Със сива икономика зле, без нея - пак

https://www.24chasa.bg/Article/1666813 www.24chasa.bg
Малкия Иванчо е по идея на Румяна Тодорова

Сивата икономика е опасна - първо за хората, които получават доходите си там, защото не ги осигуряват. После и за бюджета, защото в него не влизат нито данъци, нито осигуровки. А така държавата губи милиарди. Затова с основание и легалният бизнес, и финансовото министерство искат делът на сивата икономика да намалява - ако може, да стигне и до нула.

Имало, казват, оптимизъм в сивата зона - защото спаднала заради кризата с 6-7%. Само дето и с тези проценти пак държим "първенството" в ЕС по скрити доходи и съответно по невнесени налози. Ясно е, че и Европа все повече ще изисква от нас бизнесът да изсветлява максимално.

Проблемът обаче може да дойде точно от въпросното изсветляване - защото в условията на криза, ако обръчът около сивата зона се стегне максимално, със сигурност нивото на безработица в държавата ще скочи значително. А това няма да се отрази добре на общото ни икономическо здраве. Затова и експерти смятат, че в криза със сива икономика е зле, но без нея е още по-зле.

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение