Вапцаров осъден на смърт заради парите от Москва?

https://www.24chasa.bg/Article/1642375 www.24chasa.bg
Никола Вапцаров с Антон Попов (вляво)

"Моето вътрешно убеждение е, че Никола Вапцаров е бил разстрелян най-вече заради парите, с които Съветският съюз чрез НКВД и Коминтерна финансира делата на комунистите в България. Вапцаров е разпределял тези пари, бил е касиерът..."

Това твърди журналистката Ивайла Александрова, сценарист на документалния филм "Осем разказа за един романтичен разстрел", който снима режисьорът Костадин Бонев.

В края на показанията на Вапцаров има следните редове: ...Васил взе от мене 130 хиляди лева, за да ги предаде на Стареца (псевдоним на Антон Иванов - б.а.). У мен останаха 180 хиляди лева, които съм раздал по нареждане на Васил (псевдоним на Цвятко Радойнов - б.а.) на следните лица: Стоян - 15 хиляди лева, Васил (Цвятко Радойнов) - 20 000 лева, на човек от Горна Оряховица - 20 000 лева... И т.н, и т.н.

Тези пари са били пращани от Москва през Виена в долари и преобръщани в левове в България, което донякъде знаем, само че тука за първи път ще видим документи, които са конкретна историческа защита на факти, които не знаем.

За две години Ивайла Александрова и Костадин Бонев изчитат огромна книжнина в Държавния архив - не само десетте папки по дело № 585/1942 г. за Вапцаров, но и целия наличен архив на дело 530/1942 г., което е за подводничарите и парашутистите, изпратени от СССР в България.

Всъщност тези две дела, гледани в Софийския военнополеви съд почти едновременно, са свързани и вървят като двете половини на едно и също нещо. Зрителите ще могат да видят цялата трагична история в нейната логика и последователност.

Според материала става дума за следното. През лятото и есента на 1941 г. от Съветския съюз в България са докарани с подводници 23 души, други 31 скачат с парашути. Подборът им е направен от зам.-началника на отдел "Личен състав" в Коминтерна Георги Дамянов и са
одобрени лично от Георги Димитров.

Преобладават българи с военен опит, участвали в Гражданската война в Испания, комунистически функционери фанатици, какъвто е бил Цвятко Радойнов. И обратно, хвърлени в затвори или заточени в лагери в Сибир по обвинения в шпионаж и с тежки присъди, като Костадин Лагадинов и Васил Цанов. Също и руски криминални типове.

Защо са били изпратени от НКВД и Коминтерна в България? Защо са бил нужна тази толкова много предопределена смърт и кръв? За да си отговорим на тези въпроси, трябва да разположим "случката" в контекста на времето на фона на войната. Било е, за да се демонстрира на световната общественост съпротива срещу фашистката инвазия.

Задачата на тези изпратени почти без оръжие от СССР парашутисти и подводничари е била да предизвикат въстание, а след това руснаците щели да направят морски и въздушен десант с танкове, артилерия и редовни войски. "Усещането, като четеш сега архивите, е, че българската полиция е била информирана и е чакала на гюме парашутистите и подводничарите", казва Александрова.

Фактите: Около Трявна почти всички са избити. В Турция веднага са разкрити. На гръцка територия - също. Васил Танев, участник заедно с Георги Димитров в Лайпцигския процес, не е оставен дори да падне на земята и е застрелян още във въздуха, като пъдпъдък.
Оцеляват единици. Стойо Неделчев-Чочоолу, Лъчезар Аврамов, Костадин Лагадинов.

И Цвятко Радойнов, който стига до София и започва да набира хора за създаването на военни комитети, които да проведат революционното мероприятие, което Москва иска, да организират саботажни действия, да се снабдяват с оръжие, да създават настроения срещу правителството."И тук Никола Вапцаров попада в полезрението. И съответно в месомелачката - казва Ивайла Александрова. - Иван Масларов е човекът, който го вкарва в конспирацията. Това става по следния начин: Масларов (свекър на сегашната депутатка от БСП Емилия Масларова) нарежда на Атанас Романов да се опита да вербува Вапцаров за "нашата работа".

В показанията си Романов ще напише: "Потърсих го (Вапцаров - б.а.) в квартирата му, той прие. Заведох го на среща с Богдан или Черния (псевдоними на Антон Югов). Срещата се състоя на ул. "Нишава", спирка "Петър Берон". Черния ме освободи и останаха да разговарят с Вапцаров..."

После Атанас Романов свързва Вапцаров с Цвятко Радойнов, който му дава насоки и указания за "подривна и саботажна дейност". Което си е вид тероризъм - платен. Много интересно обаче е как културата и дарбата на поета се омесват с агресията на терора?

От филма ще се разбере кой кога е арестуван и кой какво е казал. Бити ли са подсъдимите, или доброволно са писали показанията си. Кой колко страници е изписал. Кой срещу кого е говорил и до какви подробности и детайли е стигал. Какво точно се случва по време на процеса. Кой кого защитава.

Какви са последните им думи. И още: Защо се играе с датирането на предсмъртните стихотворения на Вапцаров?

Адвокат на Вапцаров е Петър Попзлатев, дядо на сегашния кинорежисьор със същото име. Поетът написва имената на петима души, които да го защитят. Никола Мушанов, политик, един от основателите на Демократическата партия, министър и няколко мандата премиер на България, получава призовка от съда, приема я, но не отива на процеса. Писателят Владимир Полянов, директор на Народния театър, също не отива. Както и Таско Стоянов, народен представител от с. Кочериново.

Така остават само Елисавета Багряна и художникът Константин Щъркелов, близък приятел на цар Борис Трети и на бащата на поета Иван (Йонко) Вапцаров. Но в архивите по делото липсват както защитните речи на адвокатите, така и показанията на свидетелите. Седемдесет години по-късно ще разберем какъв е отговорът на Багряна на процеса, когато я питат "Надежден поет ли е Вапцаров" и "Има ли патриотизъм в стиховете му".

Ивайла Александрова намира в архивите показанията на художника Щъркелов след 9 септември 1944 година, в които той обяснява какво е говорил на процеса. Но и още документи, които ни карат да се замислим за противоречивия характер на представянето на тази история.

 Филмът ще разкаже и за борбата на Елена Вапцарова за спасяването на сина си. Отначало тя не разбира какво точно се случва. Идва в София чак на четвъртия ден от процеса. Вапцаров е с вързани ръце и когато я вижда в залата, се разплаква.

Филмът ще проследи и реконструира по часове и почти по минути историята на Никола Вапцаров и другарите му от арестуването до разстрела им . Зрителите ще видят цялата истина за процеса и поведението на подсъдимите, дълги години изопачавана и пригаждана за идеологическите цели на БКП.

"Много размисъл ще породят и последните думи на осъдените на смърт. Ще ви кажа само тези на Вапцаров: "Не съм бил член на комунистическа или работническа партия. А член на антифашистка организация", казва сценаристката. След разстрела предават предсмъртните писма на шестимата убити и близките им ги четат заедно в кухнята в дома на Вапцарови. Писма има за всички, а Бойка получава двете известни стихотворения. Тя ги прочита, смачква листа и го хвърля на земята.

Но не бързайте да я съдите, преди да видите филма. В живота не всичко е така, както изглежда на пръв поглед. В документалната лента има още много прелюбопитни факти и детайли. Които ще дадат възможност на всеки да си отговори на може би най-важния въпрос: защо Никола Вапцаров, този толкова талантлив човек, се съгласи да се включи в терористична група на БКП, при това без да е нейн член...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,