе вероятността Тодор Колев да има здравословни проблеми, е че той не поднесе цветя и не запали свещ на погребението на приятеля си - покойния режисьор Младен Киселов. Двамата са били много близки от години и задължително са отбелязвали заедно рождени дни и семейни празници.

"Тодор ни звънна и обясни, че има ангажименти и не може да дойде в черквата", коментираха близки на Киселов. "Човекоядката" по пиесата на Иван Радоев даде на Тодор Колев една от най-качествените му роли и направи театър "София" място за естетическо поклонение.

"Как да го обясня по-разбираемо? Просто запомнете и не го "погребвайте". Тодор е добре. Моят мъж е жив и здрав. Работи му се!
Живее му се! Има ангажименти. Търсят го. Не се оплаква. Как по-ясно да го кажа, за да разберат всички? Той е скромен човек. Не парадира. Иска да осмисли и изпълни с качество годините, които са пред него. Режисира постановка с дъщеря си Албена. Не спира да мисли за театъра, за сцената. Просто го оставете да играе и да мечтае", казва Мария. Тя съжалява, че у нас делата срещу лъжливи писания в жълтите медии рядко се увенчават с успех. Иначе би осъдила всички, които спекулират със здравето на съпруга . Много се иска тези хора да получат възмездие за причинените страдания на нейния любим Тодор. "Как не ги е срам", чуди се Мария.

"Българинът обича някой известен човек да е паднал. Да страда. Да мизерства. Това го прави велик в собствените му очи и си вика: "Виж аз колко съм добре!" С Тодор не е така. Запомнете го. Той е борбен, той е боец и няма да се предаде и да бъде обект на съжаление. Това никога няма да се случи с Тодор", категорична е съпругата му. И допълва: "Замислете се. Как може да работи, да твори, ако са му се случили тези чудовищни операции на главата или други медицински намеси, за които се пише?"

И пак подчертава: "Просто моят мъж е много скромен. Търсят го от чужди продукции. Това е важно за нас. Така оцеляваме, но не плачем на ничие рамо. Сами си знаем хала. Колкото - толкова... Нашето семейство е като всяко друго българско домакинство. справя се, както може... А Тодор... Дай боже всекиму на 73 години да работи като него.
А и дай боже всекиму на тази възраст да има осигурени старини...
Е, други имат стабилни пенсии. Уви, с Тодор не е така... Ще му мислим... Да е жив, здрав, да играе, да го искат на сцената..."

Тодор Колев (Адама) е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1965). Надхитря с успех комисията при приемането, като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с по-представителна фигура и мощен глас. Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и театър "София". Участва в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар" и др.

Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада през 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен".

Ицко Финци свиреше старша цигулка на шоуто му преди 3 години, защото движи лъка от 7-годишен, докато колегата му - от 8 години. Когато това се случи, "чиракът" Колев призна: "Реших концертът ми да се казва "100 години Тодор Колев", защото имам чувството, че съм живял толкова! Понеже цял живот не съм се вземал на сериозно, вложих в заглавието чувството си за хумор. Аз не обръщам внимание на възрастта, защото все още мога да пея, да подтичвам по сцената и да говоря."

Неотдавна актьорът каза пред "24 часа": "Абсолютно съм против демонстрацията на скептицизъм особено в предаванията по телевизиите и по радиата. Но мисля, че нещата са лошо и непоправимо изтървани. Зад жилището ми направиха нов блок с гаражи. Поисках да взема под наем един. Ами в тях не може да влезе кола! Откраднали са, каквото могат. На нашата улица построиха сграда, която открадна част от тротоара.
Затова сме се докарали до това дередже. Ако за нещо съжалявам и дълбоко страдам, това е, че животът ми мина в кочина! Това е непоправимото. Как ще се оправи Слънчев бряг? Строим безсмислици, създаваме неконкурентни неща. Тогава излиза един голям въпрос - защо живеем и продължаваме да живеем."
Но актьорът ни отговаря на този въпрос със своето желание пак и пак да е на сцената. И е на нея...