Силвия Петкова ще снима филм с бившето си гадже Калин Врачански

https://www.24chasa.bg/Article/1656685 www.24chasa.bg
Актрисата се появи за първи път с Калин Врачански на парти в американското посолство в чест на “Стъклен дом”.

Младата актриса Силвия Петкова вече не е половинка на Калин Врачански, но въпреки това продължава да отговаря на въпроси за връзката си с него. И преди, когато бяха заедно, и сега двамата си партнират на театрална сцена, а отношенията им са се запазили чисто приятелски. Не ме дразни, че ме питат за него. Живяла съм с този човек, обичала съм го. Не съжалявам за нищо - с Калин сме в чудесни отношения, няма скандали, ревности. Нищо такова, даже напротив - работим чудесно. Нямам
приятел сега, добре ми е така, изчерпва темата тя. И подметва, че може би скоро нов игрален филм ще ги събере на снимачната площадка.

Врачански придоби популярност покрай ролята си на Камен в "Стъклен дом", а тя чак сега влиза в българските сериали. Разказва, че са я канили да играе в 6 поредици, но отказвала или заради персонажа, който й предлагали, или заради неизгодните договори. "Те са безкрайно обвързващи, все едно ставаш роб. Проблемът не е отсега, но най-накрая се намери някой да говори по този въпрос", обяснява тя.

Когато продуцентите от "Камера" се свързват с нея и я питат дали иска да играе учителката по литература Димитрова в "Революция Z: Секс, лъжи и музика", тя първо прочита характеристиката. Досега е играла тийнейджърка, която иска да променя света, за да постигне мечтите си, и новата роля й допада. "В този сериал е по-различно - успяхме да се споразумеем и за договора, а и образът ми е нещо ново, в което да ме видят. Колко пъти вече изиграх Хани от "Лов на дребни хищници", казва Силвия. Филмът, за който тя говори, е и дебютът й на голям екран. В него Петкова си партнира с Христо Шопов, Мариан Вълев, Бойко Кръстанов. Покрай сцените има няколко скока от високо, които избира да направи сама. "Във филма не си личи какво имаше под мен - 8-метрова пропаст. Освен това с другата млада актриса Яна Титова изиграват и женски бой. Репетират го с професионалист, така че всяка да знае какви движения да прави. Боят на екрана си остава само в сцената, защото двете актриси са приятелки отдавна. Яна Титова е квестор на кандидатстудентския изпит на Петкова и й помага тогава.
В семейството на Силвия няма други актьори - баща й е треньор по плуване, дори заради него като малка тя е живяла 2 г. в Кипър, където той тренирал националния отбор на страната. Майка й също се е занимавала със спорта. Само дядото на Петкова навремето искал да стане актьор, но щом неговата майка разбрала за желанието му, веднага го попарила с думите: "Палячо в моето семейство? В никакъв случай
няма да позволя това да стане."

Силвия Петкова е учителка по литература в новия сериал на Би Ти Ви.
Силвия Петкова е учителка по литература в новия сериал на Би Ти Ви.

Силвия влиза от първия път в НАТФИЗ и учи в класа на проф. Здравко Митков. Той я превръща в черната овца на класа. Винаги преди края на семестъра преподавателят иска да я скъса на изпита, но тя не му се дава. Накрая й поверява главната роля в дипломния спектакъл на класа, а после я маха от него. Силвия завършва академията с мюзикъла "Рент", който се играе на Бродуей от 17 г. "Поне се научих да пея", усмихва се актрисата.

Опитът от там явно върши добра работа, защото сега участва в мюзикъла "Скачай" в театър "София". Не гълта сурови яйца, преди да излезе на сцената, а няколко часа, преди да играе отива в театъра, разпява се и след неколкомесечните репетиции толкова добре е запомнила всяка нота, че рядко бърка в изпълненията си. Залата винаги е пълна, а сред публиката понякога е най-големият й почитател - майка й. "Аз съм малко пристрастна, но ти най-много ми хареса от всички", казва тя на Силвия след постановката. "А аз съм адски критична - все съм недоволна", казва самата актриса.

Такава е не само за театралните си роли, а и за превъплъщенията си на големия екран. Може да е само на 25 г., но има и няколко участия в чужди продукции. Преди няколко дни завършват снимките и на последния й филм - "Жената на моя живот", който е копродукция с Кюрдистан. Силвия е във второстепенна роля и не й се налага да говори чужд език, защото играе българка. Не успява много да си поговори с актьора в главната роля, защото той не знае английски и има преводач, който да му превежда на кюрдски. Във филма участват Виолета Марковска, Михаил Билалов, а режисьор е Антоний Дончев. Миналата година Силвия се снима и в немски филм. Докато е на "София филм фест" преди няколко години, се среща с немска режисьорка, която веднага й казва: "Искам да играете в моя филм." Той се казва "Нашите малки различия" и в него Силвия е дъщерята на чистачка, която работи в Германия. Заради това актрисата заминава миналия февруари в Берлин, където снима повече от седмица.

"Филмът вече излезе, обикаля по фестивалите", разказва Петкова. Актрисата е участвала и в гръцкия филм "Радостта и тъгата на тялото" на режисьора Андреас Пантис. Когато се среща за първи път с него и разбира, че я търси за гръцки филм, тя веднага казва: "Аз съм живяла в Кипър като дете". "Той седи, гледа ме и не му се вярва. Като видях сценария, се оказа, че героинята ми също като малка е живяла в Кипър. Два дни по-късно вече бях на снимачната площадка."

Петкова е виждала отблизо актьори като Джейсън Стейтъм и Силвестър Сталоун, защото се появява в екшъна "Непобедимите 2", който холивудските звезди снимаха у нас. Играе една от жените в Банско, чиито мъже групата на Жан-Клод ван Дам държи затворени в мина. Първоначално й дали ролята на дъщерята на Мики Рурк, но после се оказало, че той няма да участва във филма. Силвия още си пази сценария с репликите с Рурк.
Сега зрителите я гледат като учителката Димитрова в тийнейджърския сериал на Би Ти Ви. Не влиза в образа с показалка и очила и стои съвсем естествено на екрана, когато дава съвети на учениците там. "Работя по текста, който ми е даден. Не мога да кажа, че ми е трудно - с екипа заедно преодоляваме решението как да се случи една сцена", казва тя. След това не се гледа много, защото няма телевизор вкъщи от 4 г. Решила да го махне, защото се усетила, че така или иначе не го включва и не й трябва.