2 деца останаха без баща, в болницата спестили 24 лева от 4 ампули

https://www.24chasa.bg/Article/1691136 www.24chasa.bg
Големият син на Туртов - Емануил, е на 6 г., когато остава без баща. Детето държи до леглото си снимката, на която е в скута на баща си.

Лекарска немарливост, нарушаване на медицинските стандарти и невярна информация до здравната каса.

Данни за тези отчайващи практики, по които лекари се "грижат" за пациенти, изскачат от делото в Софийския градски съд за смъртта на 41-годишния Деян Туртов.

Мъжът влиза в Университетската болница по ортопедия "Проф. Б. Бойчев" в Горна баня за планова операция за отстраняване на образувание на лявото коляно на 29 ноември 2010 г.

Туртов не подозира, че представената от д-р Петко Пейнешки като "безобидна" операция ще коства живота му. Когато се съгласява на манипулацията, той не знае, че
страда от разширени вени на краката, както и че в болницата ще го лишат от задължителните антикръвосъсирващи лекарства и рехабилитационно раздвижване.

Едва 2 години по-късно в съдебния процес срещу лекаря, обвинен за причинена смърт поради незнание или немарливост, ще стане ясно, че спестените около 24 лв. за лекарства срещу съсирване на кръвта са довели до фатални последици за пациента.
Туртов престоял 6 дни в лечебното заведение, без да бъде прегледан от съдов хирург и без да му се назначи антикоагулантна профилактика (нискомолекулярен хепарин, чиято цена за ампула е 6 лв. в аптеките - бел. ред.).

За сметка на това д-р Пейнешки декларирал пред здравната каса, че на Туртов му е направена голяма операция, която задължително включва изредените консултация и медикаменти.

Пред съда докторът обяснява като "техническа грешка" поисканите 2000 лв. от здравната каса за голяма клинична пътека, тъй като действително Туртов бил подложен на малка операция, чиято цена е около 400 лв. и при която антикоагулантната профилактика се назначавала само ако пациентът страда от разширени вени.
Такива обаче при Деян Туртов той не открил.

Мъжът припада пред входа на болницата минути след като е прегледан, превързан и изписан от лекуващия го лекар. Сърцето му спира да бие няколко часа по-късно в реанимацията на същото лечебно заведение от получена масивна белодробна тромбемболия.

Тя е причинена от кръвосъсирване при застой на кръвта в разширените вени в оперирания му крак, сочи съдебномедицинската експертиза по делото.
Тя е категорична: "Липсата на противокоагулантна профилактика преди и след операцията е единствената причина за настъпилия бърз фатален край на пациента."
Четирима експерти уточняват още, че пациентът не е бил изследван за наличие на разширени вени в лявата подбедрица, подценени били оплакванията му след операцията, не било отбелязано състоянието му в текущото му наблюдение.

“Деян тръгна от дома ни в Ракитово към болницата в София, като ме успокояваше, че
това е една безобидна операция, след която докторът му казал, че дори може да се прибере с колата си у дома”, спомни се пред съда вдовицата на починалия мъж Александра.

Той дори не събудил двете си момченца, на 2 и 6 г., за да се сбогува с тях, защото щял да отсъства само няколко дни. Малко след като бил приет в ортопедичната болница, Деян съобщил на съпругата си, че кардиологът му назначил функционално изследване преди операцията, тъй като открил, че е изкарал лек инфаркт.
“Това ме шокира, но му дадох кураж. Казах му да слуша докторите”, разказва Александра. Трагедията я сполетяла ден след като съпругът  бил опериран и излязъл от упойка.

“Каза, че кракът го боли много. Оплакванията продължиха и през следващите дни.
Заяви, че въобще не може да става, дори до тоалетната,  която е в стаята му. Исках веднага да отида при него, но нямаше на кого да оставя децата”, обяснява жената.
В многократните телефонни разговори на съпрузите в продължение на четирите дни, преди Деян да бъде изписан, той не спрял да говори за болката, която изпитва. На въпрос на съпругата си какво казват докторите и изписали ли са му лечение или раздвижване, той отговарял, че никой не се интересува от него, защото там имало много по-тежки случаи.

От медицинската документация в болницата става ясно, че за престоя след операцията
на Туртов му били дадени общо 4 течни аналгина Сестрите обаче изписали 10 ампули, незнайно защо.

“Пациентът следоперативно от силни болки никога не ми се е оплаквал. Не съм получавал доклад от сестра за такъв проблем. Не е имал температура, защото това не е описано в рапорта на сестрите”, е версията на Пейнешки.

Преди операцията освен от него Туртов бил прегледан от кардиолог и специализант, изпълняващ функцията на анестезиолог. Двамата му колеги също не установили разширените вени. Кардиологът назначил функционално изследване, но специализантът го отменил, а пък на оператора и лекуващ лекар Пейнешки това въобще не му направило впечатление.

“Ортопедичните операции, особено на долните крайници, са рискови за възникване на дълбока венозна тромбоза и съответно на фатална тромбоемболия и ортопедът задължително прави оглед на крайниците”, обяснява в съдебната зала анастезиологът Станков. Той видял пациента обаче едва на операционната маса, а специализантът не съгласувал предварително с него отказа за предписаното функционално изследване.
За силните болки и подутия крак на Туртов свидетелстват и сем. Цанови - роднини на съпругата му Александра.

Цанови отишли на свиждане на мъжа 2 дни след операцията.

“Занесохме му патерици, защото разбрахме, че не може да става от леглото. На място установихме, че дори не може да отиде до тоалетната.”

Без лечение или допълнителни изследвания Туртов е изписан 4 дни след операцията
“Превързах го. Не видях нищо необичайно - оток, промяна на цвета на крайника или затопляне. Той каза, че няма никакви необичайни оплаквания”, твърди подсъдимият лекар.

Той разбрал, че пациентът му починал малко след като си тръгнал от болницата в деня на изписването му. Върнал се, но вече нямало какво да се направи.

Пейнешки признава, че на Туртов е следвало задължително да му се дадат противосъсирващи лекарства според медицинския стандарт по ортопедия, вписани в Наредба 21 за извършена голяма операция, каквато обявил, че му е направил пред здравната каса.

“В случая с Туртов се ръководех най-вече от обективното му състояние, а не от вида на пътеката”, обяснява Пейнешки.

За невярно подадените документи през НЗОК е образувано отделно досъдебно производство, което все още не е приключило.

До месец предстои Софийският градски съд да реши имало ли е лекарска грешка. На следващото заседание на 13 февруари съдът ще чуе мнението на още трима експерти - двама съдови хирурзи и ортопед.

 Адв. Пламен Таушанов:  Не е прегледан от съдов хирург, не му е назначена  задължителна терапия

- Защо е отделено разследването за невярно подадените документи към здравната каса, г-н Таушанов?

- Между двете престъпления - за документална измама и за причинена смърт при немарливо изпълнение на задължение, има връзка. Не знам защо двете досъдебни производства бяха разделени. Пред НЗОК ръководството и лекарите от болницата са отчели, че на пациента му е извършена голяма операция вместо тази, която е била за този случай - малка.

- Какво е пропуснато в лечението на Туртов?

- На изписаната за Туртов операция задължително е следвало да се осигури консултация със съдов хирург, както и други изследвания, а непосредствено след операцията (понякога и предварително) да му се изпълни антикоагулантна терапия - назначаване на нискомолекулярен хепарин за предпазване от тромбоемболия. В продължение на 4 дни - от операцията до изписването му, няма отразено нито измерване на температура, нито преглед, нито раздвижване. В историята на заболяването липсва описано необходимото лечение. Още в приемния кабинет кардиологът е назначил функционално изследване (ехокардиограма) поради показания, отразени в историята на заболяването - високо кръвно 155/120, повишени триглицериди - три пъти над нормата, прекаран миокарден инфаркт. С функционално изследване на сърдечносъдовата система е могло уточняване на дефект в миокарда, което не е извършено. Анестезиологът, прегледал Туртов преди операцията, е отменил назначеното функционално изследване. Лекуващият лекар е трябвало да изпълни указанието на кардиолога, а при отмяната му е следвало да върне документацията при кардиолога, който да напише, че разрешава или не извършването на операцията.

- Д-р Пейнешки твърди, че обстойно е прегледал Туртов и не е открил разширените вени нито преди, нито след операцията?

- Защитната теза на обвиняемия д-р Пейнешки не е обоснована. При реален преглед на крака, а не само на оперативното поле, ортопедът е щял да забележи разширените вени. В хода на досъдебното производство и в процеса се изяснява, че те имат своя характеристика, може да се диагностицират, макар да са дълбочинни, какъвто е случаят с Туртов.  Лекуващият лекар е трябвало да обърне внимание на отеклия ляв крак и подбедрица на пациента, още повече че той се е оплаквал от болки и невъзможност да се изправя. В случай на ортопедична операция е задължително прилагането на антикоагулантна терапия, която да предпази от тромбоемболия. Често лекарите предписват продължаване на профилактиката с антикоагуланти и след изписването на пациентите в домашни условия до пълното раздвижване на пациента. В случая с Туртов до смъртен изход нямаше да се стигне, ако лекуващият лекар д-р Пейнешки, който е и оператор, беше спазил медицинските стандарти, които са негово основно задължение.

 Доц. Евгени Медникаров, шеф  на болницата по ортопедия: Няма връзка между смъртта и лечението

- Доц. Медникаров, какво показа проверката във връзка със смъртта на Деян Туртов?

- Разпоредих проверка на лечебно-контролната комисия в болницата. Тя бе извършена и от медицинския одит на Министерството на здравеопазването. Заключението и на двата контролни органа бе, че няма причинно-следствена връзка между смъртта на пациента Туртов и извършената операция в болницата. Искам да отбележа, че в нашето лечебно заведение се правят средно по 3000 операции годишно. А смъртността е средно по един пациент на 2 г. За съжаление в нашата професия рискът от усложнения не може да се избегне 100%.

- Не е ли било редно на Туртов да му се изпишат кръворазреждащи лекарства след интервенцията?

- Клиничната пътека, по която е приет и лекуван пациентът - за малка операция, не предполага изписване на антикоагуланти.

- По делото се установи, че операцията е оформена документално като голяма пред здравната каса.

- Това е предмет на друго разследване. Ако се установи, че някой от колегите е описал операцията като голяма, за да вземе болницата повече пари от здравната каса, то той ще отговаря наред с ръководството на болницата. Доколкото знам, това не е престъпление, а нарушение. Във връзка с това имаме препоръка от медицинския одит. Издадох заповед персоналът да се запознае наново с Националния рамков договор.

- Кой точно лекар е описал операцията като голяма, въпреки че е била малка?

- Лекуващият лекар подготвя и подписва документите, в конкретния случай това е д-р Пейнешки, а началникът на клиниката ги приподписва. Той би следвало да упражнява и контрол.

- Болницата е взела пари за голяма операция. Тогава защо пациентът не е обслужен по правилата на тази клинична пътека, по която е следвало да получи антикоагуланти?

- Вече ви казах, че това е предмет на друго разследване. Д-р Пейнешки е добър специалист. Заставам зад него и съм убеден, че с нищо не е допринесъл за кончината на пациента.

- Той работи ли още при вас?

- Да.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана