Аню Ангелов: Напускат армията само офицери, загубили перспектива за развитие

https://www.24chasa.bg/Article/1693818 www.24chasa.bg
Министърът на отбраната Аню Ангелов СНИМКА: Пиeр Пeтров


- Не, не е той причината. Други министерства не си бяха дали мнението, а когато се приема такъв документ, е задължително да има пълен консенсус. В крайна сметка всички становища бяха положителни и затова, макар и от трети опит, точката все пак влезе. Приет бе моят доклад, в който ясно е описана крайната необходимост ВВС да придобият нов тип боен самолет, който действа както като изтребител, така и като бомбардировач.

Второ, беше ми даден мандат за преговори и те вече текат - срокът е 1 март. Досега всички, които ни предлагат изтребители, направиха своите презентации, знаем техните условия. При преговорите аз ще се помъча да подобря тези условия, така че резултатът да е от максимална полза за нашия национален интерес.

- На практика основното тепърва предстои?

- Да, в рамките на януари и февруари аз трябва да се срещна с всички предлагащи страни - Германия, САЩ, Португалия, Израел, Италия и Швеция. Това са държавите, които военната експертиза ми препоръча. И отсега ми е ясно, че програмата ще е доста интензивна. Добре е, че имаме първоначалните параметри, сега ще търсим нещо още по-добро. Държа да се разбере, че ние не се нуждаем просто от няколко самолета, а от отбранителните способности, които те гарантират. Тоест самолетът трябва да е осигурен с всичко, да е обучен личният състав - както този, който работи на земята, така и пилотите, да има съответното въоръжение и всички системи, които са необходими за успешно изпълнение на бойни задачи. плюс логистичната поддръжка.

- Вероятно имате предвид горчивия опит с логистиката на транспортния самолет "Спартан"?

- Точно така. Но проблемите със "Спартан" вече са решени. С хеликоптерите "Кугар" - все още не, защото логистичната поддръжка изобщо не бе залегнала в договора за купуване.

- Какво трябва да представите на 1 март?

- Ще трябва да представя резултата от преговорите вече във форма на инвестиционен проект за купуване на конкретен тип самолет, на конкретна цена и за конкретна схема на изплащане плюс срок на доставка.

- Това правителство и този парламент ще успеят ли да гласуват проекта? Все пак идват избори.

- Шансът е 50 на 50. Но дори и ние да не успеем, вярвам, че това ще направи следващият кабинет, защото ние вече ще сме свършили основната работа.

- Съдейки по мнението на ген. Румен Радев, ръководител на работната група за новия изтребител, офертата за португалските Ф-16 втора ръка е най-добрата.

- Тук не става въпрос коя оферта е най-добра, а коя е най-близо до възможностите ни. Тази оценка се прави по методика, в която са заложени над 100 критерия.

- Навярно се включва и датата на производство на съответния самолет?

- Не, точно това не ни интересува. Важно е какви способности притежава, какви задачи може да изпълнява в продължение на минимум 25 г. И логистичната поддръжка да е гарантирана поне до 2020 г. Няма стар самолет. Има самолет с модерни способности.

- Чувал съм обаче авиатори да казват, че това е все едно на стара лада да се сложат уреди от мерцедес?

- В авиацията не е така. Да сравняваш лада със самолет, е твърде несериозно.

- Но Ф-16 скоро слиза от производство!

- Как ще слиза от производство! Ф-16 е основен боен самолет на много държави! Освен това се е доказал в бойни действия в Ирак, Афганистан, Либия. "Грипен", и "Юрофайтер" също имат качества, изпробвани в ударите над Либия.

- Как обаче ще разрешите следния казус: шведският пакет не включва авиационно въоръжение, защото СААБ просто не го произвежда, но затова пък предлага чисто нови самолети с доста евтина поддръжка?

- Нека да видим цената и тогава ще говорим. Иначе какво значение има, че самолетите са нови?

За какво ни е гола машина, която да служи само за транспортно средство. И хеликоптерите "Кугар" са нови, но без въоръжение. А вертолетите "Пантер", които бяха доставени по време на нашия мандат, имат необходимото въоръжение. Иначе кой не иска да има нов Ф-35 или "Юрофайтер". Но един нов "Юрофайтер" струва 90-100 млн. евро.

- Вече обявихте, че конкурс няма да има - ще се преговаря с държави, а не с фирми. Но нали винаги сте били за по-голяма прозрачност, какво пречи и в този случай да има конкурс?

- Преговаряме с държави, за да отпаднат съмненията за корупция. Всяка търговска сделка носи комисиони, а това означава корупция, и то узаконена, защото комисионите са записани в договора. Докато в нашия случай преговорите са междудържавни, без посредници.
Договорът няма да е секретен, всички клаузи са явни и до него ще има достъп и опозицията, когато влезе в парламента. Каква по-голяма прозрачност от това?

- А как данъкоплатците - защото това са техни пари, ще са сигурни, че е избрано най-доброто?

- Най-доброто е най-скъпо. Ясно е, че не можем да си го позволим.

- Защо първоначално съобщихте, че сме готови да платим 700 млн. лв. за самолетите, а в решението на МС тази цифра липсва?

- 700 млн. лв. е ориентировъчно число. Не го включихме в това решение, за да можем да дадем по-голяма свобода на преговорите. Колко нагоре или колко надолу - ще го решаваме заедно с министър Дянков.

- Г-н министър, рапортите за напускане на армията разбуниха духовете. Пред Съвета по отбраната президентът Росен Плевнелиев обяви, че е притеснен от напускащите млади офицери и проблем трябва да се реши. Според вас няма вълна от напускащи. Откъде идва вашето спокойствие?

- От това, че напускат по-малко от 50% от офицерите и сержантите, които имат право на пенсия. Окончателната бройка от 1 октомври досега е 658. В същото време по плана за реформи трябва да съкратим 3000 щатни бройки. Ако не са тези напускащи по собствено желание, трябва да освободим капитани, майори, старши лейтенанти и дори лейтенанти. А те са младата кръв на армията.

Второ, аз твърдя, че тези, които решиха да се пенсионират, са били накрая на своята служба. Ще ви дам пример: за цялата 2012 г. по рапорти са освободени 194 майори. От тях 171 са без военна академия. От 81 напуснали капитани само 5-има са с академично образование. Това означава, че тези хора са изгубили перспектива. Повечето са стояли средно по 12 г. в последното си звание. Така че рапортите им за напускане са разбираеми. Да вземем полковниците - 49 са подали рапорти от 1 октомври. Повечето са от щабни структури, но от тях едва трима са завършили колежи в чужбина.

Това, което ние се опитахме да направим, е да намерим баланса при изравняването с условията за пенсиониране извън армията, както и с тези в другите натовски армии. Затова процесът не буди тревога у мен. Трябва да се отчитат не само настроенията в армията, но и в цялото общество.

- Вярно ли е, че повечето напускащи са от Сухопътните войски, от Съвместното командване на силите?

- От Съвместното командване са 4-ма полковници. Това ли е вълната? В повечето случаи решението им да напуснат е продиктувано от слухове за отмяна на 20-те заплати при пенсиониране. Каза го и президентът, който се обяви за гарант, че 20-те заплати остават.

- Но друг освен министър Дянков не се е обявявал за отпадане на заплатите.

- Боже мой, такива слухове се пускат в края на всяка година! Защо мислите, че за последните 3 месеца на миналата година подадоха рапорти 641 офицери - хванаха се на въдицата за заплатите.

- Как ще отговорите на упреците, че армията има нужда от повече стабилност и предсказуемост на реформите? Вие като дойдохте, почнахте с Бяла книга, План за развитие на ВС, нов закон за отбраната. Ами ако и следващият министър реши да почне пак отначало?

- Точно така трябва да стане, въпреки че ние сме планирали нещата до 2014 г. Следващото ръководство на МО просто ще има година и половина да преосмисли извършеното. Аз съм сигурен, че ще има приемственост. Нали не си мислите, че въвеждането на пенсионна възраст за военните е моментно хрумване? То, както и вдигането на осигурителния стаж не са елемент на нашата визия, а на осигурителната система на държавата.

  • От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    Шефът на НСО бе принуден да подаде оставка след канонадата между премиер и президент. Поводът е известен на всички - поведението на гардове от службата при акцията на Христо Иванов да стъпи на брега на парк “Росенец”. Последвалата акция на прокуратурата в кабинетите на президентски секретари и съветници пък стана повод за протест, който събра леви