Приоритет през 2013 г. за Столична община са инвестициите в инфраструктура

https://www.24chasa.bg/Article/1694404 www.24chasa.bg

Приоритетни за 2013 г. за Столична община са инвестициите в инфраструктура, подобряването на градския транспорт, изграждането нови детски градини и продължаване на работата по завода за преработка на отпадъци. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред TV7.

За облекчаване на трафика в столицата Столична община ще работи в три основни направления. На първо място кметът Фандъкова посочи подобряването на обслужването в градския транспорт, като това ще стане чрез обновяване на парка и продължаване на работата по изграждането на метрото.

Предвижда се закупуване на 120 нови автобуси и 20 трамвайни мотриси със средства по оперативни програми. Втората мярка е изграждането на алтернативни трасета и обходни маршрути, а третата е въвеждането на интелигентна система за управление на трафика. По думите й, през следващата година ще бъде открит и Околовръстният път край гара "Яна". Приоритетни проекти ще бъдат и Западната дъга и Северната скоростна тангента.

Около 80 милиона евро безвъзмездна помощ от Европейския съюз ще бъдат отпуснати за започване на работа по втория етап от изграждането на системата за третиране на отпадъците на столицата. Депото и пречиствателната станция вече са изградени и почти приключва работата по рециклиращите инсталации. Вторият етап предвижда и изграждане на инсталацията за механично и биологично третиране на отпадъците.