Киното съблазни Бранимира Антонова, но тя не му се отдаде изцяло

https://www.24chasa.bg/Article/1642343 www.24chasa.bg
Бранимира Антонова утре навършва 60 години

Утре Бранимира Антонова ще отпразнува 60-годишния си юбилей в ново жилище в центъра на София. Ще гостуват най-близките й хора, а от дъщеря си Мария и трите й деца ще получи само любящи пожелания и въздушни целувки, защото те са в чужбина.

През 1967 г. Бранимира е избрана най-напред за Мис София, малко след това и за Мис България - първите титли за красота по времето на социализма. Но и последните.
В партийния орган "Работническо дело" излиза статия, в която пише: "Не е ли обидно, да качваме момичетата по подиуми и да ги разглеждаме като расови коне?".

През следващата 1968 г. Брани, както я наричат приятелите, е избрана и за Мис Фестивал. Тогава в София се провежда поредният световен младежки фестивал, обаче нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия през есента на същата година
слага край на всякакви "буржоазни влияния".

Българското кино вече е забелязало красивото българско момиче, което учи в балетното училище, но трите титли "мис" му отварят вратата за истински игрални филми.
Бранимира е едва на 9 години, когато я снимат в импресията "Етюд", която разказва как се става балерина. Излъчват я по кината между прегледа и игралния филм.

За истински свой дебют в киното обаче Бранимира смята участието си в една новела, снимана в Белоградчик. "Балкантурист" замисля поредица от кратки филми, с които да рекламира българския туризъм и красотите на страната по света. Кой знае защо поредицата е спряна.
Но не и Бранимира. Следващото приключение е телевизионният филм "Лятото, което си отиде". Там за главната роля е определено друго момиче.

Но буквално преди снимките някой от екипа се сеща, че въобще не са го виждали по бански. Събличат го и на режисьора му се струва, че момичето е прекалено пухкаво за ролята. Така в последния момент Бранимира Антонова спасява положението.

Дотук всичко е като на игра. Но идва филмът "Процесът" - един доста амбициозен проект на сценариста Павел Вежинов, режисьора Яким Якимов и оператора Георги Георгиев. За онова време и тримата са доказани авторитети в българското кино.

След дълги пробни снимки те са почти отчаяни. Не могат да намерят актриса за ролята на Бистра във филма "Процесът". Те харесали Пепа Николова за първата част на филма, в който Бистра е безгрижна студентка, влюбена в приятеля си Евгени и отдадена на купони и веселие. Харесали са и Виолета Гиндева за Бистра във втората част на филма, когато животът на момичето се преобръща и то трябва да понесе няколко трудни отговорности и да вземе важни решения. Но една актриса, която да изиграе Бистра и в двете й битности - нямат.

Седят кахърни тримата една вечер и случайно се заглеждат в излъчвания по телевизията "Лятото, което си отива".
Вежинов вижда Бранимира и възкликва: "Ето го момичето, за което съм писал ролята, макар че никога не съм го виждал. Това е нашата героиня!"

Водят Антонова в Киноцентъра, Павел Вежинов и Яким Якимов я виждат и... отново клюмват. То, момичето, още няма и 15 години!
Тогава се намесва операторът Георгиев. След двучасов грим Бранимира отново влиза в стаята при двамата. Вежинов въобще не й обръща внимание, а Якимов казва като на непозната: "Добър ден, какво обичате?"

Значи магията се е получила, ликува операторът Георги Георгиев.
Така 15-годишната Бранимира изиграва ролята на 22-годишната Бистра и на кинофестивала "Златна роза" във Варна през 1968 г. получава "Поощрение за актьорски дебют".

Същата награда получава и Димо Лолов, който е в ролята на приятеля Евгени. Димо е племенник на Татяна Лолова. Учи кинорежисура, но по-късно емигрира във Франция, където живее и досега.

Още не свалила грима на Бистра, Бранимира Антонова влиза в ролята на Лидия Каева във филма "Танго", в който има щастието да си партнира с Невена Коканова, Петър Слабаков, Григор Вачков и др.


С "Танго" България участва на Международния кинофестивал в Москва през 1969 г., а в делегацията е включена и Бранимира Антонова.

В хотел "Россия" и по Москва река, където ги возят с корабче, младата актриса се запознава с изключителни знаменитости на световното кино: София Лорен, Марчело Мастрояни, Мелина Меркури, големия френски актьор Мишел Симон, сръбкинята Неда Арнерич, култовия индиец от "Бродяга" Ражд Капур и др. Свири и пее с Владимир Висоцки.

Танцува сиртаки с Мелина Меркури. Сприятелява се с космонавтите Валентина Терешкова и Алексей Леонов.
В Москва тя е една от знаменитостите - "самая красивая девушка в мире".

А в София вече я чака ролята на Снежка в "Мъже в командировка", в който си партнира със самия Георги Черкелов. Този филм се състои от три новели, те двамата са главните герои в третата - "Епизодът". Той е режисьорът Бижев и снима Снежка в поредния си филм, но и я ухажва. Дори нещо повече от ухажване - влюбен е в нея, но се бори със себе си, защото приятелят войник на Снежка я чака да се видят, а той нарочно снима дубъл след дубъл.

Черкелов в ролята на любовник? Ами, да. След години, когато двамата са на един "Филм фест" в Белград, той признава на Бранимира, че "бил ни жив, ни умрял", докато снимали новелата, толкова се бил прехласнал по партньорката си. Харесвал я и не само я харесвал...

"А аз никога дотогава не се бях влюбвала така истински в мъж, както тогава в него", призна ми сега Антонова. Тя твърди, че всички жени тогава били влюбени в Георги Черкелов. Актьорът имал коронен номер, с който ги привличал като магнит.

Не има обръщал особено внимание, дори винаги леко се обръщал в страни, сякаш ги загърбвал. Но интелектуалното му излъчване, тежкият му пронизващ поглед, поведението на истински джентълмен побърквали жените и те умирали за него.

Следващата роля на Бранимира е на... циганката Хане в "Бягство в Ропотамо" на Рангел Вълчанов. Заедно с Григор Вачков и Стоянка Мутафова са "модерно" ромско семейство. Бащата и майката калайдисват тигани, а красивата Хане кара син мерцедес.

Когато Рангел Вълчанов монтира филма, се оказва, че той е цели 40 минути по-дълъг. И на мувиолата падат най-много кадри с участието на Бранимира. Тя, естествено, се разсърдила на режисьора, който пък я успокоявал, че била десет пъти по-голяма циганка от самата Пепа Николова...

Филмът "Бягство в Ропотамо" излиза на екран на 13 юли 1973 г. Преди това обаче - на 13 април 1972 г. (при това денят е петък) Бранимира се запознава с Владимир Грашнов - млад и красив студент първи курс във ВМЕИ. Само два месеца по-късно - на 15 юни 1972 г., двамата се женят.

Понеже родителите на Грашнов не искат той да се ожени толкова млад, младежът е принуден да избяга от вкъщи. Част от времето до сватбата живее при Бранимира, другата част - в Троянския манастир.

Ако обаче върнем лентата 19 години назад, ще видим как на 22 ноември 1952 г. в Майчин дом в София се ражда бебето Бранимира, а на следващия ден - 23 ноември, в съседната стая на същия родилен дом - бебето Владимир. После Владо ще се шегува, че е харесал Бранимира още от кувьоза.

На 10 юни 1975 г. се ражда дъщеричката Мария. Дядо на новороденото по бащина линия е Марин Грашнов, бивш министър на строежите, посланик в Египет и член на ЦК на БКП. Той посещава снаха си в родилното и сговорчиво казва: "Ако нямаш желание да кръстиш внучката Мария (Мария се казва жена му), можеш да го наречеш Марина..."

Младата майка вече е решила детето да се казва Мария - не толкова на свекървата, колкото на Дева Мария. ака Бранимира вече е разтроена между киното, съпруга си и дъщеричката. Избира семейството. огато след 8 години двамата с Владимир Грашнов се развеждат, Бранимира пак опитва в киното.

През 1980 г. се снима в малка роля в тв поредицата "Приключенията на Авакум Захов" по шпионските книги на писателя Андрей Гуляшки. Играе ролята на сервитьорка, в която контраразузнавачът Авакум е влюбен, но се срамува от професията й.

В тази си роля Бранимира се опитва да "открадне" творчески хватки от Невена Коканова, която играе сервитьорка в новелата "Гост" на "Мъже в командировка". Макар че Данчето на Коканова е влюбена и с щастливо семейство жена, докато нейната сервитьорка е самотна и неудовлетворена от живота.

3-4 години по-късно одобряват Бранимира за ролята на Рачето в друг тв сериал - "В името на народа", по мемоарите на Митка Гръбчева. Другите две актриси са Доротея Тончева и Виолета Гиндева. последния момент по думите на Бранимира на Гръбчева се обажда ген. Гено Генов, сам участник в комунистическите бойни групи, и настоява Рачето да играе Добринка Станкова, наскоро омъжила се за сина му Тодор Генов. Което и става.

Така Бранимира се разделя ончателно с киното. Тя никога не кандидатства във ВИТИЗ, защото смята, че там няма на какво ново да я научат, след като се е снимала с част от най-големите български актьори. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски".

Омъжва се още два пъти, но от тези бракове няма деца. Вторият й съпруг е Венцислав Петков, който работи в "Интерпред". В бракоразводната зала с Владимир Грашнов отиват прегърнати, след развода с Петков си дават тържествен обяд в парк-хотел "Москва". Сервитьорът пита какво празнуват. "Развода си", отговаря Бранимира.

Третият съпруг е певецът Владимир Денев. На седмата година от брака им той умира.
Майката на Бранимира е сръбкиня. Казва се Любица, но й викат Любимка. Тя и още две нейни приятелки са наградени с екскурзия до България заради отличен успих при завършване на средното им образование. Идват в София и трите се омъжват. На Любица се пада един механик на плетачни машини.

Бранимира се ражда на ул. "Цар Симеон" Майка й иска да я кръстят Бранкица, но попът не разрешава.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 20 млн. лева с рекет е искала да прибере разбитата от ГДБОП банда на Димитър Желязков - Митьо Очите, показа проверка на "България Днес". Ключова роля в мегаизнудването наред с Очите и подчинените му главорези има и общинският съветник от Несебър Пейко Янков, обявиха от прокуратурата. Самият Янков успя да се укрие по време на полицейската

Денонощни грижи ще получи немощната старица  Немощната баба Василка от самоковското село Ярлово ще бъде настанена в социален дом. Хубавата новина съобщи пред "България Днес" кметът на селото Васил Миленов. "Подготвяме документите тези дни и ще ги изпратим на социалните. Очакваме след това баба Василка да бъде настанена в социален дом,

Спортувам, тичам по 3 км всеки ден "Спортувам, опитвам се да се поддържам във форма". С тези думи Калин Терзийски опроверга слуховете, че не е добре със здравето. Преди дни Кайо качи снимка в социалните мрежи, на която изглежда сериозно отслабнал. Десетки негови почитатели се притесниха относно състоянието му.