Плевнелиев - политик номер 1, втора е Лиляна Павлова, Борисов трети

https://www.24chasa.bg/Article/1644696 www.24chasa.bg
Росен Плевнелиев встъпва в длъжност президент на Р България през януари тази година. Снимка: Архив

Политик номер едно в национален план през ноември 2012 г. е президентът Росен Плевнелиев. Той се ползва с одобрение от 52%. Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50%.

Трети е премиерът Бойко Борисов с одобрение от 43%, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с по 42%.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е публичната фигура с най-високо одобрение - 65%, макар НЦИОМ да не я поставя в класацията на българските политици.

Веднага след нея се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 57%. 

През ноември бившият президент Георги Първанов е одобряван от 41% и е шести по популярност сред българските политици. Той качва 7% одобрение в сравнение със септември, точно с толкова намалява и неодобрението му. Одобрението към Първанов расте в групите, традиционно подкрепящи БСП.

Следващите места в топ 10 на българските политици се заемат от вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов, Сергей Игнатов и Свилен Нейков.

Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, одобрявана от една трета от българите. Подкрепата за нея расте с 2%, с колкото се увеличават и симпатизантите към партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели (одобряват я 43% от тях), но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ. Даниел Вълчев от „България на гражданите" е одобряван от една пета от интервюираните и е приеман по-добре от левите избиратели.

В началото на ноември най-одобряваните министри са Лиляна Павлова (с одобрение от 50%), Мирослав Найденов (с 42% одобрение) и Цветан Цветанов (с 42% одобрение).

Непосредствено след тях се нареждат Вежди Рашидов (с 34% одобрение), Николай Младенов (с 33% одобрение), Сергей Игнатов (също с 33% одобрение) и Свилен Нейков (с 31% одобрение).

От септември насам най-голям ръст (от 7%) бележи одобрението за работата на министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски, който е одобряван от 25%.

През последните месеци расте както одобрението, така и неодобрението към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Подобна тенденция регистрираме и в оценките за работата на здравния министър. Нараства критичността към ресорите „социална политика" и „финанси".

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група с одобрение от 28%. В сравнение със септември, неодобрението към него намалява с около 2%. Към момента Станишев е одобряван от 83% от социалистите. В края на септември лидерът на БСП бе избран за президент на ПЕС и НЦИОМ измери обществения отзвук от събитието.

Българите оценяват положително избора на лидера на БСП за президент на ПЕС, като поставят акцент върху значимостта на този избор за самия Сергей Станишев.

Симпатизантите на БСП не само оценяват по-високо постигнатото, но и придават по-широк смисъл на събитието, като не крият очакванията си то да допринесе за по-добър публичен образ на страната ни, както и за по-добро представяне на левицата на предстоящите парламентарни избори.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров остава един от политиците с най-висока подкрепа сред своите избиратели (сред 92% от тях).

За последния месец с по 2% се свива одобрението за работата на Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ и на Иван Костов, съпредседател на ПГ на „Синята коалиция". Одобрението към Мартин Димитров се повишава минимално - с 1%.

Националното представително изследване на НЦИОМ е проведено в периода 1 - 7 ноември 2012 година. Изследването обхваща 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна. Методиката е сравнима с всички регулярни представителни проучвания на НЦИОМ от 1990 година насам.