Серийният убиец Сиси прал пари от лихварство

https://www.24chasa.bg/Article/1696751 www.24chasa.bg
Сиси вече има зад гърба си четири присъди

29-годишният сериен убиец Станислав Ангелов-Сиси, осъждан за 4 убийства, прибави още една присъда в богатата си криминална биография.
Преди месец Пернишкият окръжен съд го призна за виновен за пране на пари, които трупал от незаконна лихварска дейност. Без да има никакви доходи, той се сдобил с апартамент в София, други имоти и лъскави коли.

Сиси бил част от бандата на покойния Райко Василев-Кръвта, която се занимавала с наркотици и лихварство. Отговарял за събирането на дълговете, а след това - и за отпускането на заемите. Когато понатрупал лични пари, почнал да отпуска кредити за своя сметка. Срещу лихва от 15-20% на месец давал пари дори и на непознати. Не сключвал договори и съответно не внасял и данъци от печалбата.

Отпускал между 100 и 1000 лв. на различни хора. Ако длъжникът не можел да си върне заема за месец, той плащал само лихвата, като всеки следващ месец дължал по още 20% лихва. Ако не можел да внася и лихвата, тя се натрупвала към главницата.
Така някои клиенти натрупали сериозни дългове. Един от тях "теглил" 1870 лв., а върнал 6000.

Друг взел 10 хил. лв. и погасил 15 хил. Двама от най-големите длъжници потънали след залози на "Еврофутбол", а след това - и на черно тото. С надеждата да спечелят те взели пари от Сиси. Родителите на длъжниците отишли при "кредитора", за да уточнят борчовете. Оказало се, че сумите са набъбнали съответно на 23 500 лв. и на 43 хил. лв.

Близките на единия дори изтеглили ипотечен заем, върнали 19 хил. лв. от борча, но останали 4500. Майката почнала да събира пари от лихвари, включително и от Сиси, който й
отпуснал пари "на промоция" - само срещу 10% лихва. В крайна сметка близките на комарджията платили общо 32 500 лв.

Другите родители теглили заем от 10 хил. лв. и събрали още 15 хил. лв. от роднини. След като изчистили и други заеми, върнали част от парите на Сиси. Тъй като не успели да погасят цялата сума, синът им бил отвлечен. За да го освободи, лихварят поискал освен останалата част от дълга и да му се прехвърли етаж от фамилна къща в с. Долна Секирна. Притеснените родители казали на полицията за отвлечения им син.

Няколко дни след това бащата на Сиси - Ангел Лазаров, отишъл при майката и й казал, че трябва да се разплаща с него.
Стандартът на живот на Сиси и семейството му съвсем не отговаряли на ниските доходи, които декларирали.

От ноември 2005 г. до юли 2006 г. фамилията обявила официално 3500 лв. доход. Тогава единствено бащата Ангел носел пари от работата си като арматурист - по 160 лв. месечно.
На Сиси пък се внасяли осигуровки от фирмата на тъста му. Освен това Ангел изтеглил 30 хил. лв. банков заем срещу ипотека. До края на 2006 г. семейството внесло 1/3 от доходите си за заема.

През 2007 г. фамилията декларирала 15 500 лв. приходи, като през това време платила 2800 лв. за заема и над 8000 лв. за лизингов мерцедес. Предвид сумата за издръжка на семейство, изчислена от Националния статистически институт, годишният семеен бюджет бил на минус с 2400 лв. През 2008 г. семейният доход бил 19 хил. лв., а разходите - 35 хил. лв.

През юли 2006 г. Станислав се оженил за съпругата си Стефка. Оттогава до февруари 2009 г. доходът им е 11  500 лв. - със 7 хил. лв. по-малко от нужното за живот на тричленно семейство. Проверка на  Агенцията по вписванията показала, че семейството няма регистрирани фирми. През периода нито родителите Ангел и Марияна, нито Сиси и Стефка са подавали данъчни декларации.

Въпреки това обаче Сиси и баща му Ангел извършили множество сделки с движимо и недвижимо имущество. През юни 2006 г. Станислав си купил за 700 лв. по договор мерцедес 300 D, който всъщност струвал 6600 лв. Заради борч от 12 хил. лв. Сиси накарал свои длъжници да му прехвърлят 1 дка имот в с. Кладница, който записал на името на шурея си Йордан.

Само 19 дни по-късно имотът по нотариален акт бил продаден за 3800 лв., а реално струвал над 70  000 лв. През 2007 г. родителите Ангел и Марияна си купили на лизинг мерцедес Е 270. Същата година срещу заем от 20 хил. лв. Сиси получил друг недвижим имот.
През декември 2008 г. Сиси придобил апартамента на съученичката си Биляна Кръстева, която по-късно убил. Тя му се оплакала, че е ипотекирала жилището на столичния бул. “Скобелев” и че не може да плаща вноските.

Тогава Сиси й предложил да плати просрочените вноски към банката и да купи жилището, като остави Биляна и детето й да живеят в него. Цената му по документи била 54 хил. лв., а реалната – 210 хил. лв. В началото на 2009 г. Сиси си купил беемве 525 D, като накарал негов познат да го запише на свое име. Колата, която в действителност струвала 16 500 лв., по документи била купена за 10 хил. лв.

От юни 2006 г. до февруари 2009 г. Сиси е извършил сделки с имущество за 370 хил. лв. Стойността му надхвърля 32 пъти  доходите на цялото семейство за периода.

Съдия Иванка Шкодрова признава Сиси за виновен за пране на пари и го осъжда на 8 г. затвор и 13 хил. лв. глоба. В полза на държавата се отнемат мерцедес 300 D  и апартаментът от 70 кв. м на бул. “Скобелев” в София.

Лихварят ще трябва да плати и над 142 хил. лв. за имущество, което вече не е налице - имот в с. Кладница, друг имот, придобит чрез договорна ипотека,   мерцедес  Е270 за над 40 000 лв., беемве 525 Д за 16  500 лв.

Бащата на Сиси – Ангел, е признат за виновен в това, че е помагал на сина си, като принуждавал длъжник да сключи договор за лизинг. Осъден е на 3 г. условно  и 20 хил. лв. глоба.

Прането на пари е сред по-малките прегрешения в биографията на серийния убиец Сиси. Той излежава 30-годишна присъда заради три убийства - на съученичката си Биляна, на бармана Цветелин Карпузов и на полицейския син Кирил Христов-Багера. Осъден е и на 18 г. затвор и за разстрела на наркодилъра Николай Христов-Хайо. (Виж карето долу.)

Преди това има наказания за хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, принуда, изнудване. Познатите на килъра си обясняват злобата и агресията му с проблеми в детските години, когато нямал приятели, подигравали му се, а прякорът му бил Гъсеницата Никой не предполагал, че кроткият наглед барман ще се превърне в сериен убиец.

Сиси искал да е тартор на всички престъпници в Перник и се стараел да прилича на убития наркобос Райко Кръвта. Отначало бил момче за всичко, но след убийството на главатаря, а по-късно и на наследника му Румен Стефанов-Алф Сиси заминал за Испания. Като се върнал, се захванал с черно тото и лихварство.

Докато е зад решетките за убийството на наркодилъра Хайо, Сиси представя фалшиво медицинско, че имал тумор в мозъка. Магистратите го пускат от ареста срещу 15 хил. лв. гаранция, а той оставя още три трупа след себе си. Сиси искал убийствата му да получат публичност, споделял гордо за тях и заравял жертвите си винаги пред свидетел, за да всява ужас сред познатите си (какво казват другите за него – виж карето).

След като ги разстрелвал от упор, ги събличал голи, заравял труповете и запалвал дрехите им.
Мотивът - дължали му пари и чрез смъртта им Сиси искал да стряска другите свои длъжници.
Едната жертва е съученикът му Кирил Христов-Багера, който е активист от младежката организация на БСП и син на шефа на служба "Свръзки" в местната полиция Христо Ангелов.

На 26 април 2009 г. Сиси го застрелял в колата си пред дискотека "Че Гевара" заради дълг от 1500 лв. пред шестима свидетели.
Сиси екзекутирал и съученичката си Биляна, защото забавила изплащането на дълга си към него. Перничанката наследила от баща си апетитно жилище. Ипотекирала го, за да изтегли голям заем и да плати борчовете на мъжа си, който губел големи суми на хазарт.

Биляна се договорила със Сиси да му прехвърли фиктивно собствеността на апартамента, той да плати ипотечните вноски, а когато тя се стабилизира, да й върне жилището. Жената обаче се забавила с плащането и Сиси я гръмнал в беемвето си.

Другата му жертва е 30-годишният барман Цветелин Карпузов. Свидетел разказал пред полицията, че на 21 януари 2009 г. оставил с колата си Сиси и Цветелин в местност край Перник. Когато се върнал по-късно, от Цветелин нямало следа.

“Той е там, където му е мястото”, троснал се Сиси. Причината за убийството бил борч от 2500 лв. Младежът спрял да си плаща вноските по заем, отпуснат от Сиси. Затова трябвало да прехвърли нива до с. Даскалово, като преди това подписал пред нотариус, че дължи 40 хил. лв.

"Признавам се за виновен по всички обвинения.
Цветелин го  застрелях в главата в с. Планиница с малокалибрен преправен газов пистолет. С него убих и Биляна и я зарових над с. Лесковец. Тя взе пари от мен, защото мъжът й имаше дългове. За да ми ги върне, реших да я отвлека, а после и да я премахна.

С Кирил се скарахме заради стари дългове. Влязохме в моята кола и го прострелях с пистолет "Глок". После тръгнах към сметището над кв. Мошино и стрелях още веднъж в него", признава убиецът пред магистратите.

Има 18-годишна присъда за убийство на наркобос 

Николай Христов-Хайо бе показно разстрелян пред хотел "Струма" в центъра на Перник на 19 февруари 2008 г.  28-годишният мъж спрял с "Шкода Фабия" на светофар и се заговорил с приятел.

Когато потеглил, по него открили стрелба от кола. От изстреляните 9 куршума два попадат в тялото му. Хайо е екзекутиран на метри от мястото, където няколко години преди това е гръмнат Райко Кръвта. По време на делото за убийството стана ясно, че мократа поръчка е на Сиси, а Николай Николов-Шатката е изпълнител.

"Когато излязох от затвора през 2008 г., Сиси се беше захванал с черно тото. Един ден ми каза: "Ще го спра от движение Хайо". Това означаваше, че ще го убие", разказва свидетел пред съда.

Сиси бе осъден за участие във въоръжена престъпна банда, действала от ноември 2005 г. до март 2008 г. Той получи 5 г. затвор по това обвинение, както и 4 г. за лихварство. Тези наказания бяха погълнати от 18-годишната присъда за убийството на Хайо.
Шатката бе осъден на 20 г. затвор заради   разстрела на Хайо, за участие в банда и за държане на незаконни оръжия и боеприпаси.

Искал да стане мутра, за да го забележат

Сиси трупал злоба още от малък, но тогава не смеел да я изрази в агресия, споделят преди време близките му. Той разказвал неведнъж, че иска да стане мутра, „за да го забележат".

Кумир му бил големият пернишки наркобос Райко Василев-Кръвта, показно разстрелян през 2005 г. Искал като него да командва групировка и всички хора да треперят само като се спомене името му.“Сиси явно започна да пие силни лекарства за епилепсията и надебеля. Всички му се подиграваха, защото беше и нисичък. Момичетата не го харесваха и той се настървяваше. На всяка цена искаше да блесне. Естественият начин за него бе да стане престъпник”, казва негов познат.

 „Много затворен беше Сиси в училище. Не дружеше с никого. Не учеше - изкарваше само тройки и четворки. Беше много слабичък и незабележим. После разбрахме, че бил болен и искал да скрие от нас”, разказват негови съученици и учители. Чак когато започнал да получава епилептични припадъци, всички разбрали защо е толкова притеснителен.

„Невероятно е как този младеж с кадифен поглед и добродушно лице се превърна в хладнокръвен убиец. Никой от неговите познати не може да си обясни как той стана такъв жесток човек”, чуди се близък на пернишкия сериен убиец.
Според негови познати той страдал от параноидна шизофрения. Със заболяването те си обясняват извършените от него престъпления.

Експерти обаче потвърждават в съда, че той е съзнавал какво върши и може да носи наказателна отговорност. По време на делото Сиси прави циркове. Отказва например да потвърди самоличността си, понеже не си знаел имената, или се заканва да съди прокурора и съдията, защото били разгласили пред медиите за психическите му проблеми.