Приспи нощната кашлица с мед

https://www.24chasa.bg/Article/1648114 Приспи нощната кашлица с мед Приспи нощната кашлица с мед www.24chasa.bg

От векове това е най-сладкото лекарство на човека, независимо къде по света е неговият дом. Почти няма орга, който да не се повлиява благотворно от него. И няма как да е другояче - установено е, че се бори с над 60 вида бактерии.

Затова се използва не само за вътрешно лекарство, но и за намазване. Дори се правят опити за лечение с медени превръзки, но изследователите предупреждават: не правете това вкъщи върху рани. След консултация с личния лекар и ако кожата не е увредена, проблемното място може да се третира със сладък компрес.

Но колко по-приятно е да се хапне! Народната медицина го комбинира най-често със сок от лук или лимон за мазане не гърлото и срещу кашлица, разтваря го като напитка за приспиване в прясно мляко, слага го в разтворите за гаргари и задължително в чая на настиналите. Американските педиатри пък препоръчват 1-2 лъжички мед като универсално безвредно лекарство за деца при нощни пристъпи на кашлица.

Ефектът бил толкова добър, колкото и сиропите от последно поколение. В Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк правят стъпка напред в разгадаването на лечебната сила на меда. Специализираното издание "Хелт" цитира учените, които обясняват как по осмотичен път медът променя бактериалните клетки и така ги убива или поне ги обезврежда. Едновременно с това по сложен начин взаимодейства със свободните радикали, при което се образува токсично за бацилите и безвредно за човешките клетки съединение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Лидл стартира проект за здравословно хранене за деца

Училища от цяла България могат да кандидатстват до 7 октомври Лидл България стартира първия си проект за здравословно хранене, насочен към деца. Официалният старт на проекта бе в СОУ „Св.

Спират растежа на миома през артерия на ръката

Емболизация на миомен възел през артерията на ръката с достъп от китката бе извършена в Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Александровска” съвместно с Втора АГ болница “Шейново”. “Жената е на 46 г.

Съхранение на стволови клетки – отговорност и сигурност за всеки родител

На пръв поглед всички банки за съхранение на стволови клетки предлагат почти едни и същи услуги и цени. Това прави избора на банка за съхранение много труден,

Проф. Кантарджиев: Няма опасност от вируса Зика в България

"Няма опасност в България да се разпространи вирусът Зика, защото видът комар, който пренася болестта, у нас отдавна е изчезнал." Това коментира пред "Фокус" проф.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Да имаш много работа - полезно за мозъка

Mакар че хората се оплакват, когато графиците им са претоварени, да имаш много работа, е полезно за мозъка, сочат резултатите от изследване на Тексаския университет в Далас, цитирано от "Дарик".

Наднорменото тегло вече не е толкова вредно

Наднорменото тегло сега може да не е толкова вредно, колкото е било преди 40 години, предаде ВВС, като се позовава на датско изследване. Според учените при „умереното“ наднормено тегло

Белтъците в копривата хранителни колкото месото, яйцата и млякото

България притежава огромно богатство от диворастящи растения. Народът ни използва значителна част от тях с лечебна цел - билките. Малко обаче се използват за храна - предимно гъби и горски плодове.

Проф. Байкова: На сиренето не му стигаше палмовото масло, а сега и лепило за месо

Цената е първият ориентир за качеството на сиренето, което купуваме. Това коментира пред bTV проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, по повод информацията, че ензим,

По мамографията може да се съди и за риска от инфаркт

Учени от САЩ очакват това да улесни скрининга Мамографията е основно средство за отчитане на риска от рак на млечната жлеза. Ново проучване в САЩ обаче откри,