Дянков: Имаше пияни депутати в парламента

https://www.24chasa.bg/Article/1665683 www.24chasa.bg

"Да, имаше пияни депутати в парламента, когато направих това изказване, но не беше времето и мястото да го правя и затова се извиних", каза Симеон Дянков за Нова телевизия.

След края на заседанието по приемането на бюджета, в кулоарите на парламента финансовият министър каза: "Поизмориха се. Част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете."

Дянков заяви още, че от сектора, за който Европа постоянно ни критикува - съдебния, пак са си заявили коледни бонуси. "Те миналата година ме съдиха, че не съм позволявал да си взимат бонуси, и тази година пак ще си ги вземат. Но фона на явното им несправяне е гнусно, но няма как да не подпиша - по закон съм длъжен", добави той.

Според думите му не е сигурно дали пенсионерите ще получат коледни добавки. Това ще стане ясно в понеделник, ако се прецени, че има достатъчно пари.

"Ако има пари в края на ноемврийския ни бюджет, ще има допълнителни средства за пенсионерите през декември", добави той.

Засега не е решен и проблемът с майчинските.

"Сега те са 35 лева. Питал съм много майки: "Колко ще са достатъчни?" Всички са ми казвали - почват от 200, 300 лева. Значи трябва да се утрои, за да се усети, че има социална политика. Като не си финансов министър всички казват: "Що не дадете тука едни 20 милиона?  Но даваш ли пари в нереформираните сектори, не получаваш по-високо качество. Всички искат повече пари, но никой не казва за сметка на какво. А парите са едни и същи."

Според Дянков чувството за обедняване е силно, защото сме в много по-дълга, отколкото сме очаквали, цялостна за Европа криза. Той обясни, че има няколко сектора, които вървят добре - земеделието е с растеж 10% годишно, фармацевтиката, строежът на магистрали, някои отрасли от туризма. Но останалите били зле.