Турция не се отказва да строи ТЕЦ или АЕЦ до Резово

https://www.24chasa.bg/Article/1653523 www.24chasa.bg
Турският президент посреща Плевнелиев в Анкара. СНИМКА: ПРЕЗИДЕНТСТВО

Турция не се е отказала да строи голям енергиен проект до Резово. Това стана ясно вчера след среща на президента Росен Плевнелиев с турския му колега Абдулах Гюл в Анкара.

След разговор с премиера Реджеп Ердоган не е станало ясно дали до Резово ще строят ТЕЦ, или АЕЦ.

Според Плевнелиев ще е ТЕЦ, за който има инвестиционни намерения от частник. Опасното за екологията и туризма било, че ще се строи и пристанище за украински въглища.

Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Турция. Той бе посрещнат пред президентския дворец Чанкая в столицата с 21 празнични салюта. Повече от час продължи разговорът на 4 очи между двамата президенти.

Основна тема на срещата са били енергийните проекти, преносът на газ през Каспийско море към Турция, България и Западна Европа и разширяването на турските инвестиции у нас.

Ще строи ли Турция ТЕЦ или АЕЦ край град Инеада, близо до границата ни? Това бе основният въпрос, който българските журналисти зададоха на пресконференцията на държавните глави.

"Турция в известна степен е енергийно зависима страна. Затова обсъждаме няколко сериозни проекта в енергетиката", отговори Гюл, като така и не потвърди, но и не отрече информацията за строеж на атомна централа на Черно море близо до Резово. Строителство в Инеада е на дневен ред, потвърди и Росен Плевнелиев, и добави: "Затова очакваме повече информация и решение за проекта." България ще настоява да участва в изработката на ОВОС за строителството на централата. Абдулах Гюл обеща, че във всеки един проект Турция ще се съобразява с европейските екостандарти.

Ако българската страна изпитва нужда от енергийни източници, ние няма да останем безучастни. Темата за енергетиката е важна и за България, и за Турция. Дадох информация на президента Росен Плевнелиев за възможността за трансфериране на енергийни източници от района на Кавказ, Каспийско море през Турция и България за западния пазар, съобщи Гюл.

Интерконекторът е истинската диверсификация за България. За нас сътрудничеството с Турция в енергийната сфера е изключително важно и ние няма да забравим, когато през 2008 г. българският народ беше оставен на студено, защото зависи само от една тръба за доставка на газ. Ние си научихме урока, увери българският президент.

Интерконекторът България-Турция е от стратегическо значение за нас и ние се надяваме, че много скоро ще стартира. Винаги и навсякъде обръщаме внимание колко е важен този проект за България. София подкрепя и газопровода "Танап". Не само България, но и цяла Европа е благодарна на Турция за това, че именно тя работи за диверсификация на източниците и трасетата за цяла Европа, каза още Росен Плевнелиев.

На срещата си с Гюл той посочил, че България е готова интерконекторът да се развива като част от "Набуко Уест" и България денонощно работи по този проект. Плевнелиев изрази увереност, че в следващите седмици и месеци в Брюксел и други столици на Европа ще се вземат важни решения по темата.

Двамата президенти демонстрираха изключително близки приятелски и добросъседски отношения. "Първият президент, който ми се обади, когато спечелих изборите, беше Абдулах Гюл и аз никога няма да забравя това. Добрите отношения между двете страни са пример в региона, успехите са ни много, но ние двамата искаме да запретнем ръкави, за да продължим с изграждането на своя общ успех", добави Плевнелиев.

Той изрази радостта си от желанието на турски инвеститори да вложат пари в телекомуникациите на България, да разглеждат внимателно инфраструктурните проекти с цел инвестиции, най-вече във високоскоростните пътища Русе-Свиленград и Бургас-Варна. Президентът ни се надява, че турските инвеститори ще дойдат и в малките и средните предприятия, защото страната ни облекчава все повече режима за инвестиции, строи бизнеспаркове и подобрява инфраструктурата си.

Плевнелиев потвърди подкрепата на България за европейската перспектива на Турция и увери Гюл, че София е готова да сподели своя опит в присъединяването си към евроструктурите. Гюл отчете, че стокооборотът между двете страни расте въпреки кризата и е достигнал 3 млрд. долара, което е рекорд. Двамата президенти се надяват той да нарасне до 10 млрд.

Южните ни съседи са доволни, че за българите Турция е туристическа дестинация номер 1, а като експортна е номер 2.

Плевнелиев бе и на официален обяд с премиера Реджеп Ердоган.

МВР проверява 8 фирми, които посредничат на студенти

Министърът на образованието Сергей Игнатов е поискал от колегата си Цветан Цветанов проверка на 8 посреднически фирми, които набират турски студенти за България. Целта е МВР и прокуратурата да установят какви обещания към турските студенти са поемали тези фирми и срещу какви суми. Въпросът за непризнаването на българските дипломи е бил повдигнат от турската страна на вчерашната среща между двамата президенти.

Радваме се, че днес заедно с нас са министрите на образованието на двете държави, казаха те. До края на визитата се очакват срещи и варианти за решаване на проблема.
Анкара настоява да бъдат премахнати посредниците при приема на турските студенти в наши университети. Според българската страна обаче посредниците са проблем на съседката ни, защото са турски фирми. Най-вероятно въпросът ще се реши след създаването на двустранна работна група. Проблемът е от технически и временен характер, убеден е Абдулах Гюл. Плевнелиев е информирал колегата си, че България винаги е била регионален образователен център и има договори с 51 държави в сферата на образованието.