Ламбо прави енциклопедия на Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/164990 www.24chasa.bg
Стефан Данаилов дава автограф върху ръката на момче. Снимка: Наташа Манева

Със съставянето на енциклопедия на духовния Пловдив се нагърби културният министър Стефан Данаилов, след като издейства пари за Античния театър, Камерната зала и цялостен ремонт на Драмата.

Идеята за сериозно издание, което да се превърне в памет за културата на града, дошла от Владимир Янев на предизборна среща на Ламбо с интелектуалци. В Държавния архив могат да се намерят много повече снимки и данни за това, което е било преди, отколкото за събитията и хората от съвремието, посочи тогава литературният критик. И подчерта, че сме престъпно небрежни към това, което се случва пред очите ни.
Събираме пари и ще упълномощим библиотеката да започне работа по систематизиране на материали, обяви миналата вечер Ламбо.

Първите средства смята да набере тази вечер на парти "Дами канят", на което ще срещне на чаша вино и благи приказки свои почитатели, за да си припомнят заедно култовата фраза от бг лентата: "Знаеш ли, че имаш страшни очи".

Стефан Данаилов обяви още, че като следващ етап от генералния ремонт на театъра ще бъде възстановена заличената оркестрина в Драматичния театър. През следващата година там ще се направи подемната техника, която да я смъква под нивото на залата и да я вдига обратно при нужда. По този начин театралният салон ще може да се ползва и за оперни спектакли, докато стане културният център в бившия Синдикален дом. Ламбо обаче подчерта, че в никакъв случай операта и театърът няма да се събират под един покрив.

През 2018-а България ще кандидаства пак за културна столица на Европа. След като Пловдив бе съпътстваща на Грац през 1999-а, сега отстъпвате пред Варна и София, скастри Ламбо културтрегери.

Негови студенти пък решили да се включат в кампанията му на финалната права. Всяка вечер първокурсниците ще разиграват на Главната скечове. В единия герой е бивш касапин, понастоящем скулптор авангардист. Другите са изпитни работи по Радичков, които младежите редуват с песни на Роби Уилямс и други музикални хитове.