Със сива икономика зле, без нея - пак

https://www.24chasa.bg/Article/1666813 www.24chasa.bg
Малкия Иванчо е по идея на Румяна Тодорова

Сивата икономика е опасна - първо за хората, които получават доходите си там, защото не ги осигуряват. После и за бюджета, защото в него не влизат нито данъци, нито осигуровки. А така държавата губи милиарди. Затова с основание и легалният бизнес, и финансовото министерство искат делът на сивата икономика да намалява - ако може, да стигне и до нула.

Имало, казват, оптимизъм в сивата зона - защото спаднала заради кризата с 6-7%. Само дето и с тези проценти пак държим "първенството" в ЕС по скрити доходи и съответно по невнесени налози. Ясно е, че и Европа все повече ще изисква от нас бизнесът да изсветлява максимално.

Проблемът обаче може да дойде точно от въпросното изсветляване - защото в условията на криза, ако обръчът около сивата зона се стегне максимално, със сигурност нивото на безработица в държавата ще скочи значително. А това няма да се отрази добре на общото ни икономическо здраве. Затова и експерти смятат, че в криза със сива икономика е зле, но без нея е още по-зле.

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си