Вапцаров осъден на смърт заради парите от Москва?

https://www.24chasa.bg/Article/1642375 www.24chasa.bg
Никола Вапцаров с Антон Попов (вляво)

"Моето вътрешно убеждение е, че Никола Вапцаров е бил разстрелян най-вече заради парите, с които Съветският съюз чрез НКВД и Коминтерна финансира делата на комунистите в България. Вапцаров е разпределял тези пари, бил е касиерът..."

Това твърди журналистката Ивайла Александрова, сценарист на документалния филм "Осем разказа за един романтичен разстрел", който снима режисьорът Костадин Бонев.

В края на показанията на Вапцаров има следните редове: ...Васил взе от мене 130 хиляди лева, за да ги предаде на Стареца (псевдоним на Антон Иванов - б.а.). У мен останаха 180 хиляди лева, които съм раздал по нареждане на Васил (псевдоним на Цвятко Радойнов - б.а.) на следните лица: Стоян - 15 хиляди лева, Васил (Цвятко Радойнов) - 20 000 лева, на човек от Горна Оряховица - 20 000 лева... И т.н, и т.н.

Тези пари са били пращани от Москва през Виена в долари и преобръщани в левове в България, което донякъде знаем, само че тука за първи път ще видим документи, които са конкретна историческа защита на факти, които не знаем.

За две години Ивайла Александрова и Костадин Бонев изчитат огромна книжнина в Държавния архив - не само десетте папки по дело № 585/1942 г. за Вапцаров, но и целия наличен архив на дело 530/1942 г., което е за подводничарите и парашутистите, изпратени от СССР в България.

Всъщност тези две дела, гледани в Софийския военнополеви съд почти едновременно, са свързани и вървят като двете половини на едно и също нещо. Зрителите ще могат да видят цялата трагична история в нейната логика и последователност.

Според материала става дума за следното. През лятото и есента на 1941 г. от Съветския съюз в България са докарани с подводници 23 души, други 31 скачат с парашути. Подборът им е направен от зам.-началника на отдел "Личен състав" в Коминтерна Георги Дамянов и са
одобрени лично от Георги Димитров.

Преобладават българи с военен опит, участвали в Гражданската война в Испания, комунистически функционери фанатици, какъвто е бил Цвятко Радойнов. И обратно, хвърлени в затвори или заточени в лагери в Сибир по обвинения в шпионаж и с тежки присъди, като Костадин Лагадинов и Васил Цанов. Също и руски криминални типове.

Защо са били изпратени от НКВД и Коминтерна в България? Защо са бил нужна тази толкова много предопределена смърт и кръв? За да си отговорим на тези въпроси, трябва да разположим "случката" в контекста на времето на фона на войната. Било е, за да се демонстрира на световната общественост съпротива срещу фашистката инвазия.

Задачата на тези изпратени почти без оръжие от СССР парашутисти и подводничари е била да предизвикат въстание, а след това руснаците щели да направят морски и въздушен десант с танкове, артилерия и редовни войски. "Усещането, като четеш сега архивите, е, че българската полиция е била информирана и е чакала на гюме парашутистите и подводничарите", казва Александрова.

Фактите: Около Трявна почти всички са избити. В Турция веднага са разкрити. На гръцка територия - също. Васил Танев, участник заедно с Георги Димитров в Лайпцигския процес, не е оставен дори да падне на земята и е застрелян още във въздуха, като пъдпъдък.
Оцеляват единици. Стойо Неделчев-Чочоолу, Лъчезар Аврамов, Костадин Лагадинов.

И Цвятко Радойнов, който стига до София и започва да набира хора за създаването на военни комитети, които да проведат революционното мероприятие, което Москва иска, да организират саботажни действия, да се снабдяват с оръжие, да създават настроения срещу правителството."И тук Никола Вапцаров попада в полезрението. И съответно в месомелачката - казва Ивайла Александрова. - Иван Масларов е човекът, който го вкарва в конспирацията. Това става по следния начин: Масларов (свекър на сегашната депутатка от БСП Емилия Масларова) нарежда на Атанас Романов да се опита да вербува Вапцаров за "нашата работа".

В показанията си Романов ще напише: "Потърсих го (Вапцаров - б.а.) в квартирата му, той прие. Заведох го на среща с Богдан или Черния (псевдоними на Антон Югов). Срещата се състоя на ул. "Нишава", спирка "Петър Берон". Черния ме освободи и останаха да разговарят с Вапцаров..."

После Атанас Романов свързва Вапцаров с Цвятко Радойнов, който му дава насоки и указания за "подривна и саботажна дейност". Което си е вид тероризъм - платен. Много интересно обаче е как културата и дарбата на поета се омесват с агресията на терора?

От филма ще се разбере кой кога е арестуван и кой какво е казал. Бити ли са подсъдимите, или доброволно са писали показанията си. Кой колко страници е изписал. Кой срещу кого е говорил и до какви подробности и детайли е стигал. Какво точно се случва по време на процеса. Кой кого защитава.

Какви са последните им думи. И още: Защо се играе с датирането на предсмъртните стихотворения на Вапцаров?

Адвокат на Вапцаров е Петър Попзлатев, дядо на сегашния кинорежисьор със същото име. Поетът написва имената на петима души, които да го защитят. Никола Мушанов, политик, един от основателите на Демократическата партия, министър и няколко мандата премиер на България, получава призовка от съда, приема я, но не отива на процеса. Писателят Владимир Полянов, директор на Народния театър, също не отива. Както и Таско Стоянов, народен представител от с. Кочериново.

Така остават само Елисавета Багряна и художникът Константин Щъркелов, близък приятел на цар Борис Трети и на бащата на поета Иван (Йонко) Вапцаров. Но в архивите по делото липсват както защитните речи на адвокатите, така и показанията на свидетелите. Седемдесет години по-късно ще разберем какъв е отговорът на Багряна на процеса, когато я питат "Надежден поет ли е Вапцаров" и "Има ли патриотизъм в стиховете му".

Ивайла Александрова намира в архивите показанията на художника Щъркелов след 9 септември 1944 година, в които той обяснява какво е говорил на процеса. Но и още документи, които ни карат да се замислим за противоречивия характер на представянето на тази история.

 Филмът ще разкаже и за борбата на Елена Вапцарова за спасяването на сина си. Отначало тя не разбира какво точно се случва. Идва в София чак на четвъртия ден от процеса. Вапцаров е с вързани ръце и когато я вижда в залата, се разплаква.

Филмът ще проследи и реконструира по часове и почти по минути историята на Никола Вапцаров и другарите му от арестуването до разстрела им . Зрителите ще видят цялата истина за процеса и поведението на подсъдимите, дълги години изопачавана и пригаждана за идеологическите цели на БКП.

"Много размисъл ще породят и последните думи на осъдените на смърт. Ще ви кажа само тези на Вапцаров: "Не съм бил член на комунистическа или работническа партия. А член на антифашистка организация", казва сценаристката. След разстрела предават предсмъртните писма на шестимата убити и близките им ги четат заедно в кухнята в дома на Вапцарови. Писма има за всички, а Бойка получава двете известни стихотворения. Тя ги прочита, смачква листа и го хвърля на земята.

Но не бързайте да я съдите, преди да видите филма. В живота не всичко е така, както изглежда на пръв поглед. В документалната лента има още много прелюбопитни факти и детайли. Които ще дадат възможност на всеки да си отговори на може би най-важния въпрос: защо Никола Вапцаров, този толкова талантлив човек, се съгласи да се включи в терористична група на БКП, при това без да е нейн член...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от звездите на "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл може да продължи кариерата си в друг европейски гранд. Уелсецът е желан от "Байерн" (Мюнхен). Баварският колос е харесал Бейл за заместник на Ариен Робен и Франк Рибери, чиито договори изтичат. Мюнхенци усилено работят по бъдещата селекция и вече се похвалиха с трансфера на френския защитник Бенжамен

Екранният д-р Марио Ковачев, актьорът Велислав Павлов, закъса за фенки. Топпапараците на "България Днес" изловиха героя от "Откраднат живот" да обикаля улиците посърнал поради липса на внимание от минувачи. Павлов се оглеждаше постоянно дали някоя дама няма да го разпознае и нападне за автограф, но повечето хора го подминаваха, без и да забележат,

Антон Радичев яхна колело в най-топлите дни на март, видя "България Днес". Актьорът се възползва от високите температури и обиколи столицата на две гуми. "Хем е екологичен, хем задръстванията не го плашат", похвалиха го случайни пешеходци. Въпреки топлото време Радичев беше облечен с грейка и яке, тъй като при движение му става хладно.