Глобалните климатични промени носят нови заболявания в България

https://www.24chasa.bg/Article/1657554 www.24chasa.bg
АНГЕЛ КУНЧЕВ Снимка: Десислава Кулелиева, архив

Глобалните климатични промени ще докарат нови заболявания в България, които доскоро бяха единични случаи. Това каза във Велинград главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Различните видове насекоми, които са основни преносители на тези заболявания, се чувстват все по-добре при промените на климата, в топли и влажни зони.

Сред заболяванията, които се доближават все повече до България, а доскоро са били сравнително редки, са Западна нилска треска, Кримска хематологична треска, малария и др. Някои от заболяванията вече са регистрирани в съседни на България страни.

Кърлежи, папатаци и комари например се размножават все по-бързо, а третирането на площите с препарати, е дейност, която в последните години общините изпълняват все по-трудно.

Здравното министерство е издало предписания на общинските власти и всяка година напомня за третирането на тревни площи с препарати срещу кърлежи, както и за третирането срещу комари. Административни и други проблеми обаче забавят процеса.

Повишаването на средната температура, топенето на ледовете, наводненията, повишението на океанските води и промените в тяхната киселинност създават предпоставки за отражение върху общественото здраве.

Сред рисковете са травмите, получени вследствие на наводнения, смъртните случаи, получени при т.нар. горещи вълни и др.

При наводненията преди няколко години и цунамито в Тайланд, на остров Пукет, очакванията са били за стомашно-чревни неразположения в дните след бедствието.

Вместо това е имало епидемия от тетанус, получена вследствие на множеството наранявания и травми, които са нанесли на хората природните стихии.

Грипната вълна в Европа тази година се очаква да започне в края на декември, а в България - в края на януари. При грипа не се очаква нищо необичайно, посочи д-р Кунчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.