Вечният календар на Матей Миткалото опровергава маите

https://www.24chasa.bg/Article/1637688 www.24chasa.bg

Свършекът на света няма да настъпи след броени дни, както прогнозират някои тълкуватели на древния календар на маите. В Павликени не се подготвят за апокалипсис, а вярват, че имат сигурен аргумент да кроят планове за още много дни напред.

В градския музей пазят като най-голяма ценност вечен календар, измислен от Матей Преображенски-Миткалото. Макар и до днес шифърът на мистичната рисунка на най-верния сподвижник на Левски да не е напълно разгадан, в града я приемат за сериозно доказателство, че маите грешат.

Календарът е единственото запазено доказателство за самородния гений на отеца революционер. Той е изографисан върху външната стена на Българското народно взаимно училище в с. Михалци през 1870 г. За работата бил повикан зограф Венко от Трявна. Зографът обаче работил изцяло под ръководството на отец Матей и изпълнявал стриктно чертежите му.

Прототипа на вечния календар пък Миткалото направил от дървени летви, докато бил в Атон. Сред богатите манастирски библиотеки на Света гора монахът, освен да чете религиозни книги, се занимавал с математика и физика.

Вечният календар на Матей Миткалото сега се пази в музея в Павликени. СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

Опитвал се да изобрети вечен двигател,

който се задвижва със силата на падащата вода. Направил си сам пушка.

Вечният календар е друго от гениалните му хрумвания. Първоначално той представлявал сложна система от концентрични кръгове с общ център, които се въртели около оста си. Как е изглеждало чудото обаче, няма запазени писмени данни, разказва шефката на музея в Павликени Нели Цонева.

След завръщането си в България Матей Миткалото започва революционна дейност по търновските и павликенски села. Прави комитети, открива читалища и училища. Малцина знаят, че той е бил и лечител. Познавал всяка билка, коренче и растение и учел хората да не вярват на баячки и знахарки, а да се лекуват с народна медицина.

В Михалци сформирал таен комитет и читалищна сбирка, а когато се построява школото, дал идеята да изрисуват на него вечния календар.

На стенописа са изобразени 9 кръга с причудливи знаци, букви и цифри,

за чието значение съвременните историци продължават да гадаят, защото тетрадката със записките на Миткалото, прехвърляна от ръка на ръка, се загубила в годините.

Най-външният кръг е разделен на 12 сектора, съответстващи на 12-те месеца в годината. Във всеки един сектор са отбелязани дните от 1 до 31 и срещу всяка цифра - съответният християнски празник, който се отбелязва на този ден.

Вътрешните кръгове отново са сложна система от числа и букви. Предполага се, че това са показатели, по които да се нагласи на съответния християнски празник, каква част от Библията се чете и каква служба трябва да се служи, казва Цонева.

Върху най-вътрешния кръг на син фон са изобразени двете полукълба на Земята, Слънцето, Луната и всевиждащото око на космоса. Под него е изписано "Тби есть день и твоя е нощта".

От двете страни на вечния календар има таблици с различни числа и букви в няколко колони. По тях е можело да се изчисли коя дата на кой ден от седмицата съответства.

"Изписаните години започват от 1865 г. и свършват до 1940 г., но, както виждате, животът не е изчезнал тогава. Просто това е периодът, в който Миткалото е живял. Пък и на стената мястото е било ограничено, за да се изписват години безкрай", смята Цонева.

Около енигматичния код за вечността има и няколко картини, които съответстват на четирите годишни времена.

На всяка рисунка има по 3 човешки фигури - колкото са месеците от всеки сезон

Самият сюжет също крие дълбока символика. Първата представлява деца сред цъфнала овощна градина. Летният пейзаж е жътва и трима здравеняци, които се трудят. Есента пък е изобразена с берачи на плодове в овощна градина - символ, че в зряла възраст човек бере плодовете на своя труд. Четвъртият пейзаж е зимен с беловлас старец на преден план и около него - две деца. "Идеята е, че в човешкия живот кръговратът продължава чрез потомството", разсъждава Цонева.

"Това е замисълът - да покаже, че както в природата е непрекъснат вечният кръговрат и след всяка зима природата се възражда, за да влезе в нов цикъл, така е и в човешкия живот", твърди шефката на историческия музей.

Един век тайнственият вечен календар стоял на стената на взаимното училище. През 1976 г. стенописът е смъкнат със слой от мазилката. Той е възстановен и консервиран в лабораторията на търновския музей от специалиста Сава Русев. Реставраторът го поставя в рамка с цел да се запази. По същото време в училището е направена музейна сбирка, но по-късно тя е занемарена и изоставена. Последната съдба на вечния календар била да се съхранява в селското кметство.

"През 2000 г. полицаи го иззеха оттам, защото бил обект на голям колекционерски интерес и трафиканти се подготвяли да го изнесат в чужбина. Оценен е за баснословна сума", разказва Нели Цонева.

Изследователите нямат отговор с какво един възрожденски стенопис може да заинтересува толкова колекционерите на антики. Не изключват сложните символи на Миткалото да имат и друг, неподозиран от тях код. "Стойността му идва от голямата идея. Това е най-дълбоко философското и най-ценното, което отец Матей е измислил, а той е енциклопедична личност", казва Нели Цонева.

Стенописът е предаден в историческия музей в Павликени не без съпротива, защото местните хора в Михалци възроптали, че им вземат светинята. С годините обаче брожението стихнало, а любопитството към чудната рисунка и нейните космически послания се разпалило отново с наближаването на датата 21 декември 2012 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 20 млн. лева с рекет е искала да прибере разбитата от ГДБОП банда на Димитър Желязков - Митьо Очите, показа проверка на "България Днес". Ключова роля в мегаизнудването наред с Очите и подчинените му главорези има и общинският съветник от Несебър Пейко Янков, обявиха от прокуратурата. Самият Янков успя да се укрие по време на полицейската

Денонощни грижи ще получи немощната старица  Немощната баба Василка от самоковското село Ярлово ще бъде настанена в социален дом. Хубавата новина съобщи пред "България Днес" кметът на селото Васил Миленов. "Подготвяме документите тези дни и ще ги изпратим на социалните. Очакваме след това баба Василка да бъде настанена в социален дом,

Спортувам, тичам по 3 км всеки ден "Спортувам, опитвам се да се поддържам във форма". С тези думи Калин Терзийски опроверга слуховете, че не е добре със здравето. Преди дни Кайо качи снимка в социалните мрежи, на която изглежда сериозно отслабнал. Десетки негови почитатели се притесниха относно състоянието му.