Чиновникът действа като газова камера

https://www.24chasa.bg/Article/1640820 www.24chasa.bg
Проф. Драгомир Драганов

ИМАМ само едно несъгласие с Маргарита Петкова от личното й мнение в "24 часа" - "Как чиновникът зад гишето скършва съдби". И несъгласието ми е, че е прекалено мека спрямо държавата на бездушното чиновническо отношение към инвалидите.
В преамбюла на новата ни конституция, която и аз съм подписал, се твърди, че България ще е "демократична, правова и социална държава". И че ще се придържа към "общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост".

Нито една от тези "ценности" обаче не се прилага спрямо инвалидите у нас. Нито хуманизма, равенството, справедливостта и търпимостта, а още по-малкото, че сме "социална държава".

Уви, и аз имам вкъщи инвалид. При това - с 95% и пожизнен. И с право на пожизнен придружител.

Да, ама не. Просто защото се оказва, че в България "инвалид" не е "човек с увреждане". А направо "невалиден". В смисъл, вреден за държавата.

Едно време Хитлер е пращал на "евтаназия" германските инвалиди. Защото разваляли представата за "арийската раса" като най-съвършената. Слагам "евтаназията" в кавички, защото по принцип тя означава доброволно желание на индивида да се прости с мъките на земния си живот. А не насилствено отвеждане в газовите камери.

Е, слава Богу, сега в България газови камери няма. Тяхната роля обаче успешно изпълняват чиновниците и подзаконовите уредби.

Преди 10 години жена ми беше принудена да напусне работа, за да се грижи за "невалидния човек" вкъщи. Оказа се обаче, че няма правото на статут на личен асистент.

Защото не живеем в коптор под "минимално необходимата на човек жизнена площ". И защото моята заплата на професор надхвърляла "минималния доход на член от семейството". И защото "невалидният индивид" бил надвишил 18-годишна възраст.
Е какво, да го изхвърлим от вкъщи ли? Или да продадем жилището си, пък да наемем боксониера?

Излиза обаче, че "личен асистент" на сина ми според закона може да бъде всеки случайно срещнат безработен циганин от барака във "Филиповци" (или "Столипиново"), но не и собствената му майка! Която го е родила, отгледала и неотлъчно се грижи за него! Само защото не живее в барака и доходите на съпруга й са "над нормата"...
Както и да е. С хиляди зорове (и с връзки, признавам си) уредих на жена ми статут на личен асистент на сина ни. Но тук - нова беля.

Защото, когато на сина ми се наложи лечение в чужбина с придружител, според държавата майка му била отишла на екскурзия! И светкавично й отнеха статута!
Значи тя не го е перяла, не му е готвила, не е изпълнявала и други по-неприятни задължения, а просто била "екскурзиантка"? Ми да не пожелая на всеки "социален работник" такава "екскурзия"...

А тук, у нас? Вземам за пример само правилата за паркиране на инвалиди.
Първо, около мястото, където работя, те са само две. А там се трудим около 5 000 души. Значи държавата (или общината) е определила, че на 5 000 човека се "полагат" само двама инвалиди.

Второ, обикновено тези места са заети от луксозни джипове. И когато отчаяно се обадиш на "Градска мобилност", се оказва, че "в момента се сменят и не могат да реагират" или нещо подобно.

Значи могат на секундата да закопчаят автомобил с инвалиден знак, ако е спрял на "неинвалидно" място. Но не могат да махнат джипа от "инвалидното"? Знам и колко струва на месец да не го пипат...

Трети абсурд - инвалидите могат да паркират (ако си намерят незаето от луксозен наглец място) само до 4 часа.

Ами ако един "невалиден" според държавата човек наистина има нещо "между ушите си", както твърди Марги? И може да работи поне 8 часа и половина, както е по друг закон? Е какво - на всеки три часа да търчи (ако може, де) да си препаркира колата? С риск през това време някой баровец да заеме законно полагащото му се място?
Четвърти абсурд - може да си обявен за пожизнен инвалид, но периодически да си задължен да подновяваш талончето си за право на паркиране. Като че ли на някой му е голям кеф да е инвалид завинаги. Но май по-голям е кефът на чиновника - през 3 години да констатира дали си още жив...

Пети абсурд - по закон инвалидите имат право на безплатни винетки. Но, първо, трябва да се возят или на запорожец, или поне на москвич (само те влизат вече в тази категория). И, второ, опитайте се да си изкарате подобна винетка от чиновниците - много по-лесно ще ви е да си платите 67-те лева за платената. В противен случай ще ви трябват поне двойно повече пари и време, за да ви излезе "безплатната"...

Държавата упражнява геноцид спрямо "невалидните" си граждани в разрез с прокламираните в основния ни закон принципи.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции