3 присъди до живот и още 53 години затвор за Пешо Сумиста

https://www.24chasa.bg/Article/1685401 www.24chasa.bg
“Защо ме питате глупости”, извика Петър Стоянов. Журналисти се интересуваха как приема присъдата.

В България е действала организирана престъпна група в периода от 2007 до 2010 г. Тя е представлявала трайно сдружение на повече от 3 лица, а целта  е била да извършва умишлени убийства, да нанася побои със средни и тежки телесни повреди на хората, както и да предизвиква палежи на имущество.

Групата е била въоръжена, а целите й са били користни. Тя е образувана и ръководена от Петър Виденов Стоянов, а нейни членове са били Васил Костов, Янко Попов, Георги Георгиев, Владимир Филев, Георги Недев и Драгомир Генов. Имало е и други, но те не са установени досега.

Тази група в различно съучастие стои зад убийствата на столичния бизнесмен Борислав Георгиев, извършено на 6 април 2008 г., зад побоя, палежа на колата и разстрела на адвоката от В. Търново Петър Лупов, станал на 25 март 2009 г., както и на убийството на Румен Рачев на 3 юли 2009 г. в Шумен.

В сметката на групата са и палежи, взрив и побои в столицата, незаконно притежание на оръжие и лихварска дейност.

Това прие за установено и доказано от обвинението Шуменският окръжен съд по дело 303 на групата, получила името "Килърите". Вчера на 151-ото си заседание председателят на 5-членния състав Димчо Луков произнесе присъдите по процеса, продължил година и половина.

Стоянов е виновен и за организацията на 3-те убийства, които възложил на други. Владимир Филев, който вече не е между живите, е убил Лупов и Рачев, а разстрелът на Борислав Георгиев е с неразкрит извършител. Затова Стоянов получи 3 присъди до живот без право на замяна.

За създаването на организирана престъпна група и нейното ръководство съдът му даде 15 г. За палежа на магазина на Николай Паунов на ул. "Симеонов век" в София, възложен от Стоянов на Драгомир Недев - 10 г., за взривяването на същия магазин - 10 г., за побоя над собственика му Николай Паунов, пак възложен от Стоянов на Генов - 5 г., други 10 г. за палеж на магазин на дрехи, собственост на Александър Божилов, 3 г. за побой над Петър Лупов в Търново на 18 юли 2008 г., извършен от Генов.

Така сметката на бившия президент на Българската федерация по сумо и съветник в комисията по образование в НС се закръгли на 3 доживотни присъди и общо 53 г. затвор по различните обвинения. Ако присъдата влезе в сила, 36-годишният Стоянов ще прекара остатъка от живота си в затвор от закрит тип при специален режим.

Стоянов ще трябва да участва солидарно и в плащането на обезщетения на близки на пострадалите. Съдът присъди на съпругата, децата и майката на Борислав Георгиев общо 900 хил. лв., които трябва да платят Стоянов и Васил Костов. Пак с Костов, но и с Георги Вълев са осъдени да обезщетят близките на адвокат Петър Лупов с 500 хил. лв.

Тримата заедно с Янко Попов и Райчо Стойнев трябва да платят на съпругата и дъщерята на Румен Рачев 650 хил. лв.

Две присъди до живот без замяна и една обикновена доживотна получи 41-годишният бивш охранител на Бай Миле Васил Костов-Кеца от Червен бряг. Въпреки че му отпадна обвинението, че е убил Борислав Георгиев, Кеца бе осъден за организацията на разстрелите на Георгиев, Лупов и Рачев. Той получи още и 10 г. за участието си в престъпната група на Сумиста, както и 3 г. за притежание на боеприпаси без разрешителни.

Прокуратурата искаше доживотна присъда и за самоковския бизнесмен Янко Попов, но сега съдът даде 17 г. за участие в организацията и подготовката на убийството на Рачев, както и други 7 г. за участие в престъпната група.

По 2 от общо 7-те си обвинения Георги Вълев също получи доживотни присъди без право на замяна. Те са за подбудителството на убийствата на Лупов и Рачев. За друго подбудителство - на побоя над Лупов, предшествал разстрела му, бизнесменът получи 3 г. затвор, а за незаконно притежание на оръжие - 4 г., 8 г. затвор му бе отсъден и за лихварство. Съдът призна, че незаконно е получил от раздадени заеми 159 980 лв. Отделно конфискуват и намерените пари в сейфа му - 97 хил. евро, 15 хил. лв., 96 долара, 5 английски лири и 20 рубли.

За почти оправдан може да се счита служителят му Петър Атмаджов, който е най-възрастен сред обвиняемите. Първоначално прокуратурата поиска за 57-годишния мъж наказание до живот. Вчера обаче съдът го призна само за виновен за побоя над либиеца Али Салем и му даде 4 г. затвор. Ако тази присъда остане, той ще излезе на свобода през септември 2014 г.

Райчо Стойнев, в чиято хижа “Вада” са пребивавали убийците на Рачев - Владимир Филев и Георги Георгиев, отнесе 15 г. затвор за помагачество, макар че обвинението искаше 20 г.