Писателят Борис Стругацки почина на 79 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1640902 www.24chasa.bg
БОРИС СТРУГАЦКИ

Борис Стругацки, класикът на руската научна фантастика, почина на 79-годишна възраст, съобщи радио "Ехото на Москва".

През последните няколко дни той се чувствал доста зле. Освен сърдечните проблеми писателят развил бронхопневмония.

Борис Натанович Стругацки, роден през 1933 г. в Ленинград (днес Санкт Петербург), е по-малкият брат на Аркадий Стругацки (1925-1991).

Двамата, известни като Братя Стругацки, се превръщат в най-знаменитите съветски писатели фантасти. те създават шедьоври като "Обитаемият остров", "Бръмбар в мравуняка", "Вълните усмиряват вятъра", "Страната на пурпурните облаци" и много други.

На името на Братя Стругацки е наречена малката планета номер 3054, открита през 1977 г. от Кримската астрофизическа лаборатория.

През последните години от живота си Борис Стругацки бе известен като привърженик на либералните идеи. Той защитаваше протестиращите срещу управлението на Владимир Путин и издигна глас в защита на осъдените певици от пънк групата "Пуси райът".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),