Двойно по-малко жертви на пътя в София за 2 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1648560 www.24chasa.bg
Снимка: Николай Литов

42 пешеходни пътеки в София вече са повдигнати, а над 120 - осветени, похвали се вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която бе сред гостите на етап от кампанията "Спри, детето запази!" в отсечката между булевардите "В. Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви".

В акцията се включиха автомобилни състезатели, които показваха как спират различни превозни средства преди зебра, ако се движат с 40, 60 или 80 км/ч. Включиха се и автомобили с технически неизправности и с летни гуми. Те успяха да спрат на 20-30 м след зебрата и бяха освиркани от публиката.

Демонстрирано бе и как товарен автомобил, който не се движи в най-дясната лента, закрива видимостта на колите зад него и така създава опасност за пешеходците. Гумена топка бе използвана вместо пешеходец, за да се онагледи опасността за пресичащите хора.

Участниците в кампанията от Министерството на физическото възпитание и спорта, Столична община, КАТ, НСА, Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и БНТ призоваха шофьорите да са внимателни особено през зимния сезон.

"Когато институциите си взаимодействат, резултатите са налице", заяви шефът на столичния КАТ Богдан Милчев. Той отчете, че за последните 2 г. жертвите на столичните улици са намалели почти двойно.

През 2010 г. са били 82, през 2011 г. - 57, а през 2012 г. - 41. Основната ни цел е да спрат псевдосъстезанията по улиците в цялата страна, подчерта шефът на БФАС Радослав Козлеков. Спортният министър Свилен Нейков апелира пешеходците да пресичат само на обозначените места.