Школи крадат милиони от ЕС с фалшиво обучение

https://www.24chasa.bg/Article/1661951 www.24chasa.bg
В началото на ноември т.г. стотици желаещи да получат ваучери заформиха опашки пред бюрата по труда. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Десетки школи използват оперативните програми и прибират европейски пари срещу фиктивно обучение. Фирми, регистрирали различни обучителни центрове, са напипали слабото място на схемата "Аз мога" по програма "Развитие на човешките ресурси" и усвояват средства, като в замяна не предлагат нищо, разкриха от Икономическа полиция.

За последните 3 г. секторът "Фондове на ЕС", който разследва измами на фирми, регистрирани в София, е разкрил злоупотреби за около половин милион лева, като на година работи по приблизително 15 случая.

Засечени са обаче далавери на дружества от страната, които се разследват от полицията по места.

Схемата "Аз мога" предлага на всички работещи на трудов договор към частни фирми
безплатно обучение и преквалификация по различни специалности - от шлосер до маникюристка. Кандидатите представят само копия на лична карта и на диплома за завършено образование.

Заради нужните документи в престъпната схема са въвлечени и работодатели, които използват личните данни на служителите си, без те изобщо да подозират за това. Комбинаторите се насочвали основно към персонала на големи охранителни фирми или хотели. На четири очи измамниците се договаряли с работодателите колко техни служители да "вербуват" и срещу какъв процент. По документи хората се обучавали в работното им време.

Работодателите предоставят данните на работниците, които в повечето случаи въобще не подозират в какво са замесени. Служители на фирмата ксерокопират и подготвят документите, попълват заявленията за участие в програмата и се подписват под чуждо име. Графологични справки са доказали, че под документите не стои подписът на реално обучаваното лице.

Много от обученията по програмата са фиктивни, смятат разследващите. Така е, защото за изплащането на сумите Агенцията по заетостта изисква само присъствен график и предоставените ваучери. Ваучерите се предават в школите непросредствено преди започването на обучението, а през цялото време на курса се фалшифицират подписите на обучаваните.

Когато фирмите бъдат уведомени, че предстои проверка от Бюрото по труда за посещаемостта на курса, те искат от работодателите да им осигурят присъствието на "записаните" хора. Затова понякога шефове карат работниците си по време на работа да отидат в школата, за да не се разкрие измамата. Служителите няма как да откажат, за да не загубят прехраната си.

Злоупотребите излизали наяве, когато тези работници тръгнали наистина да кандидатстват по "Аз мога". Тогава се оказвало, че те вече са се "обучавали".
Заради бюрократичния характер на програмата проверяващите гледат само дали броят на присъстващите курсисти отговаря на положените подписи. При проверки обаче правело впечатление, че учещите въобще не разбирали от материята на курса и не се познавали помежду си.

Най-лесно престъпната схема се разкривала, когато учещите били карани да разпознаят преподавателя си. Те избирали една от няколкото им представени снимки на случайни хора, като казвали: "Този е."

Да, но избраното лице било на съвсем друг човек. В 90% от сигналите за злоупотреби полицаите се натъквали на схемата, в която служители не знаят, че са използвани за фиктивно обучение. (Кого обвиняват за измамите - виж карето долу). Останалите 10% от проверките се прекратявали поради липса на данни за извършено престъпление.

Най-предпочитаните курсове за измамниците са за професионална квалификация на сервитьори, бармани, готвачи, кулинари. По документи успешно се отчитали и обучения по мениджмънт, малък и среден бизнес, външни облицовки, производство на безалкохолни напитки.

При един от разкритите фрапиращи случаи се оказало, че 73-годишен охранител бил записан да учи бизнес администрация, без да знае. Възрастният мъж бил много обиден на работодателя си, че е използвал личните му данни.

Фирмите най-нагло записвали, че ще обучават курсистите в лъскави хотели,
например на столичния бул. "Симеоновско шосе". Със собствени средства "плащали" наема на залата, хонорарите на преподавателите, оборудването и др. Парите уж се възвръщали при осребряването на ваучерите.

Измамата вървяла по-трудно при другия вариант за обучение - ключова компетентност. Той предлага езикови и компютърни курсове. Оказва се, че повечето хора се възползват наистина от възможността да научат език. Именно заради това се заформиха опашки пред бюрата по труда в началото на миналия месец, когато изтичаше срокът за последното записване за новата схема "Аз мога повече".

Документите на учениците менте по-често се подавали направо от работодателя и затова те не разбирали, че са вкарани в мошеническа схема.

При езиковите курсове също било засичано фиктивно обучение, но то се предпочитало от хора, които знаят езика, но им трябва само сертификат, който се издава при завършен курс. Тапията я ползвали обикновено при кандидатстване за работа, но била важна и защото важала и в чужбина.

Има курсове, които не могат да се фалшифицират, защото учещият трябва да присъства. Такъв е шофьорският курс, при който изпитите се заснемат с камери. С него обаче също се злоупотребява, понеже точното му наименование отсъства от листа с възможните специалности. За да изкара някой шофьорски курс, той трябва да подаде документи, че иска да учи например автотранспортна техника. Ваучерът за тази специалност е на стойност над 1000 лв. и покрива изцяло цената на шофьорския курс, предлаган от школите.

В бюрата по труда упътват желаещите към специалността “Международен превоз на пътници”, за която Европа отпуска само по 600 лв. Така на кандидат-шофьорите им се налага да доплащат още пари. Това се случва, защото програмата осигурява определен брой ваучери за дадена специалност. Затова някои служители от бюрата по труда пазят ваучерите за свои хора, за да не доплащат. Останалите, които не знаят коя специалност да запишат, биват ориентирани към погрешната.

Някои служители на бюрата по труда може би заради ниските си заплати също вземали процент, за да прикриват фирми при проверки. Те си имали и фаворити, които препоръчвали, ако някой ги попита. Често желаещите да се учат безплатно не знаят в кой професионален център да се запишат и питат на място. Тогава ги ориентират към "правилната" школа.

Измамниците обикновено работят с обръч от фирми, които често са регистрирани на различни хора. Главният герой в схемата пък не е юридическо лице, за да не може да носи отговорност.

Една от слабостите на програмата е, че позволява шефове на школи менте да упълномощават физически лица, които се грижат за оформянето на документите и фалшифицират подписите. Именно те носят документите в бюрото по труда, където обикновено има договорка с директора, за да се "запише" група от 20-50 или 100 души. "Нали разбирате, че една малка фирма няма да прати 100 от служителите си да се обучават почти всеки ден от 8 до 15 ч", коментират разследващи.

Ваучерите са поименни и трябва да се получат лично от този, който ще се обучава. Оказва се обаче, че подписът за получен ваучер не е негов. Разследването разкрива, че човекът никога не е ходил в бюрото по труда да подава заявление или да получи ваучер. Ваучерите ги взема упълномощеното лице, което ги съхранява до изтичане на срока за обучение. Тогава с другите документи ги представя пред Агенцията по заетостта за изплащане.

Ако върнат парите ги наказват условно или с глоба

За някои от описаните по-горе злоупотреби вече има внесени обвинителни актове в Софийския градски съд, научи "24 часа".

При доказване на нарушения средствата към школите се спират веднага. Ако шефовете на фирми върнат парите, ги съдят само за ползване на документ с невярно съдържание.
Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 г. затвор, но обикновено те се измъкват с условно наказание или глоба. Тук е ролята и на пълномощниците, които след като не са юридически лица и не са ползвали съзнателно фалшивите документи, не могат да бъдат осъдени.

Основно делата се водят срещу шефове на фирми, регистрирали обучителни центрове, но понякога под отговорност се подвеждат и работодатели.

Част от досъдебните производства се образуват срещу неизвестен извършител, като се търси кой е изготвял документите. Затова се назначават експертизи, но е много трудно да се докаже чии са подписите, коментират разследващи.

Измамите се преследват и по член от НК срещу лица, които представят неверни сведения, за да получат средства от еврофондовете. Затова може да се лежи до 5 г. в затвора или да се плати глоба до 5 хил. лв. В някои от случаите се повдигат обвинения за длъжностни присвоявания, като наказанието е между 3 и 15 г. лишаване от свобода.

За нарушения Агенцията по заетостта е спряла 600 000 лв.

Контролните органи на Агенцията по заетостта са констатирали първи част от тези нарушения, направили са проверки и са предали материалите на прокуратурата, съобщиха от ведомството. Образувани са досъдебни производства, а по едно от тях е внесен обвинителен акт. На фирмите нарушителки не са изплатени средства в размер на 600 000 лв.

По схемите на оперативната програма за човешките ресурси се извършва обучение срещу ваучери за професионална квалификация по списък на професии, утвърден от министъра на образованието, обясняват още експертите.

Ваучерите за обучение, които издава Агенцията по заетостта, са поименни ценни книги с фиксирана номинална стойност в левове. Те се предоставят лично на човека, който си е избрал курс. Накрая се осребряват и сумата за проведеното обучение се изплаща на обучителната организация, след като обученият получи удостоверение или свидетелство за професионална квалификация, обясниха експертите от ведомството на Камелия Лозанова.

Агенцията по заетостта е под непрекъснато наблюдение на агенцията за одит на средствата от ЕС, Сметната палата, дирекцията "Национален фонд" и Европейската комисия. Според последните доклади и на нашите, и на европейските органи нивото на контрол, както и цялостното изпълнение на задълженията по програмата за човешките ресурси на Агенцията по заетостта е много добро, категорични са от ведомството.
В момента агенцията изпълнява 37 схеми за безвъзмездна финансова помощ за 742 385 692,73 лв. Упражнява 4 нива на контрол - Бюро по труда, регионална служба по заетостта, ниво на екип по проекта и ниво договарящ орган. Системно се проверяват спазването на учебния график, материалната база, предоставените учебници и други материали за обучението, присъствията на курсистите. Всяко обучение се проверява минимум 3 пъти. Под лупа се гледат договорите за заетост и спазването на работния график. По схемите за обучение с ваучери са направени над 60 000 проверки, твърдят от агенцията.

По схемите на програмата за човешки ресурси се правят съвместни проверки и с Националната агенция за професионално обучение и Главната инспекция по труда, казват от Агенцията по заетостта. Заради нарушения са прекратени 133 договора по грантови схеми и 255 споразумения на обучителни организации. Агенцията по заетостта е подала 10 сигнала до OLAF, докладвала е за 53 нередности до дирекция АФКОС на МВР, както и над 20 сигнала до националната полиция. По част от случаите са образувани досъдебни производства и съдебни дела. Заради нарушения и неизпълнения на договори по всички схеми са спрени 3 млн. лв.