Николай Младенов: Няма да позволим на Македония да ни отнема историята

https://www.24chasa.bg/Article/1654978 www.24chasa.bg

С министъра на външните работи Николай Младенов разговаря Марияна Литова

  - Г-н Младенов, какво ви провокира да втвърдите рязко тона към Македония и да поискате декларацията от 1999 г. да стане договор между двете страни. В писмо до Скопие поставихте 3 условия.

- Ние не се занимаваме със самоцелно втвърдяване на тона, защото целта на външната ни политика е всички страни на Балканите да станат част от ЕС. За съжаление, през последните 5 г. в Македония назрява политика, която цели да покаже какво ни разделя. Политика, която създава сериозен дискомфорт в българското общество. Много хора имат роднини там, между двете държави има търговия. Да не говорим за неудобствата, с които се сблъскват македонски граждани, запазили българското си самосъзнание. Там се води кампания, която превърна в нещо неприемливо хората да показват българското си самосъзнание, те са принудени да се чувстват виновни за нещо. Това е бледа сянка на политиката от Титова Югославия, налагана 50 г.
От първия ден, в който България признава независимостта на Македония, всички у нас са наясно, че двете държави трябва да положат максимални усилия, за да преодолеят наслагваните проблеми.

До към 1999 г. желанието да се наблегне на общите неща се споделяше и от македонското правителство. После обаче мина на заден план.

- Какво чувате вие от отсрещната страна?

- Повече от година в неформални и формални срещи аз казвам на македонския външен министър, че подобен тип политика ще принуди България да си втвърди позицията. Защото в нашето общество има реакция срещу антибългарското говорене и аз не мога да не отговоря политически на тази реакция. Много дълго време това остана неразбираемо за Македония.

Още предишният президент на България намекна, че подкрепата ни към Македония не е безусловна. Един от първите премиери, когото прие Бойко Борисов в началото на мандата, беше македонският. Присъствал съм поне на още една среща между тях, на която темата е била обсъждана. Отделно аз съм имал серия от срещи с бившия македонски министър, както и със сегашния.

- Не разбрах какво ви отговарят те.

- Те не виждат проблема. Изглеждаше все едно за тях наслагването на различията с България е въпрос на идеология. Така обаче не се градят мостове между съседи. Ние не искаме да отречем правото на Македония да съществува. Напротив. За нас са от ключово значение нейната независимост и териториална цялост. Не искаме да отнемем нищо, но няма да позволим тя да ни отнема историята.

- Но ако македонското правителство има нужда от тези идеологически различия, как очаквате да приеме условията на България? Тази идеология се подхранва от властта и в повечето случаи не се споделя от македонците, които всеки уикенд пазаруват в някой софийски мол.

- Хората искат да видят от страна на властта нормални отношения със съседите, защото самите те имат такива. Това е видимо както у нас в Благоевградско например, така и от другата страна на границата. Проблемът не е между хората, а на политическо ниво и трябва да се реши политически.

- Какво ще се промени на практика, ако декларацията от 1999 г. стане договор?

- С декларацията след много преговори сме изяснили, че двете страни нямат териториални претенции и че ще работят заедно, за да представят културата си и т.н. Ако днес прочетете документа, знаейки какво реално се случва, ще видите, че има отстъпление от договореностите. Желанието ни е да разширим декларацията и да я превърнем в правна основа на двустранните отношения.

- За да можем да имаме претенции към Македония, ако я нарушават?

- Не за да имаме претенции, а за да имаме гаранции, че тя ще се изпълнява. Нашата позиция е абсолютно разбираема от партньорите ни в ЕС.
Искаме да създадем двустранни комисии и да измислим дейности, които да задълбочат сътрудничеството, за да не остане този бъдещ договор висящ във въздуха. България има подобен договор с Гърция, Румъния и Турция. Ние не искаме да правим уникално различен договор с Македония. Основата му ще е същата. Провеждаме общи заседания с правителствата на Гърция, Турция и Румъния веднъж годишно, което е уникален модел за Балканите. Имаме един куп съвместни комисии. При появата на всеки проблем и открит въпрос веднага има кой да седне и да го решава, така че да не се превръща в политически проблем. Същите отношения искаме да постигнем и с Македония.
Да ме прощават критиците на тази политика, но с Турция имахме преди години териториални спорове, които решихме именно по този начин. С Македония би трябвало дори да е по-лесно.

Ние не искаме да хвърляме на масата на македонските си колеги документи и да казваме: Подпишете! Този подход не работи. Искаме заедно да ги изработим. Едва когато извървим този път, ще сме убедени, че тяхното желание за членство в ЕС е искрено.

- През декември предстои обсъждане дали да се даде дата на Скопие за старт на преговори за членство. Македония вероятно ще ви обвини, че я притискате в последния момент.

- Ние не бързаме. Крайният срок не е декември. Но от начина, по който реагират на предложенията ни от Скопие, ще преценим каква позиция да заемем и на дебата през декември.

Никой в България не може да се прави, че няма проблем, независимо дали е в управлението, или в опозиция.

- Защо не предложихте този договор в началото на мандата, а го правите месеци преди парламентарните избори? Сам казахте, че проблемът е от 5 г.

- Не го направихме в началото на мандата, защото искахме да дадем достатъчно възможност на македонското правителство да разбере какъв е проблемът и да го назове. За съжаление, те го задълбочават. Той се превърна в политика. Решихме да го поставим сега, защото искаме да постигнем национален консенсус, а сме наясно, че колкото по-близо сме до изборите, това ще става все по-трудно. Това е тема, която може лесно да се експлоатира, а всъщност не трябва да се решава в предизборен дебат.

- Кога очаквате обратна връзка на искането ви?

- С външния министър на Македония г-н Попоски имаме много добър контакт. Аз му изпратих писмото първо лично, а след това и официално. Написах му и личен мейл. Очаквам в най-скоро време отговор. Писмото е изпратено и на Европейската комисия.

- Ако Македония все пак не изпълни условията, какви са механизмите за реакция на българската страна освен чрез блокиране на преговорите с ЕС?

- Нашата цел не е да ги блокираме, а да ги стимулираме да извървят пътя към ЕС по-бързо.

- Но как с договор може да бъде спряна антибългарската реторика в Македония?

- Всеки може да си говори каквото реши в рамките на закона. Целта не е хората да спрат да се изказват свободно, а правителствата да не стимулират и да не подклаждат подобно говорене. Ако и те са готови да извървим този път успешно, ще покажем на всички, че можем заедно да положим цветя на гроба на Гоце Делчев и от двете страни на границата. Германия и Франция как могат заедно да почитат паметта на героите?
Затова се фокусираме и върху съвместното честване на исторически дати. Не за да отречем правото на друг също да ги отбелязва, а за да покажем, че подобни отношения са възможни на Балканите. Стига с това дебнене кое е твое и кое е мое. Ние знаем кое е наше. Няма кой да ни го отнеме.

- Да, но който е бил на площада в Скопие, остава с впечатлението, че всичко е тяхно. Аз лично там се чувствам като в центъра на декор, но филмът е пародия.

- Достойнството на една държава не може да дойде само от грандомански поглед на миналото. По-скоро трябва да идва от идеите за бъдещето. България има културно-историческо наследство от всеки, който е минал през съвременната ни територия. Никой не претендира, че Филип Македонски е пловдивчанин. Филипопулис, старото име на града, е кръстен на баща му. Тракийското злато е световно наследство. Османската империя също е оставила наследство, което е част от нашата история. Ние, българите, сме много по-толерантни и либерални в сравнение с всичките ни съседи, без изключение. В крайна сметка това ни прави и по-силни.

- Колко македонци имат българско гражданство?

- Общо около 50 000 са. Което само доказва колко много хора в Македония имат фамилни връзки с България. Доста са и чакащите. Но ние трябва да се отнасяме по-официално към получаването на българско гражданство. Трябва да има специална церемония, на която да става това. Защото в момента някои хора получават паспорта си по пощата. А това не е просто едно тефтерче, на което си отбелязваш визите. Говорил съм вече с президента Росен Плевнелиев и ще инициирам промяна в закона както за това, така и за възможността да се отнема българско гражданство. Има хора, които злоупотребяват.

- В събота заминавате с премиера Борисов за САЩ. Откъде дойде недоразумението около срещата на Борисов с Обама. Първоначално от Държавния департамент отрекоха, че ще има такава, дни по-късно тя беше потвърдена.

- Това посещение се готви от няколко месеца. То е работно, това е третата среща между президента Обама и премиера Борисов. Има доста теми, които трябва да бъдат обсъдени.

- Ще съобщи ли Борисов на Обама новина около атентата в Сарафово?

- Новините за взрива ще дойдат в България, не от САЩ. Когато приключи разследването. Службите са напреднали сериозно, не мога да ви кажа повече. Сигурно е, че това разследване ще бъде завършено докрай и ще е ясно кой е отговорен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в