Школи крадат милиони от ЕС с фалшиво обучение

https://www.24chasa.bg/Article/1661883 www.24chasa.bg
Опашки от стотици хора се извиха в началото на ноември т.г. пред бюрата по труда. Желаещите чакаха да се запишат за поредния етап от схемата "Аз мога", за да изучават безплатно определена специалност. Оказва се, че по същата схема обучителни школи прибират евросредства за обучение само по документи. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Десетки школи използват оперативните програми и прибират европейски пари срещу фиктивно обучение.

Фирми, регистрирали различни обучителни центрове, са напипали слабото място на схемата "Аз мога" по програма "Развитие на човешките ресурси" и усвояват средства, като в замяна не предлагат нищо, разкриха от Икономическа полиция.

За последните 3 г. секторът "Фондове на ЕС", който разследва измами на фирми, регистрирани в София, е разкрил злоупотреби за около половин милион лева, като на година работи по приблизително 15 случая.

При един от разкритите фрапиращи случаи се оказало, че 73-годишен охранител бил записан да учи бизнес администрация, без да знае. Възрастният мъж бил много обиден на работодателя си, че е използвал личните му данни.

Какви са предпочитаните специалности за престъпната схема и как работодатели изнудват служителите си да участват в измамата, четете утре в хартиеното издание на "24 часа".