Петър Кънев: Грешат. Бизнесът нито е жълт, нито е червен. Зелен е

https://www.24chasa.bg/Article/1678556 www.24chasa.bg
ПЕТЪР КЪНЕВ

Със зам.-председателя на КРИБ Петър Кънев разговаря Румяна Денчева:

- Олевява ли КРИБ с вашия избор за зам.-председател, г-н Кънев? Прецедент ли е в работодателска организация да влиза бивш ляв депутат?

- Може и да е прецедент. Аз не знам изобщо да има друг депутат в такава организация. А въпроса ви олевява ли КРИБ го превеждам като олевява ли българският бизнес.

- Едва ли, той продължава да е силно свързан с държавата...

- Не знам какъв става - ляв или десен. Но със сигурност го е обзел сериозен песимизъм. За съжаление, последните няколко години, това е личното ми мнение и с него не ангажирам никого, е, че ръководството на КРИБ поизгуби доста от ускорението, с което започна. Това стана ясно и на последната среща на бизнеса с правителството, организирана от КРИБ.

- Всъщност имаме ли социален диалог? Какво свърши най-голямата ни работодателска организация?

- КРИБ още от създаването си по замисъл е била и трябва да е сериозен коректив на което и да е правителство. Трябва да го спира да прави глупости. Не го прави в последните години. Поне не така, както на мен ми се ще. Има доста беззъба реакция към доста, хайде да ги наречем, странни решения на управляващите. Отразиха и се и безсмислените битки с други работодатели. А и персоналните проблеми на някои бизнесмени. Всичко това като че ли доста смекчи позициите на КРИБ по доста проблеми.

- Кой е по-виновен - бизнесът или правителството?

- Просто ще изброявам, а вие преценете. Да започнем от най-прясното - ще се пуши, няма да се пуши. Инвестиции - от най-малките до най-големите, ще правим ли, или няма да правим? Ами това са все решения, цената на които я плаща бизнесът.
Ами преместването на митниците, НАП, туризма, и още какво ли не къде ли не? Какво стана с тази идея - ще я има ли, няма ли да я има. Защото бизнеса това пряко го засяга. Сетих се и да попитам - нали кметството щеше да е в сградата на земеделието. Ще е ли, или няма да е?

- Убеждавате ме, че непредвидимостта на правителството се е отразила на бизнеса. Това не се оспорва.

- Бизнесът е като плашлива птичка- веднъж кацне ли, не бива да се гони с резки движения, защото отлита и рядко се връща. А насреща си какво имаме - особено през първата половина на мандата - по три пъти на ден преди ядене едни промени, след ядене - други. Вдигахме ДДС, сваляхме ДДС. Вдигахме осигуровки, сваляхме ги. Вдигахме дивиденти, сваляхме ги. Извинявайте, ама управление на принципа проба - грешка може и да е добра казармена политика, но всички вече сме минали тоя етап.

- Като ви слушам, май бизнесът е по-скоро червен, отколкото жълт или син.

- Много грешите. Ако искате да си говорим в цветове, бизнесът има един цвят - зеления на долара. Никакъв друг. Както казваше един европейски политик, няма вечни приятели, има вечни интереси. Ние винаги сме търсили своите права и интереси и
който си мисли, че имаме партийна окраска, много се лъже.
Давам за пример само приятелските фирми на сегашното правителство. Същите те великолепно се чувстваха при тройната коалиция, правеха много добри пари при царското правителство, а генезисът им на висок старт бе още при Иван Костов. Така че, който храни или си е хранил илюзии, че тези фирми са му верни и ще са все така верни и послушни, много се лъже.

- Излиза, че моделът на отношенията бизнес-правителство е сбъркан още от началото. Къде?

- Ако говорим за момента, най-големият проблем идва от изгубения баланс между фискалната стабилност и икономическия растеж. Улисани в гоненето на фискалната стабилност, вкарахме икономиката във фризера и какъв е резултатът- 400 000 работни места по-малко.

- Не сте прав. Стабилността е важна, икономиката ни оцелява и расте, макар и бавно. Гоним Гърция по доходи...

- Това с Гърция ще го коментирам с въпрос. Колко гръцки граждани се наемат да работят у нас. Когато видя гръцките селяни да идват на нашите полета,
тогава ще разбера, че сме по-добре от тях. Засега е обратното. Целият модел е сбъркан. Подходът към малкия и средния бизнес е като в оная приказка- тъкмо научихме магарето да не яде и то взе, че умря.

- Аз не мисля, че виновно е само правителството. Бизнесът трябва да се еманципира от държавата. И да поеме своята част от тежестите на кризата.

- Непрекъснато говорим за тази криза. 4-5 пъти я откривахме и закривахме. Или както казва моят приятел Георги Мамалев, у нас нямаме други фази, а само криза-преход, криза-преход. Ако питате мен, кризата вече не е нито икономическа, нито банкова, нито финансова. Вече е психологическа, криза е на доверието на бизнеса и населението в държавата, в правителството, в политическите партии, в политическата класа.
Нямам никакво друго обяснение за ръста на депозити в банките - освен криза на доверието за стабилността. А резултатът е мигновен - спад в потреблението. Колкото и да раздуваме балона за големия български експорт, истината е, че ако се направи добър анализ на структурата му, ще се види, че 60% е износ на суровини или на продукти с ниска добавена стойност. В същото време вътрешното потребление формира над 70% от БВП. Затова бизнесът се чувства доста странно.
Да ви върна към последната среща с правителството. Как да не е странно- хем срещата е седма поред, хем поставяме въпроси, за които сме говорили още на първата среща. И за златния регистър, и за такса смет, и за растящите разходи за администриране.

- Какво оттук нататък? Как ще станете коректив на правителството?

- Идват избори. А както е казал един голям политик, най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Оттук нататък КРИБ и бизнесът трябва да се опазят от политизиране на проблемите си и да си намерят достойно място в голямото европейско семейство. А България да спре да се люшка като махало между Изтока и Запада. И да се грижи само за своите интереси.

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си