Избираме свободно болница в ЕС от 2013 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1640726 www.24chasa.bg
Пациенти с онкологични заболявания най-често търсят медицинска помощ в чужбина.

От ноември 2013 г. всеки здравноосигурен българин ще може свободно да избира в коя болница да се лекува в целия ЕС. Тази свобода произтича от директива на Еврокомисията, която задължава да променим законите си в съответствие с нея, съобщават от НЗОК. За българите обаче тя ще си остане по-скоро на хартия, защото има две уловки. Първата е, че пациентът сам трябва да плати за цялото си лечение, а после да чака възстановяване на парите. Втората е, че те ще му бъдат върнати само до размера, който касата плаща за същата манипулация у нас. Цените на клиничните пътеки у нас са най-ниските в Европа, затова едва ли ще се намери терапия в чужбина, която да е съпоставима като цена със същата у нас.

За лечение на диабет в болница у нас дават 497 лв., за операция с отстраняване на матката - 1024 лв., за операция на белия дроб без тумор - 1550 лв., за коронарография - до 3800 лв., за лъчелечение - 1890 лв., за лимфом - 665 лв., за левкемия - 850 лв.
Европейската директива е свързана с правото за свободно движение на хората в рамките на общността. Тя предвижда осигурените граждани да имат право свободно да изберат държавата членка, в която да получат необходимите им здравни услуги, да заплатят за тях, след което да получат възстановяване на извършените разходи от здравната институция, в която те са осигурени, поясняват от НЗОК.

На практика обаче ще се случи следното: ако изберете да си направите в Германия лъчелечение, то струва поне 7000 евро. По тарифата на НЗОК това струва 900 евро и тя възстановява само тази сума. Останалите 6100 евро остават за сметка на пациента, който пътува в чуждата страна. Друга пречка пред ходенето на лекар в чужбина е, че разходите за пътуването и настаняването са за сметка на пациента.

Има и здравни услуги, които не се възстановяват на пациента по новата директива - използването на домашен придружител, трансплантациите, обществени програми за ваксиниране. Новата директива не отменя другите две възможности за ползване на медицинска помощ в чужбина, за която НЗОК плаща. Това са спешните и неотложните случаи и терапии, които не се прилагат у нас. За да ползвате безплатно лекар при някакъв здравословен инцидент, трябва да имате предварително издадена европейска здравна карта или поне удостоверение.

Ако нямате такъв документ, болницата понякога се свързва с НЗОК и прави справка дали сте осигурени. Може обаче да се наложи и да платите на място, а после да си търсите парите от нашата каса.

1495 българи са били обслужени по спешност в други страни от ЕС за 2011 г., най-много са били в Германия. Повечето пациенти са претърпели инсулти или инфаркт. Има и доста травми, например при катастрофи. В някои случаи са изплатени по 7-8 хил., дори 11 хил. лв. Тази помощ обаче се ограничава само до временното стабилизиране на пациента, за да може той да се прибере у дома и там да продължи лечението си.

Рекордът досега са 244 хил. евро, платени за 6-месечно лечение на 46-годишна жена в Германия. За 62-годишна жена, която е приемана в болница пак там на два пъти, касата е заплатила 154 000 евро.

Друга възможност да се лекувате навън за сметка на касата е, ако за диагнозата у нас няма подходяща терапия. Тогава разходите се покриват напълно. Пациентите най-често са с онкологични или офталмологични заболявания, поясниха от НЗОК. Изпращали сме хора с тежко повторно отлепване на ретината, за реконструктивна операция при хондросарком на таза, казаха експерти на касата. Има и болен, на когото е имплантирано устройство за дълбока мозъчна стимулация. Той ходи през определени периоди, тъй като трябва да се правят настройки.

Други пациенти, за които касата плаща, са тези с бутикови изкуствени стави. Налага им се да постъпват в чуждата болница по 2-3 пъти за поставянето, а понякога и за подмяна, казват от НЗОК. Специална комисия в касата решава дали пациентът може да бъде изпратен в чужбина на лечение. За децата отговорен е фондът към Министерството на здравеопазването. Подава се молба в НЗОК, като по всеки казус се произнася националният консултант в съответната област. Те дават писмено становище дали предявеното искане е основателно. Прави се преценка на състоянието на пациента и дали необходимото лечение може да се проведе в разумни срокове. В комисията участват още юристи, лекари и икономисти. Заседание се свиква в 5-дневен срок от постъпването на документите.

До 6 ноември 2012 г. са постъпили 117 молби за планово лечение в чужбина, съобщават от НЗОК. 64 от тях са получили разрешение, а на 14 има отказ. Останалите са пренасочени към МЗ по компетентност или са върнати за попълване на документацията.

Испания най-търсена за трансплантации

Несгодите на здравеопазването у нас принудиха много тежко болни българи да проявят изобретателност, за да могат да се лекуват, съобщиха от пациентски организации. В момента Испания е хит заради либералната си система. Страната е последна надежда за чакащите бъбречна трансплантация, тъй като там на практика няма листи с нуждаещи се. Испания е отличникът на ЕС по донорство и присадени органи.

В страни като Германия, Франция, Англия и Италия трансплантираните са около 25 души на 1 млн. население. В Испания са 35-40 души на 1 млн. Начинът да се закачите към испанската здравна система не е особено труден. Трябва само да имате близък роднина или приятел, който да осигури на нуждаещия се от лечение или трансплантация лека работа поне за три месеца. След този кратък срок българинът вече ползва всички права на здравноосигурен.

Отношението към хората на хемодиализа в Испания е изключително хуманно, съобщиха от Българския пациентски форум. Докато у нас апаратите на повечето места са грохнали, а консумативите, които се използват, са от най-евтините китайски изделия и не отговарят на съвременните стандарти. Пести се от качествени медикаменти, което води до бързо влошаване на състоянието на болните.

Леглата за диализа у нас са твърде малко и работят на денонощен режим на експлоатация. Приключи ли процедурата, от болницата бързат да изпратят пациента у дома, защото следващият чака.

В Испания не разпознаха лекарствата, които ми бяха изписани в България, казаха ми да ги изхвърля в коша, споделя нашенец, подлагал се на хемодиализа там. След процедурата лекарите внимателно проследили цялостното му състояние. Бях вдигнал кръвно, но вместо да ме отпратят, както биха направили в България, те ми наредиха да лежа и докато то не се нормализира, не ме пуснаха да си тръгна, коментира човекът.
У нас трансплантациите не вървят, защото държавата плаща малко - например 20 000 лв. за бъбречна трансплантация. Сумата не отговаря на истинските разходи и лекарите нямат стимул да развиват тази дейност.

Поне 7000 евро излиза лъчелечение в Германия

КАПКА ТОДОРОВА, Германия

Цената на лечение в Германия на пациент от чужбина, който поема изцяло плащането сам и не е в някоя от местните здравни каси, е безбожно скъпо. Особено ако става дума за сложни терапии и животоспасяващи медицински намеси.

Да се даде обаче ценоразпис колко излиза всяко едно лечение, е невъзможно, защото то се определя от времето, в което болният прекарва в болница, от лекаря, който го оперира (начинаещ е много по-евтин от главен лекар в болница например), от медицинската техника, която се използва, и най-вече от вида лекарство, което се назначава.

Така например при заболяване от рак на гърдата махането на тумора в повечето случаи е около 3000 евро. Химиотерапията след това обаче може да варира много. Ако лекарството е темодал, цената отива към 30 000 евро, разказват запознати. Таблетки "Цецену", които предхождат лъчетерапия при някои видове тумор, струват по 700 евро опаковката (с 20 таблетки вътре). В момента в Германия започват да се прилагат и нови медикаменти при лечение на рак, които атакуват директно клетките на тумора. Така наречените антитела са много по-щадящи и ефективни, но цената им започва от 40 000 и стига дори до 100 000 евро. Те са все още в експериментален стадий.

Трудно е да се даде и средна цена за дневен престой в болница. При тежки заболявания, свързани с използване на много медикаменти и уреди, тя започва от 1200 евро на ден. Лъчетерапията излиза средно около 7000 евро. Ако се провежда обаче с нов уред, който насочва лъчите директно към тумора, цената се утроява - 20 000 за един курс. При сърдечните болести цената зависи от това дали се налага операция, или лечението е амбулаторно. Подмяна на сърдечна клапа - една от най-честите операции, излиза около 28 000 евро. Поставяне на стент е 14 000 евро. Лечение на хипертонични заболявания без оперативна намеса е значително по-евтино - около 3400 евро. От тях близо 1000 са за хонорар на лекаря и 2000 - за болницата. Ако се налагат допълнителни консултации с други експерти, цената се покачва.