Калин Калпакчиев: С тази система на гласуване може да няма избор на главен прокурор

Калин Калпакчиев

При утвърдената система за гласуване при избор на главен прокурор във Висшия съдебен съвет е възможно всичко... може да има избор, може да няма... Това каза пред БТВ съдия Калин Калпакчиев, член на ВСС. По думите му, целта на цялата процедура е да създаде убеждение и у гражданите, и в участниците, а и в Еврокомисията, че е гарантиран прозрачен и напълно проверим законосъобразен избор.

„Напълно възможно е при тези проблеми и въпроси, които не получиха отговор, да очакваме реакции, както от гражданите, така и от кандидатите чрез обжалване. Ще видим и какъв ще бъде коментарът на Европейската комисия, която в доклада от юли каза, че много от близо и много внимателно ще наблюдава избора," посочи Калпакчиев.

Днес Висшият съдебен съвет потвърди спорната процедура за избор на главен прокурор чрез гласуване по електронен път и по реда на внасяне на документите за отделните кандидатури. С днешното решение мнозинството в съвета отказа да преразгледа приетите процедурни правила за избор на главен обвинител и председатели на Върховни съдилища, констатира Калин Калпакчиев. „Основният проблем в него е, че не се преодоляха съмненията в това, че съществуващата във ВСС система за гласуване може да гарантира тайната на вота и че кандидатите за главен прокурор ще бъдат третирани равнопоставено при гласуването."

Според съдията „при тези правила, които създават проблеми със законосъобразността на избора, би могло да се постави в опасност и крайното решение, от гледна точка на неговата атакуемост."

Системата за гласуване във ВСС не гарантира, че всеки един от кандидатите ще бъде подложен на гласуване, отбеляза Калпакчиев. „Всеки от членовете на съвета може да гласува само веднъж „за". С тази система спазването на това правило не може да бъде проверено, ако се гласува за всеки един от кандидатите," добави той.

„От друга страна, ако изборът приключи само с гласуването за първия кандидат, останалите ще бъдат поставени в неравностойно положение. Преките правила и електронната система за гласуване в съвета поставят много основателни въпроси, които не можаха да получат отговор," каза още Калин Калпакчиев.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Общините започват борба с комарите заради зика

Заради по-ранното затопляне тази година и риска от новия зика вирус министерството на здравеопазването препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро да обявят търгове за

Болници закъсаха за легла

България е пред грипна епидемия. Болниците са пълни, на много места не достигат легла и се налага да се търсят допълнителни. Във Видин например е запълнен напълно капацитета на отделението в МБАЛ

Кунева: Без обсъждане нищо няма да променяме в учебниците

"Имаме един много отчетлив национален празник - 3 март, и на него ние празнуваме Освобождението си от турско робство. Предложението за "съжителство" е сложено на страницата на МОН и по никакъв начин

Роднина на Христо Ботев живее в пълна мизерия сред хлебарки

Кръвен роднина на Христо Ботев живее в пълна мизерия, заобиколен от хлебарки. Мъжът от години се опитва да докаже връзките си с поета, но засега неуспешно, съобщи Нова телевизия.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Убиецът Полфрийман учи хуманитарни науки от затвора

Той е единственият затворник в България, който следва по интернет Искал да седи в компютърната зала по цял ден заради обучението в университета Затворникът Джок Полфрийман,

Маргарита Попова: Към днешна дата нямам планове да ставам президент

Допреди 4 години постът вицепрезидент не беше "уплътнен". След 4 години мога да кажа едно: "Аз харесвам работното си място, работя с удоволствие". Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред БНТ.

Затварят за година и половина целия бул. “Патриарх Евтимий”

В края на март софийският бул. “Патриарх Евтимий” ще бъде затворен за движение за около година и половина заради строителството на 2 метростанции от третата линия. През това време движението по бул.

Осъдиха окончателно дедесаря Симеон Симеонов от Варна, с помагачите си ще връща 2,1 млн. лв.

Симеон Симеонов, Ростислав Стоянов и Николай Лазаров от Варна са осъдени окончателно за данъчни престъпления. Те са били собственици и управители на 3 фирми, участвали в схема за измама за 2,1 млн.

Треньорът по джудо, обвинен в блудства, остава на поста си

Треньорът по джудо Симеон Ценев, обвинен в блудства, остава на поста си, съобщи Нова тв. Поне до март спортната федерация отказва да действа по постъпилите десетки жалби на негови възпитанички.