Честит 8-ми декември на всички студенти!

https://www.24chasa.bg/Article/1667172 www.24chasa.bg

Честит празник на всички настоящи и вече завършили студенти! Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. От 1994 г. 8 декември става празник на всички студенти в България.

Така днес студентите празнуват своя празник за 109-и път.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник". През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов стил това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го отбелязват за първи път през 1903 г.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Софийски университет на 8 декември отново е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът започва да се чества в цялата страна. Преди това Софийският университет решава да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и определя 25 ноември за свой официален празник.

Софийският университет, станал причина за честването на сегашния студентски празник, е основан на 1 октомври 1888 г. Създаден е по инициатива на Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогически курс при класическата гимназия с историко-филологическо отделение. Със закон от 1 януари 1889 г. курсът се превръща във висше училище с допълнителни отделения (факултети).

Полицията предприема мерки за сигурност във връзка със студентския празник

Служители на главните дирекции „Национална полиция", „Пожарна безопасност и защита на населението", столичната и областните дирекции на МВР предприемат необходимите мерки за обезпечаването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на студентския празник. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Териториалните полицейски структури са организирали и провели срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за координиране на общи действия и обмен на информация. Извършват се проверки на питейни и увеселителни заведения и в курортните комплекси съвместно с органите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", РИОКОЗ и други компетентни институции. Проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана, които осъществяват дейност в местата за празнуване, за подобряване на бдителността и пропусквателния режим в охраняваните от тях обекти.

Създадена е организация за полицейско присъствие около обектите и в местата, където предстоят увеселения. Акцент в дейността на полицията е осигуряване на безопасността на движението. Ще се извършват проверки и ще се осъществява контрол на водачи на МПС, употребили алкохол, неправоспособни водачи и управляващи технически неизправни МПС.
Особено внимание се обръща върху контрола при пренасянето, законната употреба и съхранението на пиротехнически средства, огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни вещества.

Проведени са извънредни инструктажи за безопасност при пожарогасене и спасителни дейности в обектите, като акцентът е върху опасността от употребата на пиротехнически изделия. От ГДПБЗН са предвидили дежурства в обекти и населени места, където ще има най-много младежки увеселения.

Подпомагането на автомобилния трафик и контрола на пътното движение близо до местата за празнуване ще е ангажимент на пътни полицаи от специализирания отдел. Засилено полицейско присъствие ще има и по входно-изходните артерии на столицата, където се очаква засилен трафик. Ще се прилага широкообхватният метод на контрол. Предстоят проверки за шофиране след употреба на алкохол и упойващи средства, за неправоспособност и техническа изправност на автомобилите. Столичните пътни полицаи ще контролират паркирането в районите на заведенията, като неправилно паркираните ще бъдат отстранявани принудително.

За Студентския празник се осигурява нощно движение на автобусите по линия 94 и 280 в София

Центърът за градска мобилност към Столична община ще осигури нощно движение по автобусни линии № 94 и 280 от 00.00 часа до 5.00 часа на 8 срещу 9 декември 2012 г. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Нощното движение на автобусите от двете линии е заради осигуряване на транспортно обслужване на Студентски град във връзка със студентския празник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.