На Рождество Христово имен ден имат Христо, Радослав, Божидар

https://www.24chasa.bg/Article/1689607 www.24chasa.bg

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо,Радослава,Радослав,Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.
Днес е Рождество Христово или Коледа - един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве,

Благотворителният концерт "Българската Коледа" в рамките на инициативата за подпомагане лечението на болни деца и за закупуване на медицинска апаратура на детски клиники, която е под патронажа на президента, ще се състои тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" в София.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Проверяват спрелите го катаджии 34-годишният мъж, който се простреля в София след спиране за проверка от катаджии е имал криминални регистрации за грабеж и наркотици. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата. “Колеги са видяли как автомобилът се движи неадекватно и са го спряли“. Бил изпробван за алкохол, но тестът бил отрицателен.

По отношение на слабите места, подхождам изключително самокритично. Съвсем ясно казах, че слабите места са там, където съществуват не само в областните дирекции на МВР, но и в нашите прокурорски структури. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след Националното съвещание на ръководството на МВР, съобщава „Фокус“.

29-годишна студентка е била зверски наръгана с нож от нейн приятел в петък вечерта, в София, разказаха криминалисти пред "24 часа". Тя е родом от Лом. Приятелят й е софиянец, който е задържан през уикенда в Созопол.  Според разследващи той е нейн връстник. Жертвата, освен че е учила, тя е и работила в София.