Честит 8-ми декември на всички студенти!

https://www.24chasa.bg/Article/1667172 www.24chasa.bg

Честит празник на всички настоящи и вече завършили студенти! Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. От 1994 г. 8 декември става празник на всички студенти в България.

Така днес студентите празнуват своя празник за 109-и път.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник". През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов стил това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го отбелязват за първи път през 1903 г.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Софийски университет на 8 декември отново е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът започва да се чества в цялата страна. Преди това Софийският университет решава да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и определя 25 ноември за свой официален празник.

Софийският университет, станал причина за честването на сегашния студентски празник, е основан на 1 октомври 1888 г. Създаден е по инициатива на Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогически курс при класическата гимназия с историко-филологическо отделение. Със закон от 1 януари 1889 г. курсът се превръща във висше училище с допълнителни отделения (факултети).

Полицията предприема мерки за сигурност във връзка със студентския празник

Служители на главните дирекции „Национална полиция", „Пожарна безопасност и защита на населението", столичната и областните дирекции на МВР предприемат необходимите мерки за обезпечаването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на студентския празник. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Териториалните полицейски структури са организирали и провели срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за координиране на общи действия и обмен на информация. Извършват се проверки на питейни и увеселителни заведения и в курортните комплекси съвместно с органите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", РИОКОЗ и други компетентни институции. Проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана, които осъществяват дейност в местата за празнуване, за подобряване на бдителността и пропусквателния режим в охраняваните от тях обекти.

Създадена е организация за полицейско присъствие около обектите и в местата, където предстоят увеселения. Акцент в дейността на полицията е осигуряване на безопасността на движението. Ще се извършват проверки и ще се осъществява контрол на водачи на МПС, употребили алкохол, неправоспособни водачи и управляващи технически неизправни МПС.
Особено внимание се обръща върху контрола при пренасянето, законната употреба и съхранението на пиротехнически средства, огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни вещества.

Проведени са извънредни инструктажи за безопасност при пожарогасене и спасителни дейности в обектите, като акцентът е върху опасността от употребата на пиротехнически изделия. От ГДПБЗН са предвидили дежурства в обекти и населени места, където ще има най-много младежки увеселения.

Подпомагането на автомобилния трафик и контрола на пътното движение близо до местата за празнуване ще е ангажимент на пътни полицаи от специализирания отдел. Засилено полицейско присъствие ще има и по входно-изходните артерии на столицата, където се очаква засилен трафик. Ще се прилага широкообхватният метод на контрол. Предстоят проверки за шофиране след употреба на алкохол и упойващи средства, за неправоспособност и техническа изправност на автомобилите. Столичните пътни полицаи ще контролират паркирането в районите на заведенията, като неправилно паркираните ще бъдат отстранявани принудително.

За Студентския празник се осигурява нощно движение на автобусите по линия 94 и 280 в София

Центърът за градска мобилност към Столична община ще осигури нощно движение по автобусни линии № 94 и 280 от 00.00 часа до 5.00 часа на 8 срещу 9 декември 2012 г. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Нощното движение на автобусите от двете линии е заради осигуряване на транспортно обслужване на Студентски град във връзка със студентския празник.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тв водещата Мариана Векилска и съпруга й Симеон Колев официално са разделени. Семейството, което бе заедно повече от 16 години сложи край на брака си,пише HotArena. Мариана сама загатна за рокадите в личния си живот. Водещата получи огромна подкрепа от приятелките си, които я подкрепиха с окуражителни думи и й пожелаха да бъде смела.

Наталия Гуркова и мъжът й Джордже Михалевич празнуват 15-та годишнина на връзката си в Дубай, пише HotArena. Обявената за „Мис България на всички времена” брюнетка рядко говори за запознанството с мъжа си, но изглежда то също е станало в емирството. За годишнината двамата отидоха на мястото, където за първи път е припламнала искрата между тях,

Алексис Санчес е предложил 1000 паунда за секс с 20-годишната студентка Паулина Собиерайска. Чилиецът, който е пред трансфер в "Манчестър Юнайтед", направил това зад гърба на официалното гадже - актрисата Майте Родригес. Нападателят харесал своята бройка в бар. Той изпратил свой приятел, за да попита колко пари иска момичето, за да бъде с него.