Минималната заплата от днес става 310 лева, пенсиите скачат през април

Снимка: Архив
От днес минималната работна заплата се увеличава с 20 лева и става 310 лева. Това е заложено в Бюджет 2013, който беше приет в край на миналата година.

Заедно с минималното възнаграждение се вдига и заплатата на професионалните приемни родители, които за отглеждането на едно дете вече ще получават с 30 лева повече.

Основният финансов закон предвижда 30,5 милиарда лева приходи тази година и 31,7 милиарда разходи.

Пенсиите също ще се увеличат, но възрастните хора ще трябва да почакат до април. Онези, които получават минимална пенсия, ще взимат 5 лева отгоре или 150 месечно. Максималната пенсия се увеличава от 700 на 770. Онези, които взимат пенсии от преди 2009 година, ще получат почти 10 на сто повече. За отпуснатите през 2010 г. увеличението ще е под 9 на сто, а възрастните които взимат пенсии от тази година ще получат едва 2,2 на сто повече.

От началото на годината в сила влиза новият срок за представяне на болничните листове пред НОИ, който би трябвало да съкрати времето, в което работниците получават обезщетението си при болест. През 2013-а официалната линия на бедност се увеличава на 241 лева, което надвишава с левче замразеното обезщетение за отглеждане на малко дете. Без промяна остава размерът на детските добавки, като и през тази година семействата с ниски доходи ще получават по 35 лева месечно за дете.

Майчинските и детските остават замразени на нивата от преди няколко години.

Според финансовия министър Симеон Дянков бюджетът не може да си позволи и лев повече като разходи - нито за пенсии, нито за детските, нито за майчинските.

От министерствата най-много пари ще получат вътрешното ведомство и това на отбраната, но това е било така и до момента. Увеличението през 2013-та е и заради това, че осигуровките на тези служители вече ще се поемат от ведомствата.

Най-сериозно в процентно изражение се увеличава бюджетът за образование. Там синдикатите издействаха още 20 милиона лева между първо и второ четене на бюджета, за да може учителските заплати да се вдигнат с повече от 5%.

За здраве тази година ще има над 2,7 милиарда лева. Социалните разходи ще са над 9 милиарда.

Платеното майчинство става 410 дни, но месечната сума за издръжка на майките остава 240 лева. В допълнение детските надбавки вече ще се отпускат само ако детето посещава редовно и предучилищна група. Досега изискването важеше само за учениците. Това ново правило обаче влиза в сила през септември - в началото на новата учебна година.

Възрастта за пенсиониране нараства с още 4 месеца. Това е част от пенсионната реформа, вписана в Кодекса за социално осигуряване в сила от 2012 г. От днес възрастта за пенсиониране е 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Вариант: 15 минути безплатно паркиране в цялата столица

Преговаря се с мобилните оператори, напролет записват в наредба спирането за кратко пред детски градини и ясли “Задължително ще въведем 15 минути безплатно паркиране в синя и зелена зона край

"Булгартабак" изплатил 103 млн. лева на тютюнопроизводителите за последните 5 г.

103 милиона лева е изплатил "Булгартабак" на тютюнопроизводителите за последните 5 години, съобщават от компанията. Компанията е изкупила 25 230 тона тютюн за последните пет реколти от всички сортови

СПА, балнеология и културно-историческо наследство в туристическата ни реклама за 2016 г.

Балнеотуризмът, СПА и културно-историческите ни забележителности ще са във фокуса на рекламната кампания на България, като туристическа дестинация през настоящата година.

Ползването на фирмени активи за лични нужди без заплащане се смята за доход

С данъчния консултант Валери Колчев разговаря Румяна Денчева - Как фирмите да решат да обявят активите си покрай данък уикенд, г-н Колчев? - След внимателен анализ.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

НАП проверява интернет търговците

Масови нарушения на данъчното законодателство разкриват проверки на НАП сред фирми и физически лица, търгуващи по интернет. Често стоките, предлагани в електронни магазини или чрез сайтове за

Лихвите по кредитите и депозитите ще падат през първите три месеца на 2016-а година

Лихвите по кредитите и депозитите ще падат по-ускорено през първите три месеца на годината. Прогнозата е на компаниите от финансовия сектор, обобщена от Министерство на финансите.

НСИ отчете подобрение в производството, строителството и търговията на дребно през 2015 г

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита добро повишение на промишленото производство и слабо подобрение в строителството и при търговията на дребно в България през последния

Общо финансово министерство на еврозоната искат централните банки във Франция и Германия

Необходимо е да се създаде общо финансово министерство на валутния съюз, защото Европейската централна банка не може сама да гарантира дългосрочен растеж за еврозоната.

Акциите на водещи европейски банки поевтинeли до нивото от 2008 г.

През януари 2016 година акциите на най-големите и водещи европейски банки са поевтинели с 18% на годишна база, пише „T”. Причините са много- няколко години на лоши финансови резултати,