Със сива икономика зле, без нея - пак

https://www.24chasa.bg/Article/1666813 www.24chasa.bg
Малкия Иванчо е по идея на Румяна Тодорова

Сивата икономика е опасна - първо за хората, които получават доходите си там, защото не ги осигуряват. После и за бюджета, защото в него не влизат нито данъци, нито осигуровки. А така държавата губи милиарди. Затова с основание и легалният бизнес, и финансовото министерство искат делът на сивата икономика да намалява - ако може, да стигне и до нула.

Имало, казват, оптимизъм в сивата зона - защото спаднала заради кризата с 6-7%. Само дето и с тези проценти пак държим "първенството" в ЕС по скрити доходи и съответно по невнесени налози. Ясно е, че и Европа все повече ще изисква от нас бизнесът да изсветлява максимално.

Проблемът обаче може да дойде точно от въпросното изсветляване - защото в условията на криза, ако обръчът около сивата зона се стегне максимално, със сигурност нивото на безработица в държавата ще скочи значително. А това няма да се отрази добре на общото ни икономическо здраве. Затова и експерти смятат, че в криза със сива икономика е зле, но без нея е още по-зле.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

 • Реални стимули за покупката на нови коли

  Реални стимули за покупката на нови коли

  България е страната с най-остарял автопарк в Европейския съюз. Което носи последствия - за сигурността на пътя, за екологията и т.н. На този тъжен фон лек оптимизъм вдъхва информацията, че през октомври продажбите на нови коли е с над 9% повече, отколкото миналия октомври. Но достатъчно е човек да излезе на улицата и да види какви съборетини се
 • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

  Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

  Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър