Теглят заеми, за да плащат битови сметки

https://www.24chasa.bg/Article/1648684 www.24chasa.bg
Голяма част от бързите кредити се ползват за плащане на сметки за ток, парно, вода, телефони.

Плащането на битови и комунални сметки е най-честата причина да се тегли бърз кредит. Това показват най-новите данни от проучването на "Изи Кредит". От юли до септември с всеки трети бърз заем са се плащали сметки. С тази цел са отпуснати с 62% повече заеми спрямо същия период на миналата година. Тогава бързите заеми за плащане на сметки са били 28% от всички, а сега са 36 на сто.

Другите най-чести причини за бърз кредит са ремонт и обзавеждане на жилището (26%), оборотни средства за бизнеса (8%) и лечение и покупка на медикаменти (7%). Ваканция и пътуване на кредит през лятото са си позволили 6% от всички клиенти на бързите кредити. 5 на сто са купили бяла, черна или дребна техника за дома. За образование са похарчили заема 4% от клиентите. Толкова са покрили с парите разходите по автомобила. 2% от заемите са ползвани за разширяване на бизнеса.

Експертите очакват силен ръст на бързите кредити и през следващите месеци. Мотивират се с това, че все повече хора изпитват затруднения с наличния си бюджет, надхвърлят го и им се налага по-често да прибягват до временни решения. От една страна, зимата вече е в разгара си и сметките за ток и отопление ще поставят на изпитание семейните бюджети. От друга, декември е традиционно силен месец за бързото кредитиране заради празничното пазаруване.

Проучване на "Профи кредит" също показва, че клиентите за бързи кредити изпитват най-големи трудности при плащането на сметките за комунални услуги. Не могат да се справят обаче и при изникнала спешна нужда, не им достигат пари в последните дни преди заплата, както и за лечение.

Най-големите трудности на микрофирмите, заради които са искали бързи кредити, са били невъзможност да платят заплати, осигуровки и данъци, да купят ново оборудване и да се разширят.

Клиентите изпадат в затруднение да погасяват кредитите, когато останат без работа, намалят им заплатата или се разболеят и станат нетрудоспособни. Има обаче и такива, които открито не желаят да връщат парите.

Средният размер на осигурителния доход на кандидатите е 450 - 500 лв. Обикновено искат заем от 1500 лв. Месечните им вноски са 100 - 130 лв. Най-често са между 25 и 50 г. от по-малки населени места. През последната година над 50% от тях са взели заеми от роднини и приятели.

12% от потребителите на небанковите финансови институции нямат достатъчно пари за храна. 25 на сто не могат да си позволят покупката на дрехи, а 62% - на домашни уреди.
Когато става дума за стокови кредити, най-често с тях се купуват лаптопи, телевизори, перални, хладилници.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи