Масово продавачите не спазват задължителната хигиена при боравене с храна. Често в малките магазини непакетираното сирене се взема с ръкавици, а после с тях се пипат и парите. Това е недопустимо и подлежи на санкция от 250 до 500 лв. при първо нарушение и от 500 до 1500 лв. при второ, коментираха вчера от агенцията по безопасност на храните.
Ръкавици е задължително да се слагат, когато се взема от продавач или служител зад щанда непакетирана храна - например прясно месо, кашкавал от пита или сирене на буци, обясни Венцислава Тасева, зам.-шеф на агенцията. Изискването е в наредба №5 от 25 май 2006 г.
В чл. 54, ал.2, т.3 се казва, че работещите с храни трябва да носят подходящо и чисто облекло, средства за прибиране на косите, а където е необходимо, и предпазно облекло и ръкавици.
При различните магазини обаче има специфични подробности, които се вземат предвид, казаха инспекторите. Всеки обект за производство или търговия с храни трябва да има система за безопасност или т.нар. план ХАССП.
В него са описани най-рисковите точки от процеса и мерките, които се вземат за тях. При работа с непакетирани храни това е евентуално замърсяване при пипане с незащитени ръце.
Инспекторите следят дали системите за безопасност се спазват, обясни Тасева. И призна, че има нарушители, които не слагат ръкавиците, но те си получавали глобата и предписанието да спазват изискванията.
Засилили сме контрола върху храната за деца - при нея е задължително да се слагат ръкавици не само при приготвянето й, а и при сервирането в детски градини, ясли или кухни, обясни Тасева. Според нея в големите вериги служителите ползват ръкавици, когато слагат открита храна от щандовете. По-трудно било в малките. Там един човек слага и месото, и сиренето.
В случая е недопустимо с една и съща ръкавица той да пипа сурово месо и после сирене, което се консумира директно, каза зам.-шефката на агенцията. При тази ситауция трябва да има различни чифтове ръкавици.
Няма и точни разпоредби на колко часа трябва да се сменят ръкавиците, това е индивидуално според вида на обекта, но би следвало да не се ползва само 1 чифт през цялата смяна, а да има кутия с много ръкавици за еднократна употреба, които периодично да се подменят, обясни още Тасева.
С мръсни ръце най-често предаваме вируси или бактерии, които причиняват инфекции на храносмилателната система, обясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на центъра по заразни болести.
Обикновено те водят до диария
Част от тях могат да ни заразят дори ако погълнем съвсем малко количество. Достатъчни са само 10 микроба шигела, за да пипнем дизентерия. За сравнение - при антракс трябва да вдишаш 100 000 микроба, за да се разболееш. За да стане инфекция с ешерихия коли е нужно голямо количество от тях. Много малко количество норовируси пък, попаднало в човешкия организъм, може да го разболее. Те са виновникът за масово разпространявана инфекция чрез водата преди година в Самоков, когато пламнал почти целият град.
Други микроби по нашата кожа причиняват инфекции на горните и долните дихателни пътища като грипните вируси, адено- или коронавирусите. В Германия преди време открили, че тежка епидемия от аденовирус, засягащ очите с тежък конюнктивит, се разпространява с електронна здравна карта. Тя се прекарва през четящо устройство, където вирусите остават и после се пренасят върху картите на нищо неподозиращите пациенти.
Миенето невинаги помага
Mиенето на ръцете невинаги е гаранция за строга хигиена, обясни проф. Тодор Кантарджиев от центъра по заразни болести. Причината са старите водопроводни инсталации, в които се развъждат различни микроби. Те образуват биофилми по тръбите. Една от най-често срещаните опасни бактерии е псевдомонас. Инфекция може да се получи, ако тя попадне върху открита порезна рана или рана от изгаряне. Ако в бойлера или по тръбите има застояла вода, в нея понякога се размножават легионели. Те също засягат белия дроб, причиняват възпаления и пневмония. По кожата има много бактерии, част от нормалната флора по тялото, допълва микробиологът. Те са главно около потните и мастните жлези. Някои са безвредни, а други - дори полезни. Създават кисела среда по повърхността на кожата, която ни пази от вредните бактерии. Попадайки върху здрава кожа, много от тях загиват до 10 минути.
Инспектори хванаха риба без лед на сергия
Започват масирани съвместни проверки на търговците на риба за Никулден, съобщиха от агенциите по храните и по рибарство. Вчера инспекторите започнаха с обектите на Женския пазар в София. Хванат беше търговец да предлага риба без наличие на лед.
"Това означава, че рибата не се съхранява правилно, затова съставяме акт в размер на 500 лв.", обясни Николина Кънчовска, инспектор към агенцията по храните.
При вчерашната проверка от агенцията по рибарство не откриха нарушения. Оттам обаче казаха, че честа практика е търговци да имат документ за произход само на част от рибата и с него да продават и бракониерски улов.